Lyon
Lyon, de stad waar heuvels, rivieren, mensen en culturen samenvloeien.
Al meer dan 2000 jaar staat Lyon, de hoofdstad van het departement Rhône, op de wereldkaart: eerst als een Romeins basiskamp, later als de hoofdstad van het geromaniseerde Gallië, vervolgens als het zijdecentrum van Frankrijk en tegenwoordig als handelsknooppunt en de grootste stad van Frankrijk na Parijs en Marseille. Overal in de stad zijn de resten van het rijke verleden zichtbaar.
Romeinen in Lyon
In de Romeinse tijd waren de heerbanen nog niet zo talrijk als de huidige autowegen en ging veel transport in en naar Lyon over het water. Mede hierom bouwden de Romeinen een basiskamp op het punt waar de Rhône en de Saöne samenstroomden. Zij kozen voor een heuveltop, de Fourvière ofwel 'Kraaienheuvel', ten westen van de Saöne. Deze plek lag in een meander van de Saöne en werd aan drie zijden door de rivier ingesloten. De heuvel was niet alleen goed verdedigbaar, maar was ook veilig voor de toen nog regelmatig buiten hun oevers tredende rivieren. Het Romeinse basiskamp, Lugdunum, ontwikkelde zich tot de hoofdstad van de Galliërs en een centrum van wijnhandel, keramieknijverheid en scheepsbouw. Tegen het einde van de 2de eeuw verschenen de eerste christenen in deze streken. Aanvankelijk werden de meesten van hen op een gruwelijke wijze gedood. Niettemin werd de stad uiteindelijk de zetel van de aartsbisschop.
Middeleeuwen Lyon
Na de regeerperiode van Karel de Grote ging het gebied een aantal keren over in verschillende handen. In 1033 nam het Duitse rijk de macht over; pas in de 14de eeuw kwam het graaf¬schap Lyonnais (de huidige departementen Rhône en Loire) in handen van Frankrijk. Aan de voet van de Fourvière ligt Vieux-Lyon, Oud Lyon, gebouwd tussen de 12de en de 15de eeuw. Naar middeleeuwse traditie werden de huizen rond een kerk gebouwd: de Saint-Paul in het noorden, de Saint-Jean in het midden en de Saint-George in het zuiden van de stad. De oude stadswijken werden later grotendeels in renaissancestijl herbouwd; na Venetië is Oud Lyon het uitgebreidste voorbeeld van renaissancebouwkunst in de wereld.
Zijdewevers en Traboules in Lyon
In de 16de eeuw kwamen de eerste zijdewevers vanuit Italië naar Lyon. Dankzij hen groeide de betekenis van Lyon als zijdestad. Zij betrokken de huizen aan de voet van de Fourvière rond de eerdergenoemde kerken. De ruimte was echter beperkt en toen de zijdeindustrie bleef groeien, kozen velen de hellingen van de Croix-Rousse als vestigingsplaats. Tot op de dag van vandaag zijn in Lyon de beroemde traboules te vinden, smalle onderdoorgangen waarlangs men de zijde versjouwde. In latere tijden waren het vooral vluchtelingen die van deze onderdoorgangen dankbaar gebruik maakten. Ten tijde van de Franse Revolutie in 1793 sloegen duizenden burgers op de vlucht voor de handlangers van Robespierre. Een deel van de stad werd verwoest. Na de uitvinding in 1804 van de snelle Jacquard-weefmachine nam de produktie van zijde sterk toe. Binnen enkele jaren stonden er meer dan 25.000 Jacquard-weefmachines in Lyon. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten verzetsstrijders handig gebruik van de traboules. Niet iedereen slaagde erin om uit handen te blijven van de Duitse bezettingsmacht. De gevreesde Gestapo-leider Claus Barbie, de 'Slager van Lyon', liet duizenden inwoners ombrengen, anderen verloren het leven in concentratiekampen.
Het huidige Lyon
Lyon is van oudsher de culturele hoofdstad van Centraal-Frankrijk. Zo draaiden in 1895 de gebroeders Lumière hier hun eerste film. De stad trok ook mensen van alle rangen en standen uit alle windstreken. Juliana de Krüdeners opmerking: 'In het tijdsbestek van een jaar zag ik in Lyon heel Europa langs mijn raam passeren', is beslist niet overdreven. Het rijke culturele verleden van de stad blijkt uit tientallen gebouwen, theaters en maar liefst 27 musea.
[[wysiwyg_imageupload:102:]]In de 20ste eeuw breidde Lyon zich uit naar het oosten. De stad bezit een universiteit, verscheidene hogescholen en laboratoria (Mérieux), en veel industrie, waaronder textielindustrie (onder andere kunstzijde), chemische industrie (Rhône-Poulenc) en autoindustrie. Banken en grote verzekeringsmaatschappijen regelen het financiële verkeer. Ook staan hier hoofdkantoren van Interpol, Euronews en het internationale onderzoeksinstituut voor kanker (Centre International de Recherche sur le Cancer). Vanaf de heuvels Fourvière en Croix-Rousse heeft u een prachtig uitzicht op deze wereldstad die in totaal meer dan 1,7 miljoen inwoners telt. Met name 's avonds is het uitzicht op de meer dan honderd speciaal verlichte bruggen en gebouwen onvergetelijk. De kennismaking met de geschiedenis van Lyon begint op de top van de Fourvière-heuvel bij de Romeinse theaters, het Gallo-Romeinse museum en de basiliek Notre-Dame-de-Fourvière. De top is bereikbaar per kabelspoor. Vervolgens daalt u de heuvel af naar Vieux-Lyon om de oude renaissancestad te bezoeken met haar traboules. Daarna gaat u naar het aangeslibde gebied tussen de twee rivieren: het Presqu'ile, met onder meer de Place Bellecour, het Hótel-Dieu, de Rue de la République, het Museum van schone kunsten en de Place des Terraux. Als u dan nog voldoende tijd over heeft, kunt u naar de heuvel Croix-Rousse gaan, waar veel zijdewevers woonden en de resten van een amfitheater liggen.