Omgeving van Sint Petersburg

Swipe

Solovetski of Solovki eilanden

Klooster

Ook op deze eilanden in de Witte Zee is de religieuze geschiedenis van Rusland terug te vinden. Permanente bewoning van de eilanden door monniken begon vanaf 1429. Ze leefden hier als kluizenaars in holen en houten hutjes. Het ontstane klooster was lange tijd een van de grootste in Rusland, maar diende tevens als vesting in talrijke militaire conflicten. Omdat de monniken in het midden van de 17e eeuw zich niet bij de kerkvernieuwing wensten aan te sluiten werd het klooster acht jaar belegerd door tsaar Alexej. In de 18e eeuw raakte het afgelegen klooster in de vergetelheid.

Werkkamp

Het bestaan van het zo ver noordelijk gelegen Solovetski-klooster werd opgerakeld doordat Britse fregatten in 1854 tijdens de Krimoorlog de eilanden beschoten, maar miraculeus geen schade aanrichtten. In al die eeuwen werden de eilanden ook al vaak gebruikt als verbanningsoord voor ongewenste personen en dwarsliggers. Deze functie werd vanaf 1921 gecontinueerd door de Sovjet-Unie. Toen werd op de eilanden een eerste werkkamp ingericht voor politieke gevangenen. Vanwege de barre omstandigheden stierven vele dwangarbeiders van ondervoeding en uitputting waardoor de eilanden een sinistere naam hebben gekregen.

Spaso-Preobrazjenski sobor

Inmiddels is het klooster aan de kerk teruggegeven en worden de kerken gerestaureerd. Daarvan is de Spaso-Preobrazjenski sobor uit 1566 de indrukwekkendste met zijn witte muren en vele koepeltjes. Het kloosterterrein is omringd en beschermd door muren van natuursteen en zes stoere torens met houten puntdaken. Daarbinnen bevinden zich naast de bovengenoemde nog enkele andere kerken, een refter, watermolen en klokkentoren. Tevens is er een museum dat de harde tijden onder Stalin laat herleven. Bij aankomst in de haven is de aanblik van de kloostermuren al een imponerend gezicht. Vanwege de afgelegen ligging is een hele dag nodig voor een bezoek.

10 prachtige bestemmingen in Solovetski of Solovki eilanden en Rusland