Reykjavík

Swipe

Bezienswaardigheden in Reykjavík

Algemeen

In Reykjavík is van alles te zien en te doen: een stadswandeling, inkopen doen, musea bezoeken, een fietstocht, zwemmen, een paardrijtocht of een bezoek aan de disco, het is allemaal mogelijk. Wanneer gebruikgemaakt wordt van de stadsbusdiensten kan voor een enkele rit een bedrag van 280 kronen in een naast de chauffeur staande bak gedaan worden. Er volgt geen biljet. Wilt u overstappen, dan is het vragen om een biljet voldoende. Dit biljet is 45-60 minuten geldig en u kunt er maar eenmaal mee overstappen.

Er is ook een Reykjavík Welcome Card te koop. Na aankoop kunt u zonder verdere kosten onbeperkt reizen met de stadsbussen en hebt u vrije toegang tot de vier openluchtzwembaden en het binnenzwembad. Verder is er gratis toegang tot een aantal musea (waaronder het Árbaer openluchtmuseum, het Ásmundur Sveinsson Sculpture Museum en het Kjarvalsstadir Kunst Museum), en heel veel andere bezienswaardigheden. Voor een compleet overzicht kijkt u hier. De kaart is o.a. te koop aan de informatiebalie van het gemeentehuis, bij BSÍ Travel en bij het toeristen informatie centrum. De kaart kost (jan. 2013) ISK 2900 voor één dag, ISK 3600 voor twee dagen en ISK 4200 voor drie dagen.

Het toeristen informatie centrum (Adalstraeti 2) is dagelijks geopend (T 590.15.50, F 590.15.01). U vindt er een volledig overzicht van alles wat er in Reykjavík te doen is en wat er voor overnachtingsmogelijkheden zijn. Bovendien ligt er veel gratis informatie over (een- of meerdaagse) tochten naar andere delen van het land en informatie over de gesteldheid van de wegen. Er zijn mogelijkheden om films te bekijken, die u ter plaatse kunt kopen. Deze dvd’s zijn in meerdere talen verkrijgbaar en handelen in de meeste gevallen over de prachtige natuur of vulkanische verschijnselen in verschillende delen van het land.

Stadsrondrit

Een 3 uur durende stadsrondrit met professionele, Engelstalige begeleiding is de ideale manier om Reykjavík beter te leren kennen. U ziet goed de contrasten tussen het kleurrijke oude handelscentrum en de nieuwere delen van de stad. Er wordt een bezoek gebracht aan o.a. de Pearl, de haven en de Hallgrímskirkja.

In 2013 is er een dagelijks vertrek om 13:00 uur en zijn de kosten € 31.

Árbaejarsafn

Dit openluchtmuseum is in 1957 opgezet teneinde oude gebouwen te beschermen en het publiek kennis te laten maken met de bouwkunst en de levensstijl uit het verleden. De gebouwen dienden bij voorkeur, maar niet uitsluitend, uit Reykjavík te komen. Het museum bevat in totaal 27 huizen en hutten uit het gehele land, welke tussen 1820 en 1907 gebouwd zijn.

De Árbaer boerderij staat in het centrum van het museum en bevat traditionele eigenschappen, die in de IJslandse turfhuizen werden gebruikt. Historische gebouwen, die na 1820 zijn gebouwd, zijn vanuit het centrum van Reykjavík verplaatst naar dit museum. Alle gebouwen zijn gemeubileerd naar de tijd waarin zij gebouwd werden, dus schaars, wat ons eraan herinnert dat het zware tijden waren. De weinige luxe artikelen die u zult vinden zijn een porseleinen theepot en een kanten tafelkleed.

Er worden niet alleen verschillende tentoonstellingen betreffende de culturele geschiedenis van Reykjavík gehouden, maar ook een aantal speciale weekendactiviteiten. Het Café Dillon’s House is gebouwd in de 19e eeuw. Er liggen relikwieën, die de ontwikkeling van Reykjavík duidelijk maken. Het is IJslands grootste openluchtmuseum.

