Dunedin
Dat Dunedin (125.000 inw.) een bezienswaardige stad is, geven de bijnamen ‘Edinburgh van het zuiden’, ‘Victoriaanse stad van Nieuw-Zeeland’ en ‘Stad van torens en spitsen’ al aan. Dunedin bezit nog veel gebouwen uit de beginperiode van de Europese kolonisatie. Dunedin werd in 1848 gesticht door presbyteriaanse immigranten uit Schotland die aan de andere kant van de wereld een typisch Schotse stad wilden bouwen met uiteraard een Schotse naam. Dunedin is het Keltische woord voor Edinburgh en niet zoals vaak wordt verondersteld een samenvoeging van de Schotse plaatsnamen Dundee en Edinburgh. Omdat de stad werd gebouwd in de glorietijd van de goudvondsten was er genoeg geld om kapitale gebouwen neer te zetten.
Het centrum wordt gevormd door het achthoekige plein The Octagon. De hoofdstraat loopt er dwars doorheen en heet aan de zuidkant Princess Street en aan de noordkant George Street. Het kleine park in het midden van The Octagon is een ideale plek om te picknicken en eventueel te genieten van straattheater. In de noordwesthoek staat een standbeeld van de Schotse dichter Robert Burns. Achter de rug van Robert Burns staat de anglicaanse Saint Paul’s kathedraal uit 1919. In het interieur van deze van Oamaru-steen gebouwde kathedraal is veel hout en glas-in-lood verwerkt. Het heeft een fraai gewelfd stenen plafond. Vlak bij de kathedraal staat het gebouw van de Municipal Chambers, dat uit 1880 dateert.
De meeste Schotse kolonisten behoorden tot de presbyteriaanse kerk en lieten architect Robert Lawson aan Morrey Place de First Presbyterian Church bouwen. Het heeft zes jaar geduurd voordat deze gotische kerk, gebouwd van Oamaru-steen, in 1873 werd voltooid. De eerste steen werd gelegd door dominee Thomas Burns, die na zijn dood is begraven in de bij de kerk gebouwde Burns Hall. De spits van de kathedraal is 56 m hoog.
De katholieke bewoners van Dunedin voltooiden in 1886 hun Saint Joseph’s kathedraal op de hoek van Rattray en Smith Street. Het fotogenieke gebouw van de The Otago Daily Times in Lower Stuart Street dateert uit de art-decoperiode.
Het Otago Settlers Museum exposeert over de Maori, Schotse kolonisten, goudzoekers en zakenlieden die Dunedin hebben gevormd. In het museum zijn veel voorwerpen uit de pionierstijd te zien. De muren zijn behangen met vergeelde foto’s van de eerste pioniers. Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich een klein spoorwegmuseum.
Vlakbij dit museum staat het in Edwardiaanse stijl gebouwde spoorwegstation uit 1906, dat tot de mooiste gebouwen van Nieuw-Zeeland mag worden gerekend. Na de opheffing van de spoorlijn tussen Christchurch en Invercargill is de toeristische Taieri Gorge Railway nog de enige trein die hier vertrekt. In het gebouw is veel Oamaru-steen verwerkt. Let in de stationshal op de vloermozaïeken en glas-in-loodramen. Op de bovenverdieping bevindt zich de New Zealand Sports Hall of Fame.
Het Otago Museum and Discovery World, in de buurt van de universiteit, bezit een grote collectie kunst- en gebruiksvoorwerpen uit Polynesië. Het heeft verder exposities over de Maori, antieke meubels, flora, fauna, en maritieme geschiedenis. Discovery World is een laagdrempelig wetenschapsmuseum voor het hele gezin.
De Dunedin Public Art Gallery aan het Octagon is het oudste kunstmuseum van Nieuw-Zeeland. Het werd in 1884 geopend en bezit een waardevolle internationale kunstcollectie, met onder andere werken van Turner, Gainsborough, Machiavelli, Rousseau en Tissot. In het Victoriaanse hoofdgebouw van de universiteit van Otago (1869), met zijn karakteristieke klokkentoren, is nu het archief gehuisvest. Deze eerste universiteit van Nieuw-Zeeland ligt heel mooi aan het riviertje de Leith. Bierliefhebbers moeten de Speights-brouwerij bezoeken.
Baldwin Street is werelds steilste straat. Wandel deze straat met een stijgingspercentage van 38 omhoog en koop in de souvenirshop aan het eind van de North Road een certificaat. De Dunedin Botanic Gardens werd al in 1863 aangelegd en bezit een unieke collectie bomen, struiken en planten. Geniet in het voorjaar van de meer dan 3000 rododendrons.
Olveston is een historisch huis in Edwardiaanse stijl uit het begin van de twintigste eeuw. Het telt 35 kamers vol meubels en kunst-voorwerpen uit die tijd. Hier is te zien hoe de notabelen in die tijd leefden.
Rondreizen-Hotel
Deze geweldige, 27-daagse self-drive brengt je naar zowel het Noorder- als het Zuidereiland en alle hoogtepunten van beide komen aan bod! Je...
Rondreizen
Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...
Rondreizen-Hotel
Een schitterende individuele rondreis naar Nieuw-Zeeland en Australië. Bezoek deze twee prachtige landen, die tot het continent Oceanië behoren, in één reis....