Nepal

Swipe

Mount Everest

Het gehele Himalaya-massief heeft een lengte van circa 2700 km, waarvan ongeveer 800 km in Nepal ligt. Binnen deze strook van 800 km liggen tien van de achttien bergen op aarde die hoger zijn dan 8000 m. De hoogste is de Mount Everest (8848 m), die in het Nepali Sagarmatha ofwel hemeltop en in het Tibetaans Chomolungma (Qomolangma) ofwel ‘moedergodin der aarde’ wordt genoemd. De noordelijke kant van deze berg ligt in Tibet, de zuidflank en de top liggen in Nepal. Tot 1852 heette de berg in landmeetkundige geschriften Peak XV. In dat jaar ontdekte men dat deze reusachtige berg 8840 m hoog was en dus de hoogste berg ter aarde was. Precies een eeuw later werd de hoogte van de berg opnieuw berekend op 8848 m. In 1986 trok de Amerikaanse astronoom Wallerstein de bekende hoogte van de Mount Everest in twijfel. Een jaar later stelde een Italiaanse expeditie op grond van een nieuwe meetmethode vast dat de Mount Everest 24 m hoger was dan tot op dat moment werd aangenomen, dat wil zeggen dat de berg 8872 m hoog zou zijn. De meeste landmeetkundigen trekken het resultaat van deze Italiaanse meting in twijfel. Men gaat er nog steeds van uit dat de berekende hoogte van 8848 m juist is. China en Nepal waren het echter nog tot 2010 oneens over de exacte hoogte van de berg. Volgens de Chinezen telde alleen de hoogte van de rotsen (8844,43 meter), terwijl de Nepalezen vonden dat je ook de vier meter hoge sneeuwlaag erbij moest tellen en de hoogte dus 8848,13 m moest zijn. In 2010 gaven de Chinezen de Nepalezen gelijk en werd de hoogte wereldwijd geaccepteerd. Een Amerikaanse meting, waarbij gps-apparatuur op de top werd geplaatst, kwam uit op een hoogte van 8850 m. Deze meting heeft echter geen invloed gehad op de geaccepteerde meting van 8848 m. Peak XV werd in 1852 vernoemd naar de befaamde landmeetkundige Sir George Everest. Zowel Nepal als Tibet hield zijn grenzen lang gesloten voor klimexpedities. Pas in 1921 werd de eerste verkenningsexpeditie toegelaten door de dalai lama van Tibet.

De eerste beklimmers

In 1924 beklommen de Engelse bergbeklimmers Mallory en Irvine de Mount Everest. Zij werden voor het laatst gezien op een afstand van circa 250 m onder de top. Daarna verdwenen zij in de wolken. Of zij de top gehaald hebben zal altijd een vraag blijven. Niemand heeft hen ooit teruggezien. Pas op 29 mei 1953 slaagde een Britse expeditie erin om vanuit Nepal de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de sherpa Tenzing Norgay op de top te krijgen. Sindsdien hebben vele expedities deze reus onder de bergen belegerd, met wisselend succes. Grote successen behaalde een Amerikaanse expeditie in 1963 (beklimming over de westkam en afdaling over de zuidoostkam) en een Britse expeditie (vier man op de top, via de zuidwestwand) in 1975. In datzelfde jaar stond de eerste vrouw op de top: de Japanse Junko Tabei. Op 8 mei 1978 volbrachten de Italiaan Reinhold Messner en de Oostenrijker Peter Habeler als eerste mensen de klim by fair means, dat wil zeggen zonder gebruik te maken van kunstmatige zuurstof. Reinhold Messner heeft de 14 hoogste Himalayatoppen boven de 8000 m succesvol beklommen, dat wil zeggen Mount Everest (8848 m), K2 (8611 m), Kanchenjunga (8579 m), Lhotse (8501 m), Makalu (8481 m), Dhaulagiri (8168 m), Manaslu (8156 m), Cho Oyu (8153 m), Nanga Parbat (8125 m), Annapurna (8091 m), Gahserbrun II (8068 m), Broad Peak (8047 m), Hidden Peak (8035 m) en Shisha Pangma (8014 m).

Nederlandse en Belgische beklimmingen Mount Everest

In 1982 deed voor het eerst een Nederlandse expeditie een poging om de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Deze expeditie bereikte een hoogste punt van 7850 m. De poging mislukte dus. De tweede Nederlandse expeditie in 1984 was (waarschijnlijk) wel succesvol. Op 8 oktober 1984 stond Bart Vos als eerste Nederlander op de top van de Mount Everest. Bart was alleen en had geen camera bij zich om zijn succes op film vast te leggen. Vandaar dat het succes van zijn beklimming nog altijd omstreden is. De eerste Belg op de top was Rudy Van Snick op 10 mei 1990. Zes jaar na de beklimming van Bart Vos nam de Nederlander René de Bos deel aan een open Franse expeditie. Ook zijn poging was succesvol. Op 7 oktober 1990 bereikte hij de top in gezelschap van vier andere expeditieleden. Hij wordt door velen gezien als de eerste Nederlander op de top van de Mount Everest. Op 12 mei 1992 werd Ingrid Baeyens de eerste Belgische vrouw die de Everest bedwong. Op dezelfde dag bereikten de Nederlanders Edmond Öfner en Ronald Naar, in gezelschap van twee sherpa’s, de top van de hoogste berg ter aarde. Ronald Naar is de enige Nederlander tot nu toe die de zeven hoogste toppen van alle continenten heeft beklommen. Tijdens zijn beklimming van de Cho Oyu in Tibet, in mei 2011, werd hij onwel en overleed hij helaas op de flanken van deze berg. Op 13 mei 1999 stond Katja Staartjes als eerste Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest. De Belg Pascal Debrouwer bereikte op 18 mei 1999 als eerste Belg de top van de Mount Everest vanuit Tibet. Tijdens de afdaling is Debrouwer helaas weggegleden en verongelukt; zijn lichaam is nooit gevonden. In het voorjaar van 2000 was het de beurt aan Frits Vrijlandt om als een van de weinige Nederlanders op de top van de Mount Everest te staan. Hij had eveneens de route vanuit Tibet genomen. Wilco van Rooijen was op 20 mei 2004 de eerste Nederlander die erin slaagde de top te bereiken zonder een zuurstofapparaat. Deze prestatie was in 2002 al geclaimd door Hans van der Meulen, maar evenals Bart Vos kon hij dit niet bewijzen. Op 20 mei 2009 bereikte Erik Ravenstijn de top van de Mount Everest. Drie dagen later stond Bernice Notenboom als tweede Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest.

Apa Sherpa

De Nepalees Apa Sherpa is de absolute recordhouder. Hij heeft niet minder dan 21 keer op de top van de hoogste berg ter wereld gestaan (de laatste keer op 11 mei 2011). Apa Sherpa, die ook wel Super Sherpa wordt genoemd vanwege het ogenschijnlijke gemak waarmee hij steeds weer de top van de 8845 meter hoge berg beklimt, is in 1959 geboren. De eerste keer dat Apa Sherpa de top bereikte, was op 10 mei 1990. In 2010 bracht hij de relieken van de overleden Sir Edmund Hillary naar de top van de Mount Everest. In totaal zijn ongeveer 750 mensen er in geslaagd om deze top te bereiken. Helaas vonden ruim 200 mensen tijdens hun poging de dood op de flanken van de Mount Everest. Op de website Panoramas ziet u een 360 graden panorama landschap, genomen vanaf de top van de Mount Everest. U heeft dan hetzelfde beeld als de beklimmers die de top halen. De Tibetaanse hoogvlakte De Mount Everest ligt in het noordoosten van Nepal en vormt aldaar in gezelschap van andere Himalayatoppen een groot deel van de grens met de Volksrepubliek China. Ten noorden van de Himalaya ligt de Tibetaanse hoogvlakte ofwel het Tibetaanse plateau. In het westen van Nepal loopt de grens met de Volksrepubliek China (Tibet) niet over de hoogste bergkammen. Daar treft men noordelijk van de Himalayahoofdketen, op Nepalees grondgebied, een deel van de woestijnachtige Tibetaanse hoogvlakte aan op meer dan 4000 m boven zeeniveau. Het is tegenwoordig mogelijk om dit deel van Nepal per jeep te bereiken. U rijdt dan vanaf Pokhara in ongeveer negen uur over een onverharde weg naar Jomosom.

Voorkomen ongelukken op de Mount Everest

In 2014 kwamen 16 sherpa's om het leven door een lawine; honderden klimmers moesten hun klim afbreken door de snel gewijzigde klimomstandigheden. Vandaar dat de Nepalese autoriteiten het klimmen op de Mount Everest veiliger willen maken met onder meer een nieuw systeem om klimmers op de Mount Everest te voorzien van goede, adequate en regelmatige weersvoorspellingen. Bovendien overweegt men om iedere klimmer te voorzien van een GPS-volgsysteem, zodat men verdwenen klimmers eenvoudig kan opsporen. 

10 prachtige bestemmingen in Nepal