Het museum ligt iets buiten de stad, aan de Höfdabakki; te vinden door vanaf de Miklabraut het klaverblad te passeren en vervolgens ongeveer 1 km de Vesturlandsvegur te volgen. Vervolgens rechtsaf de Höfdabakki op rijden. Ook met de bussen 110 (vanaf Laekjartorg) en 10 (vanaf Hlemmur) kan het openluchtmuseum bereikt worden.

Samengevat bestaat het museum uit de volgende onderdelen:

Safnid, het museum

Árbaejarsafn werd in 1957 door de gemeente Reykjavík opgezet als een openluchtmuseum om bepaalde oude woningen te conserveren en aan het publiek te laten zien. Het doel was het publiek een idee te geven van de architectuur en levensstijl uit het verleden.

Árbaer, de boerderij

Het museum is rond de oude boerderij van Árbaer gebouwd. Er zijn stukken gevonden uit 1464, waarin al over deze boerderij werd geschreven. Het had een gemiddelde grootte en gedurende lange tijd woonden er twee families. De laatste bewoner vertrok in 1948. Rond de voorlaatste eeuwwisseling is de boerderij gerenoveerd.

Árbaejarkirkja, de kerk.

Deze kerk werd in 1842 in Silfrastadir in het district Skagafjördur in Noord-IJsland gebouwd. In 1960 werd de kerk naar het museum verplaatst en in het daaropvolgende jaar gereconstrueerd.

Húsin, de huizen.

De meeste huizen in Árbaejarsafn zijn originele exemplaren uit het oude stadscentrum. De oudste is het Smidshús, gebouwd in 1820. Van de andere 19e-eeuwse huizen noem ik Sudurgata 7, Nylenda, Hábaer, Thingholtsstraeti, Efstibaer en Líkn. Een aantal oorspronkelijke gebouwen in het stadscentrum bestaat nog steeds, hoewel in het algemeen in een enigszins veranderde staat. De vroegere bisschopswoning, Adalstraeti 10, is nu ingericht als restaurant Fógetinn, maar de meeste huizen moesten plaatsmaken voor de ‘vooruitgang’, zoals het werd genoemd. Gelukkig heeft een aantal oude gebouwen zijn weg gevonden naar Árbaejarsafn.

Dillonshús, Café Dillon’s House.

Versnaperingen, drankjes etc. kunnen in dit in 1835 gebouwde café genuttigd worden. Het café is vernoemd naar de Ierse lord Arthur E.D. Dillon, die het bouwde en het aan de moeder van zijn kind gaf. Deze vrouw, Sire Ottesen, dreef er een herberg in.

Syningar, tentoonstellingen.

De afgelopen jaren zijn er verschillende bijzonder populaire programma’s gemaakt. Hieronder vallen de handwerkdagen, de dierendagen en de kerstvoorstellingen.

Starfsemin, activiteiten.

Het aantal activiteiten vermeerdert ieder jaar. Naast het uitbreiden en het onderhoud van de bestaande collectie is het voornaamste doel van het museum de culturele geschiedenis van Reykjavík aan het publiek te presenteren via verschillende soorten tentoonstellingen. Ieder jaar worden tijdelijke tentoonstellingen gemaakt en de verscheidenheid aan zomerse activiteiten neemt toe. In 1993 is het aantal bezoekende schoolgroepen verdubbeld. Verder draagt Árbaejarsafn bij aan onderzoek (veelal betreffende archeologie en de geschiedenis van de bouwkunde) en aan de stadsplanning van Reykjavík.

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief staat op het universiteitsterrein en is ontworpen om zowel de Nationale Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheek als de oude, originele manuscripten te huisvesten.

Ásgrímur Jónsson museum

Ásgrímur Jónsson (1876-1958) was een van de pioniers van de IJslandse kunst en de eerste IJslander die van schilderen zijn beroep maakte. Hij woonde van 1897 tot 1908 in Kopenhagen, waar hij aan de Koninklijke Kunst Academie studeerde tussen 1900 en 1903. In de winter van 1908-1909 verbleef hij in Italië, waarna hij weer naar zijn geboorteland terugkeerde.

