Penang

Swipe

Penang

Als voormalig deel van the Straits Settlements is Penang geen sultanaat maar een deelstaat. Het bestaat uit het eiland Penang en op het vasteland is er nog Seberang Perai (voorheen the Province Wellesley) met als voornaamste plaats het stadje Butterworth. Hier vertrekken de veerponten naar Penang, er is een treinstation (de spoorlijn Kuala Lumpur-Bangkok), en er bevindt zich een busstation voor langeafstandsbussen. De naam van het eiland is trouwens afgeleid van de pinangbomen die er in het verleden in grote hoeveelheden groeiden. Deze leverden betelnoten, het belangrijkste ingrediënt voor het maken van sirihpruimen. Penang wordt ook wel eens Maleisië in het klein genoemd. Inderdaad zijn bijna alle elementen die u elders in het land aantreft hier aanwezig. Het eiland ligt tevens op een soort kruispunt. De Thaise grens is vlakbij en een reisje naar Medan, op het Indonesische eiland Sumatra, is slechts een kort boottochtje.

Georgetown

De hoofdplaats Georgetown is erg leuk om te bezoeken. Bij de Tourist Information, vlak bij het fort Cornwallis of in het Komtargebouw, maar ook in de meeste hotels, is tegen betaling van een klein bedrag een goede plattegrond verkrijgbaar van zowel Georgetown als het eiland Penang.

Een waarschuwing: Helaas zijn er steeds meer jongelieden die op een gemakkelijke manier aan geld willen komen. Zij rijden op brommertjes rond en trachten dames van hun handtassen te beroven. Om risico’s te voorkomen dames: laat uw handtas in het hotel!

Leboh Chulia (Chulia street)

Desondanks heeft de stad sfeer. Het oude deel van de stad (onder andere Chulia street) is best te voet te doen, maar leuker is het om een fietstaxi te huren. Maak wel met de tukang becak een duidelijke afspraak over de prijs. De becaks zijn per uur te huur voor sightseeing. Leboh Chulia (Chulia street) is trouwens de plaats waar backpackers bij voorkeur verblijven. In de coffeeshops kunt u tegen een redelijke prijs bier verkrijgen, er bevinden zich goedkope restaurantjes en dito hotels. Op de Leboh Leight (Leight street) tegenover het Cathay hotel en het Waldorf hotel bevinden zich enkele perfect gerestaureerde vooroorlogse winkelpanden. Tevens staat hier een unieke Chinese villa, enig in zijn soort, de Cheong Fatt Tze Villa. Het gebouw dat stamt uit 1880, stond er jarenlang zeer verwaarloosd bij, maar nu is het gelukkig in ere hersteld en functioneert het als een exclusief hotel. De Leboh Chulia en de zijstraatjes vormen de kern van het oude Chinatown.

Komtargebouw (Kompleks Tuanku Abdul Rahman)

Het Komtargebouw (Kompleks Tuanku Abdul Rahman) is zo ongeveer het hoogste van de hele stad en een uitstekend oriëntatiepunt. De mogelijkheid bestaat om de 55e verdieping van dit Kompleks te bezoeken. Bij helder weer heeft u een mooi uitzicht op de wijde omgeving. Voor meer inlichtingen kunt u in het gebouw zelf terecht bij de Tourist Information. Er bevinden zich hier ook een postkantoor, een busstation, een aantal taxistandplaatsen en zeer veel winkels en eetgelegenheden.

Veerboot uit Butterworth

Nabij de landingsplaats van de veerboot uit Butterworth bevindt zich een tweetal pieren waarop woningen gebouwd zijn. Op de ene pier wonen leden van de Lim clan, op de andere leden van de Chew clan. Als toerist kunt u rustig over beide pieren wandelen zonder dat iemand u een strobreed in de weg legt. Het is echter voor de leden van de Lim clan verboden om zich op de pier van de Chew clan te bevinden en omgekeerd.

Fort Cornwallis

Fort Cornwallis, de plek waar in 1786 alles begon, is de moeite van een bezoekje waard. Er staat overigens een Hollands kanon dat hulp zou bieden aan vrouwen die niet zwanger kunnen worden. Alles wat zo’n dame moet doen is schrijlings op het kanon gaan zitten en dan komt alles vanzelf in orde. Het is ongeveer hier dat de grondlegger van Georgetown, Sir Francis Light, voor het eerst voet aan wal zette in 1786. Hij liet hier een houten fort bouwen. In 1808/1810 werd de houten omwalling vervangen door stenen muren. In het fort bevindt zich een klein historisch museum.

