Berner Mittelland

Swipe

De Bielersee

Op een afstand van ca. 20 km ten noordwesten van Laupen ligt de Bielersee ofwel Lac de Bienne, met een lengte van 15 km en een breedte van 2 tot 4 km het kleinste van de drie meren ten zuiden van de Jura. De hellingen van de heuvels ten westen van het meer zijn bedekt met ontelbare wijngaarden. De witte en rode wijnen worden geperst uit druivensoorten als Chasselas en Pinot Noir. De bekendste wijndorpen langs de westelijke oever van de Bielersee zijn: Vingelz, Tüscherz, Twann, Ligerz, Schafis, La Neuveville en Cressier. Vanuit de haven van Biel vertrekken rondvaartboten die naar de wijndorpen varen.

Het meer staat via het Zihlkanaal in verbinding met het Meer van Neuchêtel, dat via de rivier La Broye weer in verbinding met de Murtensee staat. In het zuidelijke gedeelte van het meer ligt een lang eiland, het St. Peterseiland. JeanJacques Rousseau woonde er in 1765. Het was zijn 'droomeiland', dat hij later in zijn boek Rêveries zou beschrijven. Zijn woning is thans een museum. In een vroeger klooster is een hotel gevestigd. In het aantrekkelijke zuidoostelijke deel van het eiland broeden veel watervogels.

Erlach

Aan de voet van Jolimont, ten zuiden van de Bielersee, ligt het schilderachtige Erlach (Frans: Cerlier), met een burcht op een hoogte en laatgotische arcaden huizen in de Junkerngasse.

La Neuveville

Bij het meer ligt even voorbij Le Landeron het stadje La Neuveville (Duits Neuenstadt) aan de voet van de ruïnes van een burcht. Er is één schilderachtige hoofdstraat, de Rue du Marché, met bezienswaardige huizen (zoals het Maison des Dragons, 1758), fonteinen bekroond met afbeeldingen van ridders en een stadspoort. Het regenwater wordt midden in de straat via een diepe goot afgevoerd. In de hoofdstraat staan grote schaakstukken waarmee schaakliefhebbers een partij kunnen spelen. Het stadhuis huisvest het Musée Historique. Dit museum beroemt zich erop geschut te bezitten dat op de Bourgondiërs is buitgemaakt. Bij de Tour de Rive, een van de drie grote torens van de stad, staat het Maison de Berne, vroeger een abdij die in 1312 in de omgeving grote wijngaarden bezat. De Franse inval in 1797 betekende het einde van de abdij. Voorbij de toren aan het andere einde van de hoofdstraat staat het Maison de Gleresse uit 1578, dat tot 1804 door de gelijknamige familie werd bewoond. Men gebruikt het huis thans voor exposities.

Ligerz en Twann

De weg langs het meer passeert de schilderachtige wijndorpen Ligerz en Twann, beide druk bezocht om hun visgerechten en lokale witte wijn. Vanuit Ligerz vertrekt een kabelbaan naar de top van de Tessenberg (380 m).

Biel

Aan de uiterste noordpunt van de Bielersee ligt het tweetalige Biel (Frans: Bienne), de tweede stad van het kanton Bern (55.000 inwoners). Biel wordt ook wel de geboortestad van het uurwerk genoemd. Beroemde merken, waaronder Swatch, Omega, Rolex en Tissot, hebben in deze stad hun wieg staan.

Biel is in ruim honderd jaar uitgegroeid van een klein plaatsje tot een middelgrote stad. De groei werd veroorzaakt door de komst van de uurwerkindustrie die tot een grote immigratie van Franse werklieden leidde. Biel werd een tweetalige stad met een Duitstalige meerderheid, maar beide talen hebben gelijke rechten. Het komt voor dat een Franstalige en een Duitstalige inwoner met elkaar in hun eigen taal converseren. Ook alle straatnamen zijn tweetalig.

