Pahang

Swipe

Pahang

Het gebied dat we nu kennen als Pahang, werd waarschijnlijk al door mensen bewoond in het neolithicum. Toen een groot aantal jaren later het rijk Sriwijaya op zijn hoogtepunt was, heerste het ook over dit deel van het huidige Maleisië (van de 7e tot de 13e eeuw). Daarna nam Siam de macht over. In de 15e eeuw ging Pahang deel uitmaken van het sultanaat Malakka. Toen dit rijk in de 16e eeuw ten onder ging, werd Pahang een speelbal van vier machten: Johor, Aceh, de Portugezen en de Nederlanders. Alle betrokken partijen gebruikten het gebied om er te roven, te moorden en slaven te halen, totdat de streek praktisch ontvolkt was. In de 17e eeuw ressorteerde het gebied onder Johor. In de 19e eeuw brak er een keiharde burgeroorlog uit als gevolg van de strijd om de erfopvolging tussen twee broers: Wan Ahmed en Muhatir. In 1887 kwam de eerste uiteindelijk op de troon. Zijn macht was echter van korte duur, want reeds één jaar later drongen de Britten hem een resident op. In 1896 ging Pahang deel uitmaken van de federale Maleise staten. Dit bleef zo tot de Japanse invasie in 1942. Na de onafhankelijkheid ging het sultanaat deel uitmaken van de Maleisische federatie. Voor toeristen is Pahang een buitengewoon aantrekkelijk sultanaat. Taman Negara ligt in dit deel van het land, maar er is meer.

Kuantan

De hoofdstad Kuantan is een levendig provinciestadje. Er zijn een paar banken en er is natuurlijk de mooie grote Masjid Negara (Staatsmoskee). Op de Jalan Mahkota bevindt zich een prettige overdekte markt met eetstalletjes en fruitverkopers. Lang geleden heb ik hier persoonlijk kennis mogen maken met de Chinese delicatesse sar siew, dat is met honing en kruiden geroosterd varkensvlees. Tijdens het durianseizoen wordt de koning der vruchten hier in overvloed en tegen zeer redelijke prijzen aangeboden. Durian heeft een penetrante geur en daarom hebben veel mensen er een hekel aan (Durian, you love it or you hate it!). Als u per lange-afstandsbus onderweg bent, is het in Kuantan dat u meestal overstapt. Bent u per (huur)auto op reis, dan is het een leuke plaats om te lunchen of te pauzeren. Een nachtje overblijven kan ook geen kwaad, al was het alleen maar om de relaxte sfeer te proeven. Voor mensen die wat sneller willen reizen beschikt Kuantan over een vliegveld.

Cherating

Ongeveer 50 km ten noorden van Kuantan, aan de kust, ligt Cherating. Hier bevinden zich een groot aantal typische backpackers verblijfplaatsen. Chalets met namen als Cherating Cottage en The Shadow of the Moon at Half-Past Four, bieden accommodatie voor prijzen die variëren vanaf RM 15 tot rond de RM 55. Onderhandelen over de prijs is soms mogelijk, vooral als u langer wilt blijven. In dezelfde omgeving bevinden zich een aantal restaurantjes. Zelf heb ik leuke herinneringen aan Can’t Forget Seafood Restaurant, waar men onder andere heerlijke chilikrab serveert. Op een keer was een stelletje van die beesten ontsnapt uit de keuken. Ze renden letterlijk voor hun leven dwars door de eetzaal. Dames gilden en sprongen op stoelen. De arme beesten verloren echter de strijd en kwamen uiteindelijk toch op onze borden terecht.

Als u bereid bent om wat meer geld uit te geven aan een overnachting (plusminus RM 99.00), dan is het Impiana Resort Cherating een prettige plaats om te verblijven. In dezelfde buurt bevindt zich ook een prachtige vestiging van Club Med. Dit laatste hotel zit in de hoogste prijsklasse.

Pekan

Een vijftigtal kilometers ten zuiden van Kuantan bevindt zich de residentie van de sultansfamilie. Voor wie het normale toeristenpad even wil verlaten, is het hier goed toeven. Pekan is een mooi, zij het ietwat slaperig plaatsje. Er is een museum (Muzium Sultan Abu Bakar) aan de Jalan Sultan Ahmad. Het is gevestigd in de voormalige woning van de Britse resident en niet bepaald het lelijkste gebouw van het stadje. Aan dezelfde Jalan ligt de onvermijdelijke moskee, vernoemd naar Sultan Abdullah en gebouwd in 1932. Ga ook eens de prachtige gebouwen bekijken die bewoond worden door de sultansfamilie. Er zijn in het stadje slechts twee plaatsen waar u met een gerust hart kunt overnachten: Hotel Deyza (prijzen vanaf RM 30,00), Jalan Tengku Arif Bendahara en het magnifieke Chief’s Rest House, gelegen aan de Jalan Istana Permai (prijzen vanaf RM 55.00).

Tasik Cini

Het Cinimeer ligt op ongeveer 100 km van Kuantan landinwaarts. De leukste manier om er naartoe te gaan is via het plaatsje Belimbing. Dit dorp ligt aan de oever van de Pahangrivier. U kunt hier een bootje huren om via de Cinirivier naar Tasik Cini te varen (en soms te waden). Het bootreisje kost wat tijd, maar het is wel een speciale belevenis. Via het water bereikt u dan het Tasik Cini Resort. Het is een tamelijk simpel onderkomen. De prijzen hangen af van het soort accommodatie waarvoor u kiest en variëren van RM 15.00 tot en met RM 80.00.U kunt er ook voor kiezen om de hele rit over land te doen. Ga dan naar het plaatsje Gambang en volg de bordjes Tasik Cini vanaf de Caltex benzinepomp.