Victoria Memorial Clock Tower

Achter het fort bevindt zich de Victoria Memorial Clock Tower, gebouwd ter gelegenheid van het diamanten jubileum van koningin Victoria in 1897.

Bunga Perak dan Mas

Daar vlakbij, op een rotonde, staan afgebeeld, in ijzer, de Bunga Perak dan Mas (gouden en zilveren bloemen). Ooit moesten deze, in zilver en goud en op kleinere schaal, jaarlijks als tribuut geschonken worden aan de koning van Siam.

Padang

Eveneens achter Fort Cornwallis ligt het centrale plein, de zogenaamde padang. Aan dit plein bevinden zich de Town Hall en de City Hall. Deze gemeentelijke gebouwen zijn een typisch voorbeeld van koloniale stijl aan het einde van de 19e eeuw.

Jalan Sultan Ahmad Shah

Op de Jalan Sultan Ahmad Shah bevindt zich de oude begraafplaats, waar onder andere het graf van Sir Francis Light te vinden is.

Leboh Farquhar

Op de Leboh Farquhar treffen we de Saint George Church aan, het oudste anglicaanse kerkgebouw van Maleisië, gebouwd in 1880.

Penang Museum

Het Penang Museum bevindt zich eveneens op de Leboh Farquhar. Het is gevestigd in een mooi koloniaal gebouw uit 1821, dat ooit diende als school. Voor het museum staat een standbeeld van Sir Francis Light. Hier treffen we ook nog een wagon aan van het eerste bergtreintje dat jarenlang passagiers vervoerde op Penang Hill. Er staat eveneens een met kogels doorzeefde Rolls Royce, ooit het voertuig van Sir Henry Gurney, de High Commissioner. Tijdens de emergency werd hij door guerrilla’s aangevallen en gedood (6 oktober 1951). Binnen in het museum kunt u een veelheid aan antieke meubelen, landkaarten, historische foto’s, traditionele kostuums en nog veel meer bezichtigen.

Sri -Mariamman tempel

Niet ver van het Penang Museum, op de Queen Street staat de Sri -Mariamman tempel. Dit hindoeïstische gebedshuis werd in 1883 gebouwd. U mag, ook als niet-hindoe, de tempel betreden maar vraag wel even toestemming aan de ter plaatse aanwezige priesters.

Zeer bijzonder is het Khoo Kongsi gebouw. Chinezen behoren meestal tot een clan (kongsi). Ze hebben dikwijls dezelfde familie-naam, aanbidden dezelfde goden en verdedigen elkaars belangen. Met de bouw van dit clanhuis werd begonnen in 1853. Net voor het einde van de 19e eeuw, in 1898 was het prachtige gebouw voltooid. Maar toen brak er plotseling brand uit en het dak werd zwaar beschadigd. Sommige clanleden zagen hierin een teken van de goden. Het gebouw leek te veel op het keizerlijke paleis in Beijing en dat vonden de goden een teken van hovaardigheid. De restauratie werd uitgevoerd, maar in een veel eenvoudiger stijl. Dit, nog steeds, magnifieke gebouw is gelegen aan de Jalan Masjid Kapitan Keling, vlak bij de Leboh Pitt.

Kuan Yin Tempel

Interessant is een bezoek aan de Kuan Yin Tempel gewijd aan de zeer geliefde Chinese godin Kuan Yin (godin van de barmhartig-heid) op de Leboh Pitt. Met de bouw van deze tempel werd begonnen rond 1800. Het is het oudste Chinese gebedshuis op het eiland. De tempel zit altijd vol met Chinezen die van alles aan de godin komen vragen. Om hun verzoeken kracht bij te zetten wordt er wierook geofferd (soms hele dikke stokken) en offergeld verbrand. De godin is driemaal per jaar jarig. Gedurende haar verjaardagen is het extra druk. Om het geheel nog feestelijker te maken, richt men een podium op waarop Chinese opera’s en/of poppenspelen worden opgevoerd.

Kapitan Keling Moskee

Vanaf de Jalan Penang gezien ligt, aan het einde van de Leboh Chulia, links de Kapitan Keling Moskee. Deze werd gebouwd in 1881 voor Brits-Indische militairen die de islam aanhingen.

Acheen Street Moskee (Masjid Melayu Leboh Acheh)

De Acheen Street Moskee (Masjid Melayu Leboh Acheh) ligt op korte afstand van de Khoo Kongsi. De bouw werd gefinancierd door een rijke Arabische handelaar. In 1820 was het gebouw af. Het was, naast een gebedshuis, een belangrijke ontmoetingsplaats voor Maleiers, Indiase moslims en Arabieren. Veel zakelijke deals werd hier gesloten. Het gebouw werd recentelijk gerestaureerd. Er bevinden zich ook een islamitische begraafplaats en een mausoleum voor de oprichter van de moskee, Tengku Syed Hussain.

Eastern en Oriental Hotel

Mocht u van al dat gezwerf in de tropische hitte langs de bezienswaardigheden van Georgetown, doodmoe en dorstig geworden zijn, dan is het misschien tijd voor een verfrissing of een hapje in stijl. Het Eastern en Oriental Hotel aan de Leboh Farquharis is dan een mogelijkheid. Tot voor enkele jaren leek dit gebouw nog het meest op een verlepte diva maar nu is het in zijn oude glorie hersteld. Het is trouwens verwant aan het beroemde Raffles Hotel in Singapore. Beide zijn opgericht door de gebroeders Sarkies.

Buiten het centrum van Georgetown

Staatsmoskee

De Staatsmoskee, is gelegen op de hoek van de Jalan Masjid Negeri en de Jalan Air Hitam, ten westen van Georgetown. Dit is een van de vele -moskeeën die op initiatief van de rijksoverheid gebouwd zijn. Net zoals de meeste van dit soort gebouwen is het enorm groot en kan het tijdens het vrijdaggebed 5000 gelovigen bevatten. Het werd afgebouwd in 1980.

Wat Chayamangkalaram

Wat Chayamangkalaram, Temple of the Reclining Buddha (tempel van de liggende Boeddha) bevindt zich aan de Jalan Burma. Deze kleurrijke tempel is zeker de moeite van een bezoek waard. Aan de overzijde van de straat bevindt zich ook nog een Burmese tempel, Dharmikarama, de eerste boeddhistische tempel die ooit in Penang gebouwd werd (1805).

Regisseur P. Ramlee

Het huis van P. Ramlee. Deze naam zal de meeste inwoners van de lage landen waarschijnlijk niets zeggen, maar het was een van de grootste regisseurs van Maleisië. Hij was ook acteur, zanger en componist. Bekijk, als u de kans krijgt, een of meer van zijn films. P. Ramlee was een man die klassiekers heeft geproduceerd van een hoog niveau. Hij werd geboren op 22 maart 1929 en hij overleed op 23 mei 1973. De man was niet alleen erg populair in Maleisië maar ook in Singapore en in Indonesië. Vooral de Sumatranen hielden van hem, niet in de laatste plaats omwille van zijn Acehese afstamming. De film Ibu Mertua Ku (Mijn Schoonmoeder) (1969) en de komische film Madu tiga (Drie echtgenoten) (1964) zijn ware meesterstukken. Zelfs als u geen Maleisisch spreekt, is een en ander redelijk te volgen. Er bestaan trouwens Engelstalige versies van een aantal van zijn fims. Op de Jalan P. Ramlee bevindt zich zijn geboortehuis. Deze traditionele woning werd gebouwd in 1926 door zijn vader en zijn oom.

Kampung Seronok

Kampung Seronok is een traditioneel Maleisisch dorp. Het bevindt zich in de buurt van Batu Maung. Niet alleen houden de dorpelingen zich bezig met het bewerken van de omliggende rijstvelden, er is ook een Aqua farm, men exploiteert een drukpers en er is een bibliotheek. Bovendien houdt men zich bezig met traditionele kunst en cultuur. U mag het dorp 24 uur per dag bezoeken.

Penang Hill

Penang Hill ofwel Bukit Bendera (de vlaggenheuvel) kunt u vanaf het Komtarcomplex per bus of per taxi bereiken. Eerst gaat u naar Air Hitam. Hier is het station voor het bergtreintje van Zwitserse makelij dat u naar de top brengt. Vanaf 6.30 uur vertrekt er om het halfuur een treintje. Tijdens het weekend en gedurende feestdagen kan het er erg druk zijn, want ook voor de inwoners van Penang is de heuvel een populaire bestemming. Boven op de berg hebt u een mooi uitzicht. De tocht met het treintje is beslist de moeite waard. Nog steeds bevindt zich een aantal mooie koloniale villa’s op de helling. Op de koele heuvel (820 m) bevinden zich een theehuis, een restaurant, een moskee en een hindoetempel. De trip naar de top duurt ongeveer 30 minuten. Halverwege de rit moet u overstappen.

Botanical Gardens

Sportieve lieden of mensen met veel energie kunnen ook naar de top van Penang Hill wandelen. De botanische tuin is per bus (lijn 202) bereikbaar. Vanaf hier begint een pad dat uiteindelijk leidt naar de top van de heuvel. De botanische tuin (met waterval) is op zich mooi en interessant. Problematisch zijn de aanwezige apen (langstaartmakaken). Geef ze vooral niets te eten, want dat maakt ze agressief. Bovendien staat er een boete op.

Kek Lok Si

Een bezoek aan het tempelcomplex Kek Lok Si is bijzonder interessant. Dit Chinees/boeddhistische gebedshuis is ook wel bekend als de Tempel van de duizend Boeddha’s. Wees niet verbaasd over de aanwezigheid van talloze swastika’s. Dit in Europese ogen besmette teken is in de Aziatische context een eeuwenoud gelukssymbool. De tempel is een enorm complex met daarin diverse bouwstijlen en invloeden (Chinees, Burmees, Thai). De basis van het geheel werd gelegd in 1890. Ook dit fenomeen is te vinden in de nabijheid van Air Hitam en is per bus bereikbaar. (Translink 101 en 130 of de Yellow Bus no 85).

Strand Batu Feringhi

Aan de andere kant van Georgetown bevindt zich Batu Feringhi. Een bochtige kustweg met interessante vergezichten leidt u erheen. Aan het strand staat een aantal zeer mooie luxehotels en u kunt er zelfs nog wat guesthouses vinden. ’s Avonds is er een leuke markt, waar van alles te koop is. Maar ik blijf erbij dat u elders in Maleisië veel mooiere plaatsen heeft om te zwemmen, te duiken en watersport te beoefenen.

Teluk Pahang

Als u Batu Feringhi letterlijk links laat liggen, komt u uiteindelijk bij Teluk Pahang. Leuk is een bezoek aan het visrestaurant Taitong Sea Food. Hier kunt u voor een redelijke prijs een lekker maaltje vis eten en als het niet te druk is komt de vriendelijke uitbater aan uw tafel om een praatje te maken.

Penang Butterfly Farm

Ook leuk om te bezoeken in Teluk Pahang is de Penang Butterfly Farm, een kas waarin tussen de vier- en vijfduizend vlinders rond-vliegen. Met een beetje geluk landt een reuzenvlinder op uw gezicht om een beetje transpiratievocht te komen drinken. Naast vlinders zijn er nog andere insecten en onder andere ook schorpioenen om te bekijken. Adres: 830 Jalan Teluk Bahang, 904-885 1253.

Pinang Cultural Centre (Penang Cultural Centre)

Niet ver daar vandaan bevindt zich het Pinang Cultural Centre (904-885 1175). Hier kunt u traditionele ambachten bekijken, een demonstratie van schieten met een blaaspijp, er zijn traditionele dansen in klederdracht, enzovoort. Het is mogelijk om er ’s avonds te gaan dineren. Tijdens de maaltijd worden er shows opgevoerd. U kunt het centrum op eigen houtje bezoeken, maar u kunt er ook voor kiezen om een tour te boeken met een lokale reisagent of via de receptie van een van de hotels in Penang.

Tropical Spice Garden

Als u meer wilt weten over de inhoud van de kruidenpotjes in uw keuken, dan is de Tropical Spice Garden (904-881 1797) de moeite van een bezoek waard. Bovendien is de omgeving echt rustgevend. De tuin is gesitueerd op de weg van Batu Feringhi naar Teluk Pahang. U treft hier onder andere meer dan 500 verschillende plantensoorten aan van over de hele wereld. Dankzij een riviertje dat vanaf de heuvel via een watervalletje in de richting van de zee stroomt is het geluid van klaterend water bijna overal in de tuin te horen. Op het terrein is het mogelijk om een aantal wandelingen maken. De Jungle Trail (ongeveer 45 minuten), de Ornamental Trail (ongeveer 25 minuten) en de Spice Trail (ongeveer 35 minuten).

Butterworth en het Penang Bird Park

Op het vasteland, tegenover Georgetown, ligt Butterworth. Hier is eigenlijk maar één echte toeristische attractie en dat is het vogelpark (Penang Bird Park). Om er te komen kunt u het best de veerpont nemen vanaf Georgetown. Aan de overzijde zijn er bussen die met een zekere regelmaat naar het park rijden. Hier kunt u bijna alle Aziatische vogels bekijken die u hoogstwaarschijnlijk niet, of slechts zelden, in de vrije natuur zult zien. Er zijn ongeveer 800 verschillende soorten aanwezig. Daaronder bevinden zich de nodige neushoornvogels.

Penang Bridge

Ten slotte, als u met een (huur)auto rijdt en u bent met de veerpont (ferry) naar Penang gekomen, is het misschien aardig om het eiland te verlaten via de Penang Bridge, een van de langste bruggen van Zuidoost-Azië. Het zal u niets kosten, want u betaalt alleen tol als u naar het eiland toekomt.

10 prachtige bestemmingen in Penang en Maleisië