Zunil
Dit prachtig gelegen plaatsje ligt op 2000 m hoogte en is genoemd naar de uitgedoofde vulkaan aan de voet waarvan het ligt. Er worden hier groenten gekweekt op geïrrigeerde akkertjes, die afgescheiden worden door muurtjes van basaltblokken die van het veld gehaald worden. De allergrootste blokken laat men liggen. De enorme, oude, witte koloniale kerk met haar prachtig versierde façade vormt het centrum van het plaatsje.
Links van de kerk aan een straatje dat naar beneden loopt, vind je de Coöperativa de Tejedores Santa Ana R.L. die in 1970 ontstond en ruim 500 leden telt. De weefsters zijn verdeeld in verschillende groepen: weefsters van stoffen, van ceintuurs en polsbandjes, borduursters en kleermaaksters. Zij maken niet alleen de traditionele kledingstukken maar ook exportartikelen van inheemse stoffen zoals beurzen, tafelkleden, placemats, spreien, kussenslopen etc. In de prachtige, ruime, nieuwe winkel die met Oostenrijkse steun tot stand is gekomen, wordt ook mooie tweedehands textiel verkocht tegen hele redelijke, vaste prijzen. Deze winkel moet je zeker niet overslaan! De perrajes (omslagdoeken) in Zunil zijn helder paars of fel roze en zeer groot: ze reiken van de schouders tot de enkels. De markt op maandag is bijzonder kleurrijk en vindt plaats op de plaza voor de kerk en in een betonnen gebouw links van de kerk. De felle kleuren van de prachtige, kuitlange rokken en huipiles doen bijna pijn aan je ogen. De vrouwen dragen om het hoofd een cinta, een band waar het haar omheen gewikkeld wordt. Aan het einde van de band zitten twee pompoenen, die langs het hoofd in de band gestopt worden. Het is de moeite waard om zo’n haarband bij de Coöperativa te kopen. De openingstijden zijn van ma. t/m za. van 8.30 - 17.00 uur en zo. van 14.00 tot 17.00 uur.
Eveneens interessant is een bezoek aan San Simón, symbool van het kwaad dat bezworen dient te worden. Deze houten pop heeft een onsympathiek gringo-uiterlijk en draagt een pak, een wit overhemd, een hoed, een zonnebril en heeft een sigaar in zijn mond. Hij is gezeten op een houten stoel in een kleine hutachtige ruimte omgeven door kaarsen en bloemen. Als een gelovige hem eer komt bewijzen, wordt de pop achterover gehouden en volgegoten met sterke drank. Waar die blijft, is een raadsel, misschien is de pop hol. De priester mompelt gebeden en er hangt een heilige sfeer in het vertrek. Niet alleen Indianen maar ook ladinos schijnen hem te vereren. Aangezien San Simón van locatie wisselt, moet je even naar hem vragen. Op het erfje voor zijn verblijfplaats vinden reinigingsrituelen plaats.
Een bezoek aan de wat hoger gelegen begraafplaats is aanbevelenswaardig. Hier worden de met witte, stenen randen omgeven graven goed onderhouden en als de middagnevel op komt zetten, ontstaat er een magische sfeer. Zunil ligt aan de weg naar de Pacifische kustvlakte. Vanuit 11 Calle/8 Avenida in Quetzaltenango vertrekken regelmatig bussen naar Zunil. Op 25 november viert men hier fiesta en er wordt Spaans en Quiché gesproken. Dit plaatsje is absoluut een bezoek waard!
De traditionele kleding die in Zunil en Almolonga gedragen wordt, kun je uitgebreid bewonderen in het Museo Ixchel te Guatemala Ciudad.
Rondreizen
Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...
Rondreizen
Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Mexico, Guatemala en Honduras bezoek je allerlei beroemde opgravingen en ga je op zoek naar diep in...
Groepsreizen-Tweepersoonskamer
Over de hele wereld zijn tequila en taco’s een begrip, maar de Mayawereld zit nog vol verrassingen. Ontcijfer de laatste inscripties in...