Perlis

Swipe

Perlis

Dit sultanaat is de kleinste deelstaat van Maleisië met een oppervlakte van plusminus 760 km2 en ongeveer 200.000 inwoners. Het is een typische grensstaat. Oorspronkelijk maakte Perlis deel uit van Kedah. In 1821 werd het sultanaat Kedah veroverd door de Siamezen (Thai). Tevergeefs trachtte de sultan zijn staat, met militaire middelen, terug te winnen. Meer dan 20 jaar later, in 1842, sloten de sultan en de Siamezen vrede en kreeg hij zijn rijk terug. Voorwaarde was wel dat hij de koning van Siam erkende als zijn suzerein. Om hem te straffen voor zijn gewapende verzet werd een deel van de staat Kedah afgescheurd en omgevormd tot een nieuw sultanaat. Dat was Perlis. Net als grote broer Kedah kwam Perlis pas in 1909 onder Brits gezag. Gedurende de Tweede Wereldoorlog gaven de Japanners het staatje terug aan Thailand. In 1945 kwamen de oude koloniale meesters weer terug. In 1957 ten slotte, trad Perlis toe tot de Maleisische federatie.

Het huidige Perlis leeft hoofdzakelijk van de landbouw. Het brengt vooral rijst en in mindere mate suiker voort. Ook fruit en palmolie zijn belangrijke producten. Daarnaast brengt de bosbouw het nodige geld in het laatje. Visserij is een andere belangrijke bron van inkomsten. De plaatselijk aanwezige kalksteen wordt gebruikt als basis voor de productie van cement. Ooit werd hier tinerts gewonnen maar die tijden zijn voorbij. De meeste toeristen stoppen niet in Perlis. Dat is erg spijtig want dit staatje heeft, naast landelijke charme, toch ook nog een aantal leuke bezienswaardigheden.

Gua Kelam (Donkere Grot) is te vinden in Kaki Bukit (Aan de Voet van de Heuvel). Dit plaatsje is gelegen op zo’n 30 km ten noorden van Kangar. Via een goed verlichte houten hangbrug uit 1935 kunt u deze kalksteengrotten bezoeken. De brug is ooit aangelegd om tinerts te transporteren van een aan de overzijde gelegen mijn. Er wordt niet langer erts gedolven, maar er zijn nog steeds overblijfselen te zien van deze economische activiteit uit het verleden.

Kangar

Kangar is de hoofdstad van het sultanaat en is gelegen aan de Perlis rivier. De plaats ligt ongeveer 50 km ten noorden van Alor Setar en heeft ongeveer 60.000 inwoners.

Een van de meest opvallende gebouwen is de voormalige staatsmoskee Masjid Alwi aan de Jalan Kangar. Het gebouw werd voltooid in 1910. Daarnaast is er nog het Perlis State Museum (Staatsmuseum van Perlis) gelegen aan de Jalan Tun Abdul Razak. Ooit resideerden op deze plaats de Britse adviseurs van de sultan. Nu is het een historisch museum. Iedere woensdag is er een pasar malam (avondmarkt).

De koninklijke residentie ligt een tiental kilometers van de hoofdstad verwijderd in het plaatsje Arau.

Het kustplaatsje Kuala Perlis dient hoofdzakelijk als beginpunt voor een bootreis naar Langkawi. De voorwaarden zijn min of meer dezelfde als die in Kuala Kedah. Verder houdt men zich bezig met visserij en kunt u in de plaatselijke restaurants heerlijk, u raadt het al, vis eten. De vertrektijden van de veerboten naar Langkawi zijn vanaf 09.00 uur tot en met 18.00 uur. De vaartijd bedraagt ongeveer 40 minuten. Er zijn grote parkeerplaatsen, waar u uw wagen kunt neerzetten tegen een redelijk dagtarief.

In de grensplaats Padang Besar komt u per trein aan vanuit Thailand of bent u in omgekeerde richting onderweg vanaf Butterworth of KL naar Hat Jay of Bangkok. Ook is er een grensovergang voor personenwagens, minibussen, bussen en vrachtwagens. Aan beide zijden van de grens vormen zich lange rijen voertuigen. Hier wordt ook druk gesmokkeld. Op klaarlichte dag ziet u broodmagere vrouwtjes met enorme pakken barang (goederen) op het hoofd brutaalweg over de grens lopen, in het zicht van de douane. Ik vermoed dat die mannen af en toe wat duit kopi (koffiegeld) toegestopt krijgen...

10 prachtige bestemmingen in Perlis en Maleisië