Guatemala Ciudad

Swipe

Wandeling 4: zone 9 en 10

In zone 9 en 10 liggen de betere wijken van de stad die gekenmerkt worden door een villa-achtige bouw waarmee in de jaren twintig van de vorige eeuw begonnen werd. Aan de Avenida La Reforma staan flatgebouwen waarin zich kantoren, instellingen en luxe appartementen bevinden; deze verkeersas, die 22 km lang is en aan het eind van de 19e eeuw aangelegd werd, scheidt de beide zones.

In deze zones bevinden zich enige interessante musea, grote luxehotels en de betere restaurants en winkels.

Met bus 101 kun je vanaf de 10 Avenida in zone 1 naar de Avenida La Reforma, waar je bij de 6 Calle uit moet stappen.

Loop nu drie blokken naar het oosten; je passeert o.a. een militaire academie. De weg (6 Calle) loopt steil naar beneden de barranco in waar zich de campus van de universiteit Francisco Marroquín bevindt. Hier is het interessante Museo Ixchel del Traje Indígena (textielmuseum) in een modern, wat kil, gebouw gevestigd dat een geometrische versiering aan de buitenkant heeft. De textieltraditie in Guatemala is 2500 jaar oud en meer dan 150 gemeenschappen in Guatemala dragen nog hun traditionele kostuum. De collectie van het museum bevat in het totaal 6000 stuks textiel waarbij vijf privécollecties inbegrepen zijn. Natuurlijk wordt slechts een gedeelte tentoongesteld.

Alle teksten in het museum zijn in het Spaans en Engels. Op de eerste verdieping naast de kassa is een schitterende museumwinkel waar boeken, video’s, kaarten, maar vooral ook prachtige textiel tegen redelijke prijzen verkocht worden. Via een omhooglopende gang passeer je de naïeve schilderijen van Andres Curruchich, de vader van de volksschilderkunst in Comalapa.

Zo beland je op de tweede verdieping waar de ‘Carmen G. de Pettersen galerie’ te vinden is met 61 krachtige, fraaie aquarellen waarop de verschillende klederdrachten van Guatemala zijn afgebeeld en die in het prachtige boek ‘Maya de/of Guatemala’ (zie Literatuur, blz. 90) opgenomen zijn en dat in de museumwinkel te koop is. De volgende zaal is de ‘Alfred S. Clark galerie’ die gewijd is aan de Maya-muziek en waar instrumenten en de foto’s van Samuel Franco, curator van Casa K’ojom (zie Antigua), te zien zijn, evenals schilderijen van Miguel Chávez uit Santiago Atitlán. In de ‘Carolina Mini galerie’ hangen foto’s van verschillende fotografen waarop moderne Maya-kleding te zien is.

De grote tentoonstellingsruimte bestaat uit vier zalen waarin achtereenvolgens te zien zijn: zaal I: precolumbiaanse Maya-weefkunst van 1000 voor Chr. tot 1529, zaal II: fusie van de twee textieltradities van de Maya’s en de Spanjaarden (1530-1844), zaal III: de industrialisatie en de Maya-weefsels (1845-1945, zaal IV: moderne trends (vanaf 1946 tot heden). In de audiovisuele ruimte zijn video’s van 15 minuten te zien waaronder ‘Maya Cofradía Fiesta’.

Dit museum is alleszins een bezoek waard voor iedereen die in de indiaanse cultuur geïnteresseerd is. De openingstijden zijn: ma. t/m vr. van 9.00-16.50 uur; za. van 9.00-12.50 uur. Adres: 6a Calle Final, zona 10, Campus Universidad Francisco Marroquín. De entree bedraagt voor buitenlanders Q20.

Loop nu weer terug naar de Avenida La Reforma. Schuin achter Museo Ixchel is het Museo Popol Vuh gevestigd, dat samenwerkt met de Universidad Francisco Marroquín. In acht zalen wordt een mooie collectie precolumbiaanse kunst tentoongesteld. Bij de kassa kun je een Engels- en Franstalige beschrijving krijgen van de voorwerpen aangezien alle teksten in het museum in het Spaans zijn.

In de eerste zaal is de ‘Pieza del mes’ (object van de maand) te zien en hier worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden van objecten uit het museum maar ook van buiten.

De volgende zalen zijn chronologisch ingedeeld zodat de eerste en tweede zaal gewijd zijn aan de preklassieke periode (1500 voor Chr. – 250 na Chr.) met fraaie antropomorfische vazen en figuurtjes uit Kaminaljuyú.

