De Donau laagvlakte
Het Balkangebergte strekt zich uit van de Joegoslavische grens tot aan de Zwarte Zee en deelt als het ware Bulgarije in twee stukken, hoewel er ten zuiden van het gebergte nog wel een paar scheidingen aan te wijzen zijn. Vanuit het verleden is het Balkangebergte echter altijd de belangrijkste scheidslijn geweest. Enerzijds het hooggebergte, anderzijds de bescherming van de natuurlijke barrière die door de Donau werd gevormd: men voelde zich er veilig en beschermd, het gebied was eenvoudig verdedigbaar tegen indringers.
Dat was dan ook de voornaamste reden dat vroege Bulgaarse heersers plaatsen als Pliska en Preslav als vestigingsplaats gebruikten van waaruit ze hun heerschappij uitoefenden. Na de overheersing door de Byzantijnen werd Veliko Târnovo de nieuwe hoofdstad, eveneens gelegen tussen het hooggebergte en de Donau.
De Donau Laagvlakte wordt al eeuwenlang bebouwd en is ook vandaag de dag nog van levensbelang voor de landbouw van Bulgarije. De vruchtbare vlakte wordt niet voor niets ‘de graanschuur van Bulgarije’ genoemd. Onafzienbare velden met maïs, kleurrijk onderbroken door zonnebloemen en afgewisseld met reusachtige wijngaarden, tekenen het belang van de Donau Laagvlakte (Dunavska Ravina).
De rivier vormt over grote afstand de grens met Roemenië, vroeger vormde het de natuurlijke scheiding tussen het ontwikkelde en welvarende zuiden en het barbaarse noorden. De oude Macedoniërs zagen al honderden jaren voor het begin van onze jaartelling de Donau als hun noordgrens, maar het waren de Romeinen die er de eerste vestingen aanlegden. Ook de Turken, gekend vanwege hun vaardigheden in het bouwen van forten en versterkingen, lieten vele sporen na. Vidin, Rousse en Silistra werden belangrijke bolwerken.
Toen het riviertransport in de 19e eeuw een geweldige groei doormaakte nam het belang van deze plaatsen verder toe, al waren het Silistra en Rousse die de meeste graantjes daarvan meepikten. Met name Rousse, vanwege de belangrijke grensovergang en als het ware een poort voor Roemenië, groeide geweldig en was van grote betekenis voor de economie van Bulgarije. Met de terugval van het belang van het transport over water, sliepen ook de grote steden weer in en tegenwoordig treft u ze, met uitzondering van Rousse, als provincieplaatsen aan waarvan de vroegere betekenis nog duidelijk waarneembaar is en waar het eenvoudig en interessant kan zijn om kennis te nemen van een roemrucht verleden.
Aphrodite is een fijn hotel in Goudstrand Golden Sands. Met het zandstrand en de boulevard op slechts 350 meter afstand kun je...
Astoria is een luxe hotel in Zonnestrand Sunny Beach. Het volledig gerenoveerde 4-sterren hotel heeft een uitstekende locatie aan de strip en ligt...
Meridian is een modern 4-sterrenhotel in Sunny Beach aan de zwarte zeekust in Bulgarije. Je verblijft op loopafstand van het fijne zandstrand...