Huelva
Op 3 augustus 1492 zeilde Christoffel Columbus de haven van het Spaanse Palos de la Frontera uit voor zijn historische ontdekkingsreis. Hij had zich jarenlang voorbereid in het franciscaner klooster van Huelva. De ontdekker van de 'Nieuwe Wereld' wordt in de stad dan ook met een groot monument geëerd.
Het is een geschenk van de Amerikanen uit de jaren dertig, een ‘geval', zoals de Spanjaarden het noemen, ruim 34 meter hoog.
De aardbeving van 1755 die ook een deel van Lissabon verwoestte, is de oorzaak dat bezoekers het in de Spaanse provinciehoofdstad Huelva zonder indrukwekkende historische gebouwen moet doen. Het stadsbeeld wordt hoofdzakelijk bepaald door 19e- en 20e-eeuwse architectuur.
De in het noorden van de provincie gelegen Rio Tinto-mijnen gaven Huelva tegen het einde van de 19e eeuw een belangrijke economische impuls, maar zorgden ook voor een dramatische aantasting van het landschap en vervuiling van de Río Tinto. Huelva telt ca.150 duizend inwoners.
Huelva ligt op de westelijke oever van een grote zandbank in de delta van de Río Odiel en de Río Tinto. In het zuidwesten van de stad ligt de handels- en vissershaven. Een veerboot brengt badgasten vanuit het centrum in ca. 40 minuten naar de monding van de rivier, waar de druk bezochte stranden van de stad liggen. Die zijn overigens ook per auto bereikbaar.
Het centrum ligt achter de haven in een driehoek die wordt gevormd met de Avenida de Alemanía en de Avenida de Italica. De meeste winkels, bars en restaurants zijn te vinden in de omgeving van de Plaza la Placeta.
Het fraai vormgegeven busstation van Huelva is ontworpen door Antonio Cruz en Antonio Ortiz, dezelfde architecten die tekenden voor de restauratie van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Bezienswaardigheden
De San Pedro-kerk (Iglesia de San Pedro) dateert uit de 16e eeuw en is geen kathedraal, zoals de Huelvianen bezoekers graag willen doen geloven. De kerk is tegen de restanten van een voormalige moskee gebouwd. Interessant is een bezoek aan het Santuario de Nuestra Senora de la Cinta, het heiligdom waar Columbus zijn expeditie liet zegenen. Het is prachtig gelegen op een heuvel halverwege de Avenida de Manuel Siurot. Deze avenue loopt vanuit het centrum van de stad naar het noorden. Huelva heeft een betrekkelijk nieuw Archeologisch Museum (Museo Arqueológico) waar vooral veel aandacht wordt besteed aan de Tartesers, naar wordt aangenomen de eerste bewoners van deze streek. Langs de haven van Huelva loopt de Avenida de Enlace. Deze in zuidelijke richting volgend, komt men na het oversteken van de Río Tinto na ca. 5 kilometer uit bij het Rábida-klooster (Monasterio de la Rábida). Het is een laat-14e-eeuws klooster van de franciscanes. Hier woonde Columbus zes jaar en werkte aan de voorbereidingen van zijn reis, het voor die dagen zeer gewaagde plan om een westelijke route naar India en China te vinden. Het idee was aanvankelijk door koningin Isabella verworpen, maar na tussenkomst van de prior van het klooster gaf zij uiteindelijk toestemming en steunde de expeditie met geld. De kustweg verder volgend richting Mazagón, komt men via Torre del a Higuera uit bij El Rocío, aan de westkant van het befaamde Nationaal Park Doñana.Evenementen
In de eerste helft van augustus worden er in Huelva en La Rábida tal van festiviteiten georganiseerd rondom de herdenking van Columbus. Jaarlijks wordt er in december een Latijns-Amerikaans filmfestival gehouden.
Hotel Las Vegas in Salou is al jaren populair onder Nederlandse vakantiegangers. Het centrum en het strand liggen vlakbij en ook een bezoek aan...
Voor een ontspannen strandvakantie naar Can Picafort ben je bij Gran Bahia aan het goede adres. Het complex bestaat uit een hotel...
Het Bahia Principe Pinero Bahia de Palma is een prettig 3-sterren hotel met gunstige prijzen. Zo verblijf je extra voordelig in El Arenal,...