De stad bezit een moderne wijk en een oude binnenstad met pastelkleurige huizen, romantische pleinen, bloemrijke fonteinen en een i5deeeuwse, gotische kerk. Vanuit de oude binnenstad wandelt u naar het strand van de Bielersee. Vanaf hier vertrekken rondvaartboten die onder meer naar Solothurn en het St. Peterseiland varen. Andere hebben de Neuenburger en Murtensee als bestemming (DreiseenFahrt). Een zweefbaan brengt geïnteresseerden naar de voorste hellingen van het Jurageberg te. Kunstliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het Museum Neuhaus, het Museum Schwab en het Centre Pas quart.

TOERISTENINFORMATIEKANTOOR, Bahnhofplatz.

De Ring: Het belangrijkste plein in de oude stad is de Ring. De naam herinnert aan de halfcirkelvormige opstelling van het gerecht, dat op deze plaats zitting hield. De omliggende huizen met arcaden en erkers en de prachtige Bannerot Bron geven het plein een bijzondere sfeer. De fontein dateert uit 1546 en wordt bekroond met een banierdragende ridder. De waterfontein symboliseert leger en oorlog.

St. Benedictuskerk: De St. Benedictuskerk is een laatgotisch bedehuis, waarvan de eerste steen in 1451 werd gelegd. De kerk heeft in het koor 33 glasinloodramen uit 1457 die het lijdensverhaal en de levensgeschiedenis van SintBenedictus uitbeelden. De heilige staat onder meer afgebeeld als jongetje op weg naar school (met een tas in de hand) en als kluizenaar.

Burgplatz en Oberqrasse: Op de Burgplatz staan het stadhuis, met trapgevel (1530), en het Zeughaus, nu theater (1590), naast elkaar. Midden op het plein staat een standbeeld van Vrouwe Justitia (1744).

De Obergasse bij de Ring toont op opmerkelijke wijze de verschillen tussen de Duitse en de FransZwitserse bouwstijlen. Aan de ene kant van de straat hebben de huizen hun ingang onder arcaden, terwijl aan de andere kant van de Obergasse trappen naar de hoger gelegen voordeuren leiden.

Museum Schwab: Aan de Seevorstadt (Faubourg de Lac), de straat die van het oude centrum naar het meer loopt, ligt het Museum Schwab, genoemd naar Friedrich Schwab, die in de negentiende eeuw veel onderzoek naar de prehistorie in dit deel van Zwitserland verrichtte. Toen het peil van de Bielersee enige meters daalde kwam een aantal paalwoningen uit de ijzertijd boven water. De vondsten zijn in het museum ondergebracht, samen met vondsten uit onder andere La Tène, Neuchâtel en Murten. INFORMATIE MUSEUM SCHWAB. Geopend: di.-zo. 9-12 en 14-16 uur.

Magglingen

Op een afstand van ca. 4 km ten westen van Biel ligt het dorp Magglingen ofwel Macolin (990 m). Vanuit dit dorp kunt u een aantal aantrekkelijke wandelingen maken.

Verbindingen BIELERSEE

Auto: de route per auto van Biel naar Basel via Delé mont is afwisselend. Over een grote afstand volgt hij eerst de loop van de Suze (Schüss) en vervolgens die van de Birse. Vanuit Biel, richting Sonveboz en Tavannes, stijgt de weg naar de Taubenlochschlucht (596 m), een kloof waar de rivier door de uitlopers van de Jura breekt. Boten: vanuit de haven van Biel, bij de monding van de Suze, vertrekken rondvaartboten naar onder meer Twann, St. Peterseiland en Solothurn (via de Aare). Bus: Twann en La Neuveville hebben een busverbinding met Nods. Vanuit Nods vertrekt een kabelbaan naar de top van de berg Le Chasseral (1607 m). Magglingen heeft een busverbinding met Biel. Trein: Biel, Twann, Ligerz, Magglingen en La Neuveville bezitten een treinstation.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De Bielersee en Zwitserland