Tsjechië

Swipe

Vervoer in Tsjechië

Auto

Het wegennet in Tsjechië is uitgebreid en vrijwel overal goed. Wel is het aan te bevelen om op binnenwegen spoorwegovergangen met zeer lage snelheid te passeren. Na een strenge winter zijn er vaak gaten in het wegdek gevroren.

Brandstof

 – Special: octaangetal 91, ongeschikt voor de meeste westerse auto’s.

– Super: gelode benzine met een octaangetal van 96 (in Nederland: 97-98).

– Super plus: loodvrije benzine met octaangetal 98.

– Natural: loodvrije benzine met octaangetal 95.

– Nafta: (diesel) en LPG zijn ook te koop, al zijn deze brandstoffen niet bij elke pomp verkrijgbaar. Bij een pomp kunt u om een kaart vragen waarop een groot aantal benzinestations vermeld staan. Ook op wegenatlassen staan benzinepompen aangegeven. Bij sommige pompen kunt u alleen contant betalen. De meeste pompen zijn zelfbediening.

Maximumsnelheid:

50 km/u. binnen de bebouwde kom,

90 km/u. buiten de bebouwde kom,

130 km/u. op snelwegen.

Het dragen van autogordels is verplicht.

Alcohol in het verkeer is verboden.

Overdag moet het dimlicht aan.

Op de snelwegen in Tsjechië is een tolvignet verplicht. Het is te koop aan de grens, bij het postkantoor en bij de meeste tankstations. Voor personenauto’s zijn er tolvignetten van 14 dagen, 2 maanden en 1 kalenderjaar. Er zijn nog niet veel snelwegen in Tsjechië, dus wellicht heeft u er geen nodig. Het is verboden om met oude tolvignetten rond te rijden.

Algemene alarmnummers

Politie 158

Brandweer 150

Ambulance 155

Wegenwacht

Bij pech kunt u gebruikmaken van de diensten van de wegenwacht (Silnicní služba), in de volksmond Žluty Andel, de gele engel genoemd. Aan de grens en bij Autotourist is een lijst met telefoonnummers van die reddende engelen verkrijgbaar. Een algemeen nummer aan de autoweg is 0123. Om hulp van de wegenwacht te krijgen dient u wel lid te zijn van de ANWB en in het bezit te zijn van een Internationale Reis- en Kredietbrief. Als u betrokken raakt bij een ongeluk moet u zich, indien er geen politie bij is geweest, binnen 24 uur melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau. U dient om een schriftelijke verklaring van het gebeurde te vragen. Hier kan, bij zichtbare schade, door de douane om gevraagd worden. U dient een APK-keuringsbewijs bij u te hebben.

Openbaar vervoer

Tsjechië heeft een uitgebreid openbaarvervoersnet. De bus speelt daarbij op lange afstanden een veel grotere rol dan bij ons het geval is. In de ochtend- en avondspits is de frequentie het grootst. Deze begint en eindigt eerder dan bij ons, omdat de werkdag in Tsjechië vroeger begint en eerder eindigt. Een van de redenen hiervoor is dat het land verder naar het oosten ligt, maar wel in dezelfde tijdzone. De zon komt er eerder op en gaat ook eerder onder.

Bus

Het busvervoer wordt verzorgd door de CAD. Het land is opgedeeld in districten. Binnen een district is het vervoer meestal vrij goed, verbindingen tussen verschillende districten zijn niet altijd even frequent. Langeafstandsbussen gaan vaak maar een paar keer per dag. Bij het streekvervoer is het aan te raden om – indien mogelijk – een plaats te reserveren, want vol is vol. Dit kan op een aantal busstations en soms bij het informatiecentrum. Indien u veel bagage heeft, kan de chauffeur u vragen hiervoor extra te betalen. Onderstaande tekens worden gebruikt op de dienstregelingen bij de haltes en op de perrons van de busstations. Op de grote borden in de vertrekhal wordt ook wel gebruikgemaakt van een cijfer- of lettercode. Internet: http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusymhdvse/spojeni/.

Nuttige woorden

jezdí gaat

nejezdí gaat niet

jen slechts

chodí gaat

nechodí gaat niet

v op

a en

Trein

Over Tsjechië ligt een vrij uitgebreid net van spoorlijnen. De frequentie van treinen is niet zo hoog. Er zijn verschillende soorten treinen: stoptreinen (osobní) en sneltreinen (rychlik). Een kaartje voor de sneltrein is duurder. Niet alle treinen hebben eersteklas-wagons. Kleine stations hebben geen aparte perrons. Aangezien veel trajecten enkelspoors zijn, komen op zulke stations treinen uit twee richtingen tegelijkertijd aan. Dit kan tot verwarring leiden.

reisplanner op Internet: http://www.cd.cz/en/

Plaatselijk vervoer

Lokaal openbaar vervoer wordt verzorgd door bussen, trolleybussen, trams en – in Praag – de metro. Plaatsbewijzen zijn o.a. te koop bij tijdschriftenstalletjes, tabakswinkels, hotels of – in Praag – op metrostations (vaak niet in de bus, tram of trolleybus). Het kaartje maakt u geldig door het af te stempelen in de stempelautomaat of de hendel van de ponsautomaat naar u toe te trekken. Als u overstapt heeft u in de meeste plaatsen een nieuw kaartje nodig. In een aantal plaatsen werpt u een muntstuk in een machine. Soms krijgt u dan een kaartje, maar soms ook niet. In Praag zijn dag- en weekkaarten verkrijgbaar op de metrostations en uit kaartjesautomaten.

10 prachtige bestemmingen in Tsjechië