De zalen 4, 5 en 6 laten de ontwikkeling van de Maya-cultuur zien gedurende de klassieke periode (250-900 na Chr.). In zaal 4 gaat het om de vroegklassieke periode met donker keramiek uit Amatitlán en keramiek uit Tierras bajas (lage landen). Tevens wordt de invloed van Teotihuacán zichtbaar.

In zaal 5, gewijd aan de laatklassieke periode is een maquette van de Noord-Akropolis in Tikal te zien evenals prachtig polychroom aardewerk zoals een beeldje van god N die een masker beschildert. Zaal 6 bevat onder andere voorwerpen van albast, vuursteen en obsidiaan en levendige beeldjes in de vorm van fluitjes.

In zaal 7 zie je een fantastische collectie urnen, waarvan het museum er 36 in bezit heeft. Ze werden gebruikt bij begrafenissen aan het einde van de laatklassieke periode en het begin van de postklassieke periode tussen 800 en 1000 na Chr. Ze zijn afkomstig uit de Ixil-driehoek die gevormd wordt door de dorpen Nebaj, Chajul en San Juan Cotzal die in het departement El Quiché liggen. Deze urnen hebben nog steeds hun originele kleuren. Ook is hier een kopie van de Dresden-codex (1227) te zien.

In zaal 8 komt de koloniale periode aan bod in de vorm van diverse soorten zilverwerk, heiligenbeelden en een barok altaarstuk uit de 18e eeuw. Ook zijn er enige kostuums uit de Baile de la Conquista te zien.

Het museum heeft een kleine souvenir- en boekwinkel. Adres: 6a Calle Final, zona 10. Geopend: ma. t/m vr. van 9.00-17.00 uur, za. van 9.00-13.00 uur. Entree: volwassenen Q20, studenten Q5.

Loop terug naar de Avenida La Reforma en dan drie blokken naar het zuiden, steek de Avenida La Reforma over en loop de 12 Calle in. In deze buurt, de Zona Viva, een trendy wijk met exclusieve restaurants, dure boetieks en disco’s bevindt zich een aantal bekende galeries, die op zaterdagmiddag en zondag gesloten zijn. Sla na het eerste blok rechtsaf, je bent nu in de 1 Avenida waar op nummer 51 de Galería El Dzunun gevestigd is waar werk van de kunstenaar David Ordoñez te zien is, die vooral door de indiaanse cultuur geïnspireerd is. Bij deze galerie hoort een mooie winkel met inheemse stoffen. Een stukje verderop in zuidelijke richting vind je de Patronato de bellas artes, een grote galerie met moderne kunst. Sla linksaf de 13 Calle in, hier vind je El Pueblito, allemaal kleine winkeltjes in een soort tuin, waar je leuk rond kunt neuzen en ook wat kunt eten en drinken.

Loop via 1 Avenida drie blokken zuidwaarts naar de 16 Calle en één blok naar het westen waarbij je de Avenida La Reforma oversteekt en in zone 9 terechtkomt. Eén blok zuidwaarts staat in een parkje op het kruispunt van de Boulevard Independencia en de Avenida la Reforma de Obelisco, een monument voor de onafhankelijkheid van Guatemala, dat de grens tussen zone 9 en zone 13 vormt. De 7 Avenida volg je drie blokken in noordelijke richting zodat je bij de Plazuela España, een drukke verkeersrotonde, belandt. Hier kruist de 7 Avenida de 12 Calle, die ook wel Calle Montúfar genoemd wordt en die na de Avenida La Reforma de belangrijkste straat in deze wijk is. De twee eeuwen oude fontein in het midden van het plein dateert uit 1789 en was eigenlijk het voetstuk van een ruiterstandbeeld van Carlos III van Spanje. Na de onafhankelijkheid in 1821 werd het standbeeld vernietigd. De fontein werd verborgen door president José Maria Reyna Barrios en in 1933 werd hij door president Ubico op zijn huidige locatie teruggeplaatst. In deze tijd werd het plein ook bevolkt door mariachis die serenades ten gehore brachten, wat tegenwoordig nog maar zelden gebeurt.

Verschillende bussen rijden over de 6 Avenida naar de 12 Calle in zone 9. Loop vanaf het Plazuela España één blok naar het oosten en pak op de Avenida La Reforma een bus, collectivo of taxi die naar de binnenstad rijdt.

10 prachtige bestemmingen in Wandeling 4: zone 9 en 10 en Guatemala