Namibië en Botswana

Swipe

Lüderitz

Midden in de Namibwoestijn werd ooit het plaatsje Lüderitz gesticht. In feite was het begonnen om de baai, die in 1883 werd gekocht door Adolf Lüderitz uit Bremen. Op de vaste wal richtte hij een handelspost in en zo is ontstond Lüderitz, aanvankelijk zelfs als Lüderitzland. Toen hij de hulp van de Duitsers nodig had tegen de begerige blikken van de Britten, werd het de eerste nederzetting van het voormalige Deutsch-Südwestafrika. Enkele eilanden voor de kust werden meteen in gebruik genomen als gevangenis. Dat het lange tijd in Duitse handen was is duidelijk, er wordt nog steeds Duits gesproken en de meeste straten hebben nog Duitse namen.

Enkele opmerkelijke zaken moet u beslist even bekijken als u het ongeveer 12.000 inwoners tellende plaatsje bezoekt. Zo zou u een bezoek kunnen brengen aan het Goerke-Haus, genoemd naar de Duitse bevelhebber Hans Goerke die het in 1904 liet bouwen (of liever: uit de rotsen liet houwen), het Lüderitz museum, de neogotische Felsenkirche uit 1911 en de tapijtweverij die gevestigd is in het vroegere warenhuis van Krabbenhöft & Lampe, waar men vloerkleden maakt met wol van de karakoel schapen. Als u de Felsenkirche bezoekt, bekijk dan de prachtige gebrandschilderde ramen, een geschenk van keizer Wilhelm II en beklim de toren vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de omgeving.

Het Lüderitz Waterfront is een van de projecten waarmee men meer toeristen hoopt te trekken. U vindt er café's en restaurants (zeer aanbevolen voor visliefhebbers!), tal van boetieks en souvenirwinkels. Bent u als kampeerder onderweg, dan komt u op een van de mooiste campings van Namibië terecht, even buiten de stad op een schiereiland wat nog steeds bekend staat als Shark Island.

Zoals elders opgemerkt, de oceaanstroming voor de kust, de Benguela zeestroom, is afkomstig uit het zuidpoolgebied, waardoor het aan de kust, in tegenstelling tot enkele kilometers landinwaarts, aangenaam en zelfs koel en het heel erg mistig kan zijn. Maar Lüderitz is beslist geen badplaats! Vóór de kust zorgt het klimaat voor een uitbundige fauna. Alleen de namen van de eilanden zeggen al veel. Er is een Penguin- en een Seal Island, maar ook bruin- en walvissen worden er gesignaleerd. Dat betekent dat de wateren voor de kust ook visrijk zijn. En dat betekent weer dat er talrijke soorten zeevogels te vinden zijn, inclusief de jan-van-gent en de albatros.

In 1907 vond een arbeider die betrokken was bij de aanleg van de spoorlijn, enkele diamanten, zomaar in het zand, zomaar voor het oprapen. Dat trok heel veel en ook heel verkeerde fortuinzoekers aan, zoveel dat de Duitsers het gebied tussen Lüderitz en de Oranjerivier op de grens met Zuid-Afrika, hermetisch afsloten (Sperrgebiet). De plaats Kolmanskop werd uit de grond gestampt, speciaal om de medewerkers van de licentiehouders op zoek naar diamant te huisvesten.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak liep de vraag naar diamanten zo drastisch terug dat Kolmanskop vrijwel verlaten werd. De woestijn wist daar wel raad mee en palmde het stadje zodanig in dat het in totaal verval raakte. Kolmanskop werd een spookstad, vanuit Lüderitz middels een dagexcursie te bezoeken. U kunt ook een foto-permit kopen bij het MET die u de gelegenheid geeft om een dag lang foto's te maken in deze fascinerende omgeving.

Schoon drinkwater aanmaken vormt een voortdurend probleem voor Lüderitz. Er is een aantal installaties die daarvoor zorgen, maar men heeft twijfels over de kwaliteit van het afgeleverde water. Drink dus nooit water uit de kraan in de stad en de wijde omgeving, voor zover dat al mogelijk zou zijn. Water is echter noodzakelijk, ook om de economische activiteiten draaiend te houden. Er is een vernuftig waterafvoersysteem uitgedacht die het afvalwater van Lüderitz naar de woestijn afvoert. Het water verdampt daar en een eventueel overschot verdwijnt in een zoutpan dat soms een zoutmeertje wordt. Langs dit riviertje kunt u diverse antilopesoorten waarnemen en ook flamingo's schijnen zich hier goed thuis te voelen.

Er wordt tegenwoordig weer op uitgebreide schaal door de Consolidated Diamond Mines diamant gedolven, het Sperrgebiet werd restricted area, de betekenis is gelijk gebleven, het is verboden om het gebied zuidelijk van de B4 te betreden. Vanuit Lüderitz wordt ook op de oceaanbodem naar diamanten gezocht.

Niet alleen naar diamanten! Lüderitz wordt de langoestenhoofdstad van de wereld genoemd. Een langoest (crayfish, Palinurus vulgaris) is een kreeftachtige van 20 tot 40 centimeter groot die op rotsachtige zeebodems tot op een diepte van ongeveer 10 meter aangetroffen wordt. Een bijzondere lekkernij voor de liefhebbers van kreeft waar de langoest ook van alles mee gemeen heeft, behalve de scharen. Die ontbreken bij een langoest, in plaats daarvan is het achterlijf voorzien van scherpe punten. In verband met de overbevissing op de langoest hebben de autoriteiten een vangstbeperking ingesteld waarin bepaald is dat langoesten onder een bepaalde grootte in de oceaan teruggezet dienen te worden. Visserij in het algemeen vormt trouwens een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Lüderitz.

Ook het zeewier dat op de kust aanspoelt is een bron van inkomsten. Nadat het gedroogd is wordt de kelp, zoals het genoemd wordt, geëxporteerd. Het gaat in hoofdzaak naar Japan waar er allerlei gezondheidspreparaten van worden gemaakt. Dit zeewier bevat namelijk meer vitaminen en mineralen dan enig ander voedingsmiddel.

De belangrijkste activiteit wordt echter gevormd door het uitdijende toerisme. Er wordt van alles aan gedaan om toeristen naar dit afgelegen en schijnbaar troosteloze deel van Namibië te lokken. Als u in de gelegenheid bent: niet overslaan!

Vanuit Windhoek kunt u ook een bezoek brengen aan de omgeving van Lüderitz met gebruikmaking van de Desert Express (kijk bij Swakopmund). U rijdt dan naar het zuiden via een door de Duitsers aangelegde spoorlijn tot aan Aus, vanwaar u verder de omgeving bezoekt met gebruikmaking van een bus, of een ander voor de tocht geschikt vervoermiddel.

Bereikbaar vanuit Keetmanshoop via B4 naar Lüderitz.

Afstand vanaf Keetmanshoop: ongeveer 340 kilometer.