Volgens de overlevering zou in een van de twaalf meren waaruit Tasik Cini bestaat een monster wonen. Een ander hardnekkig gerucht is dat er in deze buurt een verzonken Khmer-stad zou zijn. Op de oevers van het Cinimeer wonen de Jakun, een orang asli stam. Soms bestaat de mogelijkheid om een van hun dorpjes te bezoeken.

Pulau Tioman

U kunt het eiland Tioman per vliegtuig bereiken. Dagelijks zijn er vluchten met Air Berjaya, vanuit Kuala Lumpur, vanuit Singapore en in de omgekeerde richting vanaf Tioman.

Als u het eiland per boot wilt bereiken, dan zijn er twee mogelijkheden. Vanaf Kuantan begeeft u zich ongeveer 300 km naar het zuiden, naar het plaatsje Endau. Hier kunt u vanaf Tanjung Gemok een speedboot nemen naar Tioman. De kosten bedragen RM 35,00 enkel; RM 70,00 retour. Mocht u, om wat voor reden dan ook, letterlijk de boot gemist hebben, dan zijn hier genoeg mogelijkheden om te overnachten. De prijs begint bij ongeveer RM 55.00 tot en met RM 150.00 per nacht. Het beste is om uw ticket van tevoren te kopen bij een van de lokale reisagenten.

Nog meer naar het zuiden, of vanuit Johor Bharu in noordelijke richting, kunt u naar Mersing gaan. Van hieruit varen verschillende veerboten naar Tioman. Op het eiland hebben ze verschillende stopplaatsen: Kampung Genting, Kampung Paya, Berjaya Tioman Resort, Kampung Tekek, Kampung Air Batang en Kampung Salang. Op de terugreis hetzelfde traject, maar dan in omgekeerde richting. De kosten voor een enkele reis bedragen RM 35,00 per persoon en afhankelijk van het weer of uw landingsplaats duurt het tochtje ongeveer 3 uur. U kunt ook met een speedboot naar de overzijde, dat kost weliswaar wat meer (RM 45,00 per persoon), maar het gaat dan ook sneller (ongeveer 1,5 uur). Ook in Mersing geldt, schaf uw ticket van tevoren aan bij een lokale reisagent.

Tioman is het grootste eiland aan de oostkust en trekt daarom de meeste toeristen. Als die er niet zijn, dan is het eiland slechts dunbevolkt door een paar vissers. Ondanks het feit dat er zo’n 15.000 toeristen per jaar op bezoek komen, blijft het een mooi tropisch eiland. Het is nog niet vercommercialiseerd. Er zijn wonderschone stranden en prachtige koraalriffen die wemelen van het leven. Er is dus volop gelegenheid om te zonnen, zwemmen, snorkelen en duiken. Er zijn dan ook de nodige duikscholen te vinden. Mensen die nog nooit aan diepzeeduiken gedaan hebben, krijgen hier volop de gelegenheid om kennis te maken met deze sport. Als u genoeg hebt van het zilte nat, dan kunt u nog altijd aan jungletracking gaan doen. Het eiland is 20 km lang en 11 km breed en er is nogal wat jungle te vinden. Vooral in het zuiden van het eiland is het binnenland nog steeds redelijk onbedorven. Hier ligt ook het hoogste punt van het eiland, Gunung Kajang (1030 m boven de zeespiegel).

Omdat het eiland, net als Langkawi, een taxvrije zone is, zijn de prijzen voor onder andere bier en tabak hier lager dan in de rest van Maleisië. Dat wil niet zeggen dat het leven op Tioman over zijn geheel genomen goedkoper is. Bijna alle goederen moeten immers van het vasteland komen en dat kost extra geld.

De hoofdplaats van het eiland is Kampung Tekek. Het vliegveld is hier vlakbij, hier zit de lokale administratie, er is een postkantoor, een bank, een Tourist Information Centre en andere voorzieningen die een toerist wel eens nodig heeft. Toch verdient het aanbeveling om voldoende contant geld mee te nemen vanaf het vasteland. Er zit maar één money changer op het eiland (en dus zijn de wisselkoersen niet gunstig) en kredietkaarten worden (nog) niet overal geaccepteerd.

Het Berjaya Tioman Resort is zonder twijfel de grootste accommodatie op het eiland. Daarnaast zijn er nog tal van resorts in alle maten en soorten. Het zijn er in zijn totaliteit minstens vijftig, dus aan slaapplaatsen is er geen gebrek. Prijzen variëren van RM 25,00 tot RM 600,00 per kamer per nacht. Boek via een betrouwbare lokale reisagent of ga gewoon op de gok, maar dan niet te laat op de dag.

Het hoogseizoen aan de oostkust is in de maanden juli en augustus. Van november tot maart is het natte seizoen en dat gaat aan de oostkust gepaard met flinke stormen. Veel resorts sluiten hun deuren en de meeste veerboten varen niet of slechts sporadisch. Mocht u gedurende deze periode toch naar Tioman willen gaan, informeer u dan van tevoren bij een goede reisagent of een Tourist Information Centre. Voor zover mij bekend, is het bij Berjaya business as usual het hele jaar rond. Waarschijnlijk volgen de andere resorts binnenkort ook.

10 prachtige bestemmingen in Pahang en Maleisië