Servië

Swipe

Media

Net als in veel andere transitielanden is het medialandschap zeer chaotisch. Miloševic heeft zeker tien jaar lang de media gecensureerd en tegenstanders of kritische journalisten uit de weg geruimd. De oorlogspropaganda van de jaren negentig heeft bedoeld of onbedoeld nog steeds een weerklank in de media. Sommige kranten hebben een sterk Servisch nationalistische toon en fulmineren dagelijks in dikgedrukte koppen tegen de Europese Unie, de Verenigde Staten, Kosovo, Kroatië en Moslims – zowel in Bosnië als in de rest van de wereld. Voorbeelden van deze kranten zijn Kurir en Pravda.

De meest serieuze krant van Servië is Politika, vol met opinie en achtergronden, cultuur en politieke analyse. Hoewel Politika tijdens het Miloševic-regime als een soort rabiate staatskrant functioneerde, hebben de meeste lezers dat de krant vergeven. De in het Latijnse schrift uitgegeven krant Danas heeft een duidelijke politieke voorkeur voor het Westen en liberalisering. Blic is de kleurloze, maar ook vrij inhoudsloze krant.

Serviërs lezen graag en veel nieuws. De kranten komen dan ook zeven keer per week uit – dus ook op zondag. Erg populair zijn ook de week- en maandbladen waar intelligentsia hun opinie-artikelen in publiceren. Kwalitatief hoogstaand zijn de weekbladen Nin en Vreme. Minder hoogstaand is het nationalistische weekblad Pewat. In het tijdschrift Scandal is – de naam zegt het al - voornamelijk ruimte voor de erotische uitspattingen van bekende Serviërs, grove roddels en melige beschouwingen. Het unieke Politikin Zabavnik, dat qua geschiedenis teruggaat tot voor de Tweede Wereldoorlog is een uniek tijdschrift in de Europese mediageschiedenis. Het laat zich omschrijven als een kinderversie van Politika, met strips, weetjes over de natuur en aardrijkskunde en interessante laagdrempelige artikelen. Hoewel bedoeld voor kinderen is dit tijdschrift ook zeer populair bij volwassenen.

De wereld van televisie is ook steeds aan veranderingen onderhevig in Servië. In de jaren negentig was B92 een belangrijk dissident medium, dat eerst door radio, later via televsie en uiteindelijk ook via internet een duidelijk kritisch geluid liet horen tegen het regime. Tijdens de bombardementen in 1999 werd B92 helemaal uit de lucht gehaald, om na de val van Miloševic weer terug te keren. Tegenwoordig is B92 vooral een commerciele zender die westerse shows maakt of vertoont. Er zijn twee publieke zenders, RTS 1 en 2. De omstreden zender PINK kan nog het beste omschreven worden als het Servische SBS 6.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Servië