Sigiriya, Dambulla en omgeving

Swipe

Dambulla

Toen de Tamils de hoofdstad Anuradhapura bezetten, vluchtte koning Valagam Bahu naar de grotten van Dambulla. Van daaruit wist hij in 103 v.Chr. zijn hoofdstad te heroveren. Uit dankbaarheid liet hij de grotten ombouwen tot tempels, die later door verscheidene koningen met 153 beelden werden verfraaid. De rotstempel is dagelijks geopend van 9-11 en 14-19 uur (incidenteel ook tussen 11 en 14 uur). Om de kleuren van de schilderingen te beschermen tegen het felle flitslicht is het verboden in de grotten te fotograferen.

Vanuit het centrum van het dorp Dambulla, 24 km ten zuidwesten van Sigiriya, begint bij een rij simpele souvenirkraampjes de klim over een afgeronde grijze rots. Deze zogenaamde Gouden Rots beschouwt men als het geografische middelpunt van het eiland. Onderweg naar het poortgebouw passeert u een aantal kleine dagoba's. Bij het poortgebouw moet u uw schoenen achterlaten. Op de binnenhof is de muur bezet met apen en het terras met honden. Aan de voet van een overhangende rotswand ligt een zestal rotstempels, met als ingang een gele gevel vol beelden. In de eerste tempel ziet u een beeld van de liggende Boeddha, 13 m lang en uitgekapt in de rots, het hoofd op een kussen. Op de offertafel liggen bloemen en kleine bananen en staan bakjes rijst. Wanden en plafond zijn geheel beschilderd; de oudste muurschilderingen zijn ruim 2000 jaar oud en stellen taferelen voor uit het leven van Boeddha. Rechts van de voeten van de liggende Boeddha kunt u een staande en een zittende afbeelding van Boeddha bezichtigen.

De derde grot van Dambulla heeft allerlei zittende, staande en liggende beelden van Singalese koningen en hindoegoden, maar vooral van Boeddha; de meeste zijn fel van kleur. Op de wanden zijn muurschilderingen aangebracht, die historische gebeurtenissen voorstellen, zoals de slag tussen Duttha Gamani en Elara. Een kleine dagoba, links van de ingang, is omgeven door zittende beelden; opvallend is het boeddhabeeld onder de kop van een opgerichte cobra. Achter in de grot druppelt water uit de rots in een vierkante put en daarachter staat in een kleine nis het beeld van koning Nissanka Malla, terwijl de muren bedekt zijn met fresco's van priesters.

De vierde grot (gelegen achter dezelfde balustrade als de derde) is zeer interessant. Het plafond is geheel bewerkt met schilderingen, die zo precies de natuur lijke lijnen van de rotswand volgen, dat het lijkt alsof het rotsoppervlak van stof is gemaakt. Opvallend is het houten beeld van de laatste koning van Kandy, de 18de-eeuwse koning Kirti Sri Rajasingha (het eerste standbeeld aan uw rechterhand, herkenbaar aan de Kandyaanse kroon). Het plafond is ook in deze grot beschilderd met duizenden afbeeldingen van Boeddha. Onder de vele beelden in deze grot (alleen van Boeddha zijn er al 48) bevinden zich 12de-eeuwse afbeeldingen van Upalvan (Vishnu) en Saman (Brahma). De meeste boeddha-beelden in de grotten zijn Kandyaans, evenals vele muurschilderingen, die tot stand kwamen onder de regering van koning Kirti Sri Rajasingha (1747-1782).

Ook de vijfde grot van Dambulla bevat rijen mediterende Boeddha's en een kleine dagoba. In de zesde en laatste grot kunt u een tweede liggende Boeddha bezichtigen, wederom geflankeerd door verscheidene boeddhabeelden in meditatieve houding. Vanaf de ca. 100 m hoge Gouden Rots heeft u een wijds uitzicht over het omringende landschap dat reikt tot aan de rots van Sigiriya.

Ten zuiden van Dambulla en Sigiriya ontplooit zich een prachtig tropisch landschap met allerlei plantages. Er zijn rijstvelden en veel palm- en bananenbomen. De planten met de grote bladeren heten olifantsoren; de knolletjes ervan worden als aardappels gegeten. De pepers slingeren zich als klimplanten om de bomen heen; langs de weg liggen rode pepers op matten te drogen. Onder de kokospalmen groeien cacaobomen en koffie- en theestruiken.

Sigiriya, Dambulla en omgeving

10 prachtige bestemmingen in Dambulla en Sri Lanka