Nationale parken

Swipe

West-Maleisië

Taman Negara

U kunt Taman Negara gemakkelijk en op eigen gelegenheid bezoeken. Op het terrein van het park zelf is er een resort dat mogelijkheden biedt voor ieders beurs. Buiten het kamp, aan de overzijde van de Tembelingrivier zijn verschillende particuliere resorts. Over het algemeen zeer eenvoudig maar dan ook zeer betaalbaar. In de betere hotels in Kuala Lumpur kunt u soms via de receptie het een en ander regelen. Ook lokale reisbureaus verzorgen reisjes naar Taman Negara. Tijdens feestdagen en weekends is het raadzaam te reserveren, want ook voor Maleisiërs is het park een populaire bestemming. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om feestdagen en weekends te mijden.

Taman Negara is het oudste nationale park van Maleisië en waarschijnlijk het oudste oerbos ter wereld. U kunt het park alleen bereiken per boot, via de Tembelingrivier. Met de auto reist u het best naar het plaatsje Kuala Tembeling, gelegen ten noorden van de plaats Karak. Karak is vanuit Kuala Lumpur vrij gemakkelijk te bereiken via de Karak highway. Vanaf Karak rijdt u richting Jerantut en vervolgens naar de aanlegsteiger voor de boot in Kuala Tembeling. Een andere mogelijkheid is om per spoor naar Jerantut te reizen en vandaar met de bus of de taxi verder naar de aanlegsteiger van Kuala Temberling. Afhankelijk van de waterstand duurt de bootreis naar Taman Negara drie tot vier uur. Voor het inschepen dienen permits aangeschaft te worden en ook voor (video)camera’s dient te worden betaald. Dat kunt u allemaal verkrijgen in een kantoortje vlak bij de aanlegplaats. De boten vertrekken dagelijks om 09.00 uur en om 15.00 uur, behalve op vrijdag, dan vertrekt de middagboot om 14.30 uur.

Na aankomst in het park, moet u zich melden bij de receptie. Na het inschrijven krijgt u de sleutel van uw kamer of krijgt u eventueel een bed toegewezen. Vlak bij de receptie bevindt zich het hoofdrestaurant. Hier worden uitstekende maaltijden geserveerd en er is ook dagelijks een lopend buffet. Achter de receptie is de kampwinkel en het kantoor van de parkrangers. Voor wat betreft de accommodatie is er voor elk wat wils. Zo kunt u kiezen voor een gemeenschappelijke slaapzaal met stapelbedden. Daarnaast zijn er de zogenaamde lodges, dat is de oudere accommodatie die bestaat uit een gerieflijke kamer met airconditioning en een ligbad. Bovendien is er nog een aantal chalets, uiteraard van alle gemakken voorzien. Bij de bungalows bevindt zich een zelfbedieningsrestaurant. Op het terrein zijn er de nodige langstaartmakaken (een apensoort). Wees er voorzichtig mee en voer ze vooral niet. ’s Morgens vroeg willen er nog wel eens wilde zwijnen rondscharrelen. Vlak buiten het officiële kampterrein zijn er enkele (drijvende) restaurantjes en bevinden er zich een aantal eenvoudige chalets die in handen zijn van particulieren en die uiteraard ook gehuurd kunnen worden.

Wat kunnen we doen in Taman Negara?

Taman Negara heeft een oppervlakte van meer dan 4000 km2. Het hoogste punt is de Gunung Tahan. Onder begeleiding van een gids kunt u erheen wandelen, maar dit neemt wel enkele dagen in beslag! Op het terrein van het basiskamp bevindt zich een canopy walk. Dat zijn enkele hangbruggen die in het bladerdak hangen. Interessant om eens gedaan te hebben, als u geen hoogtevrees hebt natuurlijk. Verder zijn er op loopafstand observatieposten van waaruit u dieren kunt observeren. U kunt er eventueel ook overnachten. Een en ander dient geregeld te worden met de parkrangers. Op het complex zelf zijn enkele officiële gidsen aanwezig, die u in kunt huren voor allerlei activiteiten, onder andere jungletracking. Mocht u een visje willen verschalken, dan is er de mogelijkheid om te hengelen. Boswandelingen kunnen hier ook op eigen houtje ondernomen worden. De paden zijn redelijk goed bewegwijzerd. Wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij de receptie. Verdwaal echter niet, want iemand terugvinden in een enorm gebied als Taman Negara is geen sinecure. Ga nooit alleen op pad, maar ga wandelen met minstens twee personen. Het is echt de moeite om eens een stevige boswandeling te ondernemen.

Een andere mogelijkheid is een tochtje naar de watervallen van Lata Berkoh. Aan de jetty zijn vierpersoonsbootjes met schipper te huur voor een tochtje en om eens lekker een beetje te gaan zwemmen. Het is een mooie belevenis; nat worden van het buiswater is bij de prijs inbegrepen. De bootjes varen tot ze niet verder kunnen. Vanaf de landingsplaats is het nog 15 minuten stroomopwaarts lopen naar Lata Berkoh. De schippers blijven wachten op hun passagiers.

Mutiara Taman Negara Resort (Sales & Reservation Office)
Lot G, 01A, ground floor, kompleks Antarabangsa
Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur

Mutiara Taman Negara Resort
Kuala Tahan, 27000 Jerantut, Pahang

Endau Rompin

Men kan een tocht naar Endau Rompin natuurlijk ook regelen via een goed reisbureau in Kuala Lumpur of Johor Bahru. Dit laatste wordt sterk aanbevolen. Hoewel zelf organiseren wel mogelijk is, kan het regelen van vergunningen en dergelijke soms nogal ingewikkeld zijn en veel tijd kosten.

Het National Park Endau Rompin bevindt zich in het zuidoosten van West-Maleisië. Endau Rompin is genoemd naar de rivieren die in het gebied ontspringen. Het is, met een oppervlakte van ongeveer 500 km2, kleiner dan Taman Negara, maar zeker de moeite waard. Hier leeft onder andere de zeldzame Sumatraanse neushoorn. Verder zijn er in dit park tal van andere interessante flora en fauna. Tijgers, olifanten, de binturong (een soort beer), gibbons, neushoornvogels, wilde fazanten en nog veel meer. Aan bijzondere planten treft u onder andere aan de waaierpalm, klimopbamboe, wilde gember, bekerplanten, interessante zwammen, kortom een paradijs voor biologen.

Het park is per auto bereikbaar via de North-South Highway. Vanuit Kuala Lumpur rijdt u naar het zuiden en vanaf Johor Bahru/Singapore volgt u deze snelweg in noordelijke richting. U dient de autoweg via de afrit naar Kluang te verlaten. Vervolgens gaat de reis naar Kahang. Vandaar moet u nog 35 km verder via een junglepad met een four-wheel drive. Aan het einde van de rit bereikt u Kampung Peta, de woonplaats van de Jakun, een orang asli stam. Het park is ook per boot te bereiken via de Endaurivier. De boten vertrekken vanaf Felda Nitar II. De tocht duurt, afhankelijk van de waterstanden, drie tot vier uur.

Bij aankomst dient u zich te melden bij het registratiecentrum in Kampung Peta. Eventuele entreegelden en dergelijke worden hier geïnd. Alle bezoekers zijn verplicht om ter plaatse officiële gidsen in te huren (RM 50,00 per dag). Het huren van boten behoort ook tot de mogelijkheden. Het is belangrijk om het (vocale) geluidsniveau binnen het park laag te houden om de plaatselijke fauna niet te verstoren. Verblijf is hoofdzakelijk in tenten. U mag alleen zwemmen op de daartoe aangewezen plaatsen en u moet de kunst van het zwemmen goed meester zijn. Bedenk dat de lokale bevolking nogal preuts is. Monokini’s en naaktzwemmen worden daarom sterk afgeraden. Nota bene: Gedurende het natte seizoen, in de maanden november tot en met februari, is het park gesloten voor het publiek.

Om toegang tot het park te verkrijgen hebt u een vergunning nodig. Daarvoor moet u inleveren: twee recente pasfoto’s en een fotokopie van uw paspoort. Deze permits zijn aan te schaffen via:

National Parks (Johore) Corporation
JKR 475, Bukit Timbalan, Johor

Belum Rainforest (Royal Belum State Park)

Als u in het noorden van Maleisië over de East-West highway rijdt, die parallel loopt met de Thaise grens en die Kota Bharu, de hoofdstad van Kelantan, verbindt met Penang, komt u ongeveer halverwege de rit een stuwmeer tegen, het Temenggor Lake (Tasik Temenggor). De dichtsbijzijnde plaats van enige betekenis is Gerik. Jarenlang was dit gebied, wegens de activiteiten van communistische guerrilla’s, verboden terrein. Alleen militairen mochten erin. Nu is het oerwoud, 130 miljoen jaar oud en 300.000 ha groot, toegankelijk voor het publiek. Officieel werd Belum pas in 2001 tot State Park uitgeroepen.

Het meest sensationele van dit gebied zijn de wilde olifanten die hier verblijven. U kunt ze, met een beetje geluk, bekijken. Blijf echter wel een flink eind uit de buurt, want dit zijn wilde olifanten, geen circusolifanten. Het voeren van suikerklontjes is levensgevaarlijk! Daarnaast zijn er nog tijgers, de zeldzame Sumatraanse neushoorns, beren, gibbons en tapirs te vinden in dit gebied. Zoals gewoonlijk is de lijst verre van compleet. In het water van het meer zwemmen schildpadden en talrijke vissoorten. Over de verschillende bomen, struiken, varens, mossen en andere planten durf ik het niet eens te hebben. Met hulp van een goede gids is het zelfs mogelijk om hier de beroemde rafflesia met eigen ogen te zien. Dit is de grootste bloem ter wereld.

In het gebied wonen ook orang asli stammen die u kunt bezoeken. De meest comfortabele verblijfplaats in Belum is het Belum Rainforest Resort gelegen op het eiland Banding in het stuwmeer. Kamers zijn te huur vanaf RM 135,00 per nacht. Het resort verzorgt diverse trips in de omgeving. U kunt ook opteren voor goedkopere verblijfplaatsen in de vorm van kamperen, drijvende chalets of een verblijf bij de orang asli.

De reis per auto naar het gebied duurt vanaf Kuala Lumpur 4 tot 5 uur, vanaf het oosten (Kota Bharu) ongeveer 6 uur en vanaf het westen (Butterworth), ongeveer dezelfde tijd. Met openbaar vervoer, in de vorm van bussen, kunt u tot Gerik geraken en van daar per taxi verder. Er gaat vanuit Kuala Lumpur rechtstreeks een bus naar Pulau Banding.

Om toegang tot het park te krijgen hebt u een vergunning nodig. Deze moet u 14 dagen van tevoren aanvragen bij de:

Perak State Park Corporation
Tingkat 1, Kompleks Pejabat Kerajaan Negeri
Daerah Hulu Perak
33300 Gerik (Perak)
E-mail: [email protected]

Natuurlijk kunt u ook een tochtje boeken via een plaatselijke reisagent. Maar dat zal waarschijnlijk even zoeken zijn, want er zijn niet veel touroperators die Belum in hun portefeuille hebben.

Nationale parken

10 prachtige bestemmingen in West-Maleisië en Maleisië