De stad Sancti Spíritus
Een plaats die maar door weinig mensen wordt bezocht. Het is ook niet het toonbeeld van architectonische schoonheid die kenmerkend is voor bijvoorbeeld Trinidad of Camagüey. Na een bezoek aan een van deze stadjes, valt Sancti Spíritus (letterlijk vertaald: Heilige Geest) tegen. Toch dateert het uit dezelfde tijd en met een beetje fantasie kan men er, in de oude binnenstad, dezelfde sfeer opsnuiven. Het stadje werd in 1514 door Diego Velázquez aan de kust van de Caribische Zee gesticht, tegelijkertijd met Trinidad. Op 1 april van dat jaar liet Velázquez reeds aan de koning van Spanje weten dat beide steden aan zijn koninkrijk waren toegevoegd.
De kerk aan het Parque Central heet voluit: Iglesia Parroquial Mayor del Espíritu Santo. In de volksmond wordt hij Iglesia Mayor of Parroquial Mayor of Espíritu Santo genoemd. Hij dateert uit 1522, toen de Spanjaarden de stad verplaatsten naar de oevers van de Yayabo-rivier, en behoort daarmee tot de oudste kerken op Cuba.
De kerk in zijn huidige vorm, overigens opgetrokken uit dezelfde materialen als de oorspronkelijke kerk, dateert uit het einde van de zeventiende eeuw, na tweemaal door piraten verwoest te zijn geweest. De toren en het koepeldak werden in de volgende eeuwen toegevoegd. Met ‘een van de oudste kerken’ bedoelt men dus dat deze kerk rust op de oudste fundamenten die onder kerken zijn aangetroffen.
De brug over de rivier Yayabo, een nationaal monument, werd tussen 1817 en 1825 gebouwd en geldt als Cuba’s enige stenen boogbrug. Vanaf de brug in de richting van het centrale plein lopend, treft men, na direct twee maal rechtsaf geslagen te zijn, op de muur van het gebouw aan de rechterzijde een overzicht aan van de bouwstijlen gedurende de koloniale tijd. Een onverwacht stukje voorlichting op een zeer originele wijze! Aan het einde van het straatje is de Puente Yayabo weer zichtbaar, nu vanaf de zijkant.
Op het centrale plein is de provinciale bibliotheek gevestigd. Het pand was oorspronkelijk in gebruik als het gemeentehuis van Sancti Spíritus. Verder herbergt de plaats nog een tweetal musea. Het Museo de Arte Colonial laat o.a. de onvermijdelijke expositie stijlmeubelen uit de koloniale tijd zien. Het museum is ondergebracht in het huis van een van de rijkste suikerbaronnen die Cuba ooit kende, het Palacio Valle Iznaga. In het Museo de la Esclavitud is een overzicht te vinden over het leven en werken tijdens de tijd van de slavernij op Cuba.
Het Zazameer, een stuwmeer even buiten de stad, is bijzonder visrijk en wordt tijdens de weekenden door veel Cubanen gebruikt als recreatiegebied.
Provincie Sancti Spíritus
Gelegen in de Cubaanse hoofdstad Havana ligt het hotel Nacional de Cuba. Dit hotel grenst aan de boulevard Malecón en heeft een...
Direct aan het schitterende zandstrand van Varadero bevindt zich het 4-sterrenhotel Be Live Experience Turquesa. Voor een ultieme zonvakantie ben je hier...