Jónsson legde de basis voor het schilderen van IJslandse landschappen en gedurende zijn carrière was de IJslandse natuur zijn favoriete onderwerp. Ook was hij een pionier in het interpreteren van IJslandse volksverhalen. Hoewel Jónsson een uitstekende olieverfschilder was, zal hij in het bijzonder worden herinnerd door zijn waterkleuren.

Ásgrímur Jónsson overleed in 1958, waarbij hij al zijn bezittingen, evenals zijn studio (tegenwoordig het museum) aan de staat naliet. In 1960 werd een klein museum, ter nagedachtenis aan Jónssons werk, opgericht in zijn woonhuis annex studio, waar het zich nog steeds bevindt. In 1988 werd zijn gehele collectie een onderdeel van het Nationaal Museum van IJsland. Het museum is te vinden aan de Bergstadastraeti 74, Reykjavík, 9515. 96.00. Openingstijden: op afspraak.

Ásmundur Sveinsson Sculpture Museum

In deze, door hem zelf ontworpen, futuristisch ogende bolwoning woonde en werkte IJslands beroemdste beeldhouwer (1893-1982). Het museum ligt aan de Sigtún (bus 5 stopt voor de deur) en is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur (’s winters van 13.00 tot 16.00 uur). Er is een collectie beelden van Ásmundur te zien, zowel binnen als in de beeldentuin rond het huis.

De natuurlijke, kunstmatige Geysir

Deze geiser ligt naast Perlan en kan kokend water 15 m de lucht in spuiten. De kosten voor de bouw bedroegen ca. 200.000 euro en men was in 1998 klaar met de bouw. De aanleg is kunstmatig, maar de werking ervan vindt geheel natuurlijk plaats! Deze kunstgeiser veroorzaakte bijna een volksoproer: veel mensen wilden niet dat IJsland in Disneyland veranderde. Toeristen komen om de echte geisers te zien en de boeren uit het Geysir-gebied waren niet blij met deze onsportieve concurrentie. Nu zouden toeristen Reykjavík niet meer hoeven te verlaten om een werkende geiser te zien. De boeren vroegen direct weer toestemming om Geysir met groene zeep tot leven te wekken en eenzelfde gat te boren, waarmee de geiser Strokkur tot leven werd gebracht. Dit voorstel werd vanzelfsprekend afgewezen.

Hallgrímskirkja

Deze kerk – Hallgrímur Pétursson Memorial Church – bekroont IJslands hoofdstad met zijn magnifieke 74 m hoge torenspits, die hoog boven alle andere gebouwen in Reykjavík uitsteekt. Het is de grootste kerk van het land, met een capaciteit van 1200 stoelen in het schip van de kerk. De bouw heeft nu en dan aanzienlijke geschillen veroorzaakt. Dit fantasievolle godshuis is slechts een van de vele voorbeelden van avantgardistische kerkbouw op IJsland. De skyline van Reykjavík wordt door deze bijzonder fraaie kerk, die als een omgekeerde ijspegel naar de wolken wijst, gedomineerd. Het ontwerpen van de kerk duurde maar liefst 15 (vijftien) jaar en het bouwen 42 jaar (1940-1982), langer dan ieder ander IJslands gebouw. Maar in 1993 was het dan zover, het schitterende orgel werd geplaatst en de kerk was klaar! Het orgel is gemaakt door de beroemde firma Gleissorgel uit Bonn. Voor ISK 600 kunt u met de lift naar boven om over heel Reykjavík en de wijde omgeving uit te kunnen kijken. De toren is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Bij mooi weer kunt u de ruim 100 km noordelijker gelegen Snaefellsjökull zien liggen. Maar pas op: u staat vlak bij een enorm grote klok, die herhaaldelijk de bezoekers de stuipen op het lijf jaagt.

De haven

De enige locomotief op IJsland staat hier, aan de Saebraut, nog stilletjes na te genieten op een 10 m lange rail. De locomotief werd gebouwd in 1892 en luistert naar de naam Minor. Verder staan er 4 bassins met een aantal vissoorten, zoals krabben en roggen. Ook 4 walvisjagers (zoals de Hvalur 7, Hvalur 8 en Hvalur 9) liggen al jaren werkeloos in de haven, ofschoon ze nog steeds goed onderhouden worden. In de zomer (meestal rond eind juli) staat er ook een kermis en er liggen vaak grote passagiersschepen aangemeerd. U kunt alles overzien vanaf een rustige boulevard (tenzij de kermis er staat…) met gezellig aangelegde zitjes.

Höfdi House

Het Höfdi House is sinds 1967 de officiële ontvangstplaats van Reykjavík. Het gebouw is om meer dan één reden van historisch belang, maar hoofdzakelijk bekend doordat deze plek was uitgezocht voor de topontmoeting tussen de presidenten Reagan en Gorbatsjov op 11 en 12 oktober 1986. Ook op 26 augustus 1991 vond hier een historische gebeurtenis plaats, toen op deze plaats de verklaringen betreffende het aangaan van diplomatieke betrekkingen tussen IJsland en drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) werden ondertekend. Hiermee was IJsland het eerste land ter wereld, dat diplomatieke betrekkingen met deze drie landen aanknoopte.

Het Höfdi House werd in 1908 gebouwd en heeft in de loop der tijden verschillende eigenaars gehad, onder wie Einar Benediktsson, een districtsrechter en dichter, die er van 1915 tot 1919 woonde. Tussen 1941 en 1951 was het in bezit van Groot-Brittannië, maar het werd verkocht op verzoek van hun ambassadeur, die geloofde dat het huis behekst was.

Laugardalur

Het grootste openluchtzwembad van IJsland ligt in Laugardalur, dicht in de buurt van de hotels Ísland en Nordica. U vindt er een 50-meter baan, hotspots, een jacuzzi, een thermisch stoombad, solariums en een 86 meterlange waterglijbaan voor jong en oud. U kunt er ook terecht voor een pulserende watermassage. De omgeving rond het zwembad heeft paden waar u heerlijk kunt wandelen en joggen. In de winter kunt u er crosscountryskiën. In deze vallei liggen naast het zwembad ook de camping, een kleine dierentuin met louter inheemse diersoorten, een gezinspark en de botanische tuin. Her en der in het park staan bruine houten hokjes, die als bescherming dienen voor de bronnen en putten, waaruit het warme water wordt gehaald ten behoeve van de stadsverwarming.

Boerderijpark

Het boerderijpark in Laugardalur, het enige in zijn soort op IJsland, werd in 1990 geopend. Het park bevat vrijwel alle dieren, die men op IJslandse boerderijen tegenkomt. Het park biedt de unieke mogelijkheid om binnen Reykjavík dieren te zien grazen op groene weiden. Er is de nodige moeite gedaan om de dieren in een aantrekkelijke omgeving te tonen en hun welzijn te waarborgen.

De enige landdieren, waarvan vermoed wordt dat ze nog voor de menselijke bewoning het land bevolkten, waren vossen, die op ijsschotsen vanuit Groenland over zee kwamen aandrijven. Alle andere op dit moment op IJsland aanwezige zoogdieren werden door de mens geïntroduceerd. De kolonisten namen de meest gebruikelijke huisdieren met zich mee, en men denkt dat de typische boerderijkip van tegenwoordig een directe afstammeling is van de exemplaren die de Vikingkolonisten over de oceaan meevoerden. IJslands pluimvee is uniek door het bezit van genetisch materiaal, waardoor ze in staat zijn zelf alle kleuren te produceren, die deze bijzondere vogelsoort siert.

Op IJsland golden lange tijd zeer strenge regels betreffende de import van dieren. Het gevolg hiervan was, dat de inheemse dieren bewaard bleven, met een minimum aan genetische veranderingen. IJslandse boerderijdieren zijn een gehard ras en dat moesten ze ook wel zijn om het harde klimaat en de primitieve omstandigheden door de eeuwen heen te kunnen overleven. Het lijkt erop, dat schapen zich het gerieflijkst voelen wanneer de temperatuur rond het nulpunt schommelt, terwijl paarden het hele jaar door kunnen zwerven. Het IJslandse paard heeft faam gekregen door zijn 5 gangen, met name de tölt en de rentelgang, die beide vloeiend verlopen.

Het boerderijpark gaat er prat op, maar liefst 25 verschillende diersoorten binnen de poorten te hebben, ’s winters in totaal onge-veer 150 dieren en ’s zomers ongeveer 300. De belangrijkste diersoorten, die u in dit park kunt vinden zijn rendieren, zeehonden, vossen en minks. Voor houders van de Reykjavík Welcome Card is de toegang gratis.

Familie-Park

Het Family-Park werd in 1993 geopend en staat via een brug in verbinding met het boerderijpark; beide parken worden dan ook als één bedrijf geleid. Het park biedt vertier voor het hele gezin.

Onder de bezienswaardigheden zijn een Vikingschip, natuurgetrouw nagebouwd van de beroemde schepen uit de Vikingtijd, die ontdekt werden in Gokstad in West-Noorwegen. Er is voor de boten een afdak gemaakt van lavasteen, volgens een oud ontwerp en versierd met het embleem van de stad Reykjavík. Er is in de openlucht een montageplaats met montageheuvel. Bezoekers kunnen op een ouderwetste manier hun krachten meten door te proberen zware stenen en forse balken op te tillen.

Er is in het park een grote variatie aan speelgoed en amusante trucjes, zodat ook de jongste bezoekers zich kunnen amuseren. Wanneer al deze inspannende oefeningen iemand hongerig hebben gemaakt, kan er een met heet vlees gevulde schapendarm worden genuttigd. Vanuit de toren Skyggnir heeft men een panoramisch uitzicht over de vallei van Laugardalur.

De botanische tuin

De botanische tuin is te vinden in – en een geïntegreerd deel van – Laugardalur, een uitstekend gebied voor buitenrecreatie. De tuin werd op 18 augustus 1961 geopend en heeft intussen een uitgebreide collectie inheemse en buitenlandse planten, in totaal meer dan 4000 verschillende soorten. Alle planten zijn voorzien van de IJslandse en Latijnse namen.

De inheemse IJslandse planten hebben hun eigen speciale terrein en prachtige rozen en exotische planten vindt u in een speciaal afgesloten ruimte. Deze horen eigenlijk op lagere breedtegraden thuis, maar gedijen hier goed in de warmte die door de geothermische bronnen wordt geleverd. De tuin is ook het terrein, waar experimenten worden uitgevoerd op buitenlandse planten, om te zien welke planten geschikt zijn voor het IJslandse klimaat.

Voordat het hete water vanaf de geothermische bronnen naar de huizen werd gepompt, moesten de vrouwen van Reykjavík hun was, vaak over lange afstanden, dragen naar de warme bronnen met wasplaatsen in Laugardalur. De naam is daarom ook zeer toepasselijk bronnenvallei (Laugar=bronnen en dalur=vallei) genoemd. Hier was men gewend de was te doen in bijna kokend water, dat uit een bron spoot. Er staat tegenwoordig een gedenkteken ter nagedachtenis aan deze bezigheden en de wasvoorzieningen van weleer zijn nog steeds te bezichtigen.

Nationaal Museum

Het Nationaal Museum (Thjódminjasafnid) ligt op de Sudurgata 41. Na een vele jaren durende renovatie is het museum weer dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn vondsten uit het Vikingtijdperk te vinden, zoals smeedijzeren voorwerpen. Verder klederdrachten, houtsnijwerk en wandtapijten. