Terengganu

Swipe

Terengganu

De bevolking van dit sultanaat is vrij conservatief en redelijk streng islamitisch. Al in de 14e eeuw schoot deze religie hier wortel. De staat was echter wel schatplichtig aan de koning van Siam. Toen de macht van Malakka toenam, moesten de Siamezen bakzeil halen en werd Terengganu een vazal van Malakka. In 1724 werd Terengganu formeel een sultanaat met de installatie van sultan Zainal Abidin, een van de jongere broers van de sultan van Johor. Ondanks de familiebanden met Johor kwam Terengganu in de 19e eeuw opnieuw onder Siamese invloed. Sultan Baginda Omar was echter slim genoeg om de Siamezen voor het grootste deel van zijn erf te houden. Onder zijn regering heerste er welvaart in het sultanaat.

In 1909 namen de Britten de macht over van Siam en kwam er een resident. Tot de komst van de Japanners in 1942 bleef dat zo. Het gebied viel nu weer onder Thailand, maar nadat de Japanners door de geallieerden verslagen waren, kwam het sultanaat opnieuw onder Brits gezag. In 1948 sloot Terengganu zich aan bij de Maleise Federatie en in 1963 werd het een deel van het moderne Maleisië. In de jaren tachtigvan de vorige eeuw werd voor de kust olie en gas gevonden. Ondanks deze nieuwe rijkdom blijft Terengganu een staat waar visserij en agrarische activiteiten de overhand hebben. Ook worden tradities en ambachten in ere gehouden.

Rantau Abang

Als u vanuit Kuantan of Cherating noordwaarts reist, dan doet u dat bij voorkeur via de kustweg. U moet hier wel op uw hoede zijn voor plots overstekende boerenkarren en loslopende koeien, maar daar staan prachtige vergezichten tegenover. Een van de eerste plaatsen die u kunt bezoeken is Rantau Abang. Op zich is dit plaatsje misschien niet zo bijzonder, maar lange tijd was dit een van de plekken waar zeeschildpadden (lederschildpadden en soepschildpadden) hun eieren kwamen leggen. In juni, juli maar vooral in augustus kwamen de vrouwtjes naar de plek waar ze zelf geboren waren om eieren te leggen. Als gevolg van milieuverontreiniging en grootschalige bevissing komt het helaas steeds minder voor dat deze dieren ’s nachts op het strand verschijnen. Als u meer wilt weten over dit interessante fenomeen dan kunt u een bezoek brengen aan het Turtle Information Centre.

Pulau Kapas

Als u verder reist in noordelijke richting zou uw volgende stop het plaatsje Marang kunnen zijn. Ook dit is weer een dorp dat op zich niet zoveel voorstelt. Het plaatsje is bevolkt met vriendelijke Maleiers én het is het vertrekpunt voor Pulau Kapas. Vanaf de aanlegsteiger in Marang vertrekken de veerboten naar het eiland. Tickets kunt u aanschaffen bij een van de plaatselijke (reis)agenten. De kosten bedragen RM 30,00 per persoon. Spreek met de bootmensen goed af wanneer ze u weer op moeten halen voor de terugreis.

Op het eiland staat een zestal resorts. Het Kapas Island Resort is het best uitgevoerd. Prijzen variëren van RM 20,00 tot en met RM 150,00, afhankelijk van het soort accommodatie. Daarnaast is er nog het Kapas Beach Chalet (RM 25,00-RM 60,00). De exploitant van dit resort is een Nederlander. Ten slotte vermeld ik nog het Duta Puri Island Resort met prijzen tussen de RM 80,00 en RM 120,00. Op het naastliggende eiland, Pulau Gumia, ligt een klein resort in de iets hogere prijsklasse.

Op beide eilanden is er gelegenheid om te zonnen, zwemmen, snorkelen en duiken. U kunt hier ook nog een kajak huren. Alle resorts hebben een eigen restaurant en (seafood) barbecues vinden regelmatig plaats.

Als u vanaf Marang de kustweg blijft volgen, dan komt u terecht in Kuala Terengganu, de hoofdstad van het sultanaat. Maar enkele kilometers vóór u de plaats binnenrijdt, u kunt er niet omheen kijken, staat de zogenaamde Drijvende Moskee (officiële naam: Tengku Tengah Zaharah Moskee). Het geheel is gebouwd in Moorse stijl. In Kuala Terengganu zelf, kunt u onder andere het State Museum bezoeken. Het omvat een visserijmuseum, een maritiem museum en vier traditionele paleizen. Er is ook een botanische tuin. Het complex is gelegen aan de Jalan Losong Ferry. Vlak bij het hoofdpostkantoor (Pejabat Pos Besar) bevindt zich Bukit Putri op de Jalan Kota. Vanaf dit oude fort, gelegen op een heuvel, hebt u een mooi uitzicht over de omgeving. Het fort werd gebouwd in 1830. Aan de voet van deze heuvel bevindt zich het Istana Maziah. Het wordt door de sultan gebruikt bij officiële gelegenheden. Dit oude paleis, gebouwd in 1894, werd gedurende de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd maar werd sindsdien herbouwd. Het paleis is niet toegankelijk voor het publiek. Het is ook leuk om de Central Market te bezoeken, waar u niet alleen vis recht uit zee kunt kopen maar ook groenten, lokale gebruiksvoorwerpen en nog veel meer. Terengganu is een goede plaats om ambachtelijk gemaakte souvenirs aan te kopen. Het Tourist Information Centre kunt u vinden op de Jalan Sultan Omar. Mocht u nog financiële zaken willen regelen, op de Jalan Sultan Ismail bevinden zich de meeste banken.

Verblijfplaatsen: De Ping Angorage Travelers Inn op de Jalan Sultan Sulaiman 77A. Prijzen variëren van RM 10,00 tot en met RM 40,00. Op de Jalan Masjid Abidin ligt het Seaview Hotel, dat vreemd genoeg niet op zee uitkijkt maar op het Istana Maziah. Kamers kosten tussen de RM 65,00 en RM 90,00. Ten slotte Hotel Seri Malaysia op de Jalan Balik Bukit. Hier betaalt u RM 120,00 voor een kamer. Het hotel maakt deel uit van een keten, met vestigingen in heel Maleisië en is een zeer prettige plaats om te verblijven.

We verlaten Kuala Terengganu en begeven ons in de richting van Tasik Kenyir (het Kenyirmeer). Vanaf Kuala Terengganu ligt het ongeveer 55 km landinwaarts. Het is het grootste stuwmeer van Zuidoost-Azië. Rond het meer bevindt zich een aantal resorts. Over het algemeen is het er erg rustig. Voor mensen die van de natuur houden, is het een ideale plek. U kunt er vissen, zwemmen, kanovaren, roeien en aan jungletracking doen.

Pulau Perhentian

U kunt ook besluiten om vanaf Kuala Terengganu noordwaarts te gaan reizen, tot vlak op de grens met Kelantan. We komen dan in het plaatsje Kuala Besut. Vanaf het vissershaventje vertrekken hier veerboten naar Pulau Perhentian Besar en Pulau Perhentian Kecil. Het zijn paradijselijke eilanden. Het eerste eiland is het meest toeristisch ontwikkeld en er is dan ook een groot aantal resorts. Het is er erg leuk om te verblijven.

Voor wat betreft een verblijf op de eilanden is het verstandig om van tevoren te reserveren, tenzij u heel vroeg op Perhentian aankomt. Reserveren kan via reisbureaus maar het is ook mogelijk bij diverse agenten in de haven van Kuala Besut. Daar kunt u trou-wens ook de tickets voor de veerboten aanschaffen. Een van de mogelijkheden is om voor een of twee nachten te reserveren. Mocht u daarna besluiten om te willen verhuizen naar een ander resort, dan is dat meestal wel ter plaatse te regelen. Een tochtje naar de eilanden duurt ongeveer een halfuur en kost RM 70,00 retour. Alvorens de pier (the jetty) te betreden moet u RM 5,00 toeristenbelasting betalen. Op de eilanden zijn geen banken en dus ook geen geldautomaten. Zorg dus voor voldoende contant geld.

Het mooiste strand op Pulau Perhentian Besar bevindt zich aan de noordwestzijde van het eiland, bij het Coral View Island Resort en het Perhentian Island Resort. Als u hier vanaf het witte stand de zee inwandelt, komt u na een dertigtal meters al bij een prachtig koraalrif terecht. Een duikbrilletje volstaat om alles te bewonderen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u per se in een van beide resorts moet verblijven. Er is keuze genoeg, in alle prijsklassen. Op beide eilanden is voldoende gelegenheid om te snorkelen en te duiken. U kunt eventueel een boot huren om een dagje op zee door te brengen. Vraag inlichtingen bij de veerlui of bij het resort waar u verblijft. Op de eilanden zijn duikscholen aanwezig waar zowel beginners als ervaren duikers terecht kunnen. De consumptie van alcohol is meestal wel mogelijk, maar soms moet u er naar vragen. Doe dat wel een beetje discreet. Sommige moslims beschouwen de verkoop van bier als haram (onrein) en verkopen het daarom helemaal niet.

Op het andere eiland, Pulau Perhentian Kecil, is een vissersdorpje, de enige nederzetting van de lokale bevolking. Hier bevinden zich een politiepost, een rudimentair hospitaaltje, een paar winkeltjes en wat koffiehuizen. ’s Avonds vinden op Pulau Perhentian Kecil op Long Beach (Pasir Panjang) tal van happenings plaats. Hier is namelijk het stapcentrum. Een taxiritje per boot van Pulau Besar naar Pulau Kecil kost overdag RM 10,00 en RM 20,00 ná 19.00 uur. Het huren van een boottaxi voor een rondje eiland kost RM 50,00 per persoon en het huren van zo’n vaartuigje voor een hele dag kost RM 500,00, ongeacht het aantal personen. Op het kleine eiland is Pasir Panjang (Long Beach) het meest populair bij toeristen. Mocht u van plan zijn om te gaan zwemmen vanaf Pasir Panjang, bedenk dan dat er een zeer gevaarlijke onderstroom kan zijn. Alleen voor ervaren zwemmers dus. Redders op het strand, waarschuwingsborden en dergelijke daar hebben ze hier nog nooit van gehoord.

Verblijfplaatsen op Pulau Perhentian Besar: Een van de duurste, maar ook een van de beste resorts op het eiland is het Perhentian Island Resort. Het is zonder twijfel fantastisch gesitueerd. Een goed restaurant met vriendelijke bediening hoort hier uiteraard bij. Niet ver van dit resort, gelegen aan hetzelfde strand treffen we het Coral Island Resort aan. De uitvoering is iets eenvoudiger dan bij de buren, maar zeer acceptabel. Ook hier bevindt zich een uitstekend restaurant. Indien u hier wilt verblijven, reserveer dan via een lokale agent. Iets verder op het strand, in zuidelijke richting, bevindt zich The New Cocohut. Het is een leuk resort met een aantal chalets en een hoofdgebouw met twee verdiepingen. Dan is er nog Abdul’s Chalets. Het resort bestaat uit eenvoudige houten hutjes op het strand. Ieder chalet heeft een individuele badkamer met toilet. Het is een gezellige plek om te verblijven.

Aan de andere kant van Pulau Perhentian Besar ligt onder andere het Flora Bay Resort. Het strand is mooi, maar zwemmen is bijna onmogelijk omdat er veel (dood) koraal voor de kust ligt. Het is op zich wel een leuke plaats om te verblijven. Er is op een acceptabel restaurant, waar men eenvoudige maar smakelijke gerechten serveert. Ook nog aan Teluk Dalam, maar een flink eind verderop vinden we de Fauna Beach Chalets. Hier heeft u de keuze tussen houten hutjes en zogenaamde bungalows met uitzicht op zee. Het resort ligt aan een prachtig stukje strand.Achter de Fauna Beach Chalets begint een bospad dat leidt naar het mooie strand voor het Perhentian Island resort. Naast de Fauna Beach chalets ligt het Awana Perhentian Resort. Dit is een plek die voorziet in de behoefte voor werkelijk alle toeristen, zowel met een brede als met een smalle beurs. Het ligt vrij eenzaam, zo op het einde van het strand, maar het heeft wel alle mogelijke voorzieningen, waaronder een duikschool.

Verblijfplaatsen op Pulau Perhentian Kecil. In de Panorama Chalets heeft u de keuze uit verschillende soorten accommodaties. Dat gaat van eenvoudige houten hutjes tot bungalows met uitzicht op zee. Het resort heeft een acceptabel restaurant en u kunt er zich vermaken met tafeltennis en biljart. Dit resort ziet er uit als een gewoon hotel en had bijna overal kunnen staan. Het gebouw waarin het Bubu Resort gevestigd is, is rechthoekig en modern. Alle kamers hebben een balkonnetje. U kunt er goed eten, men beschikt over een bar en er is een duikschool verbonden aan het hotel. Ook het Suria Beach Resort heeft accommodatie voor iedere beurs, van zeer eenvoudig tot iets meer luxe. Er is, hoe kan het ook anders, een goed restaurant bij dit resort.

De lijst met verblijfplaatsen op deze eilanden had langer kunnen zijn, maar ik heb mij voornamelijk beperkt tot de resorts die telefonisch bereikbaar zijn door middel van een vaste lijn. Een en ander schetst echter wel een beeld van wat op de eilanden mogelijk is. De meeste lokale reisagentschappen zijn betrouwbaar en kunnen soms meer bieden voor minder geld aan een eenvoudige toerist. Ook tawar menawar (onderhandelen) bij hotels en resorts levert soms resultaat op, vooral als u met een grotere groep bent of langer dan de gemiddelde gast wilt blijven.

 

10 prachtige bestemmingen in Terengganu en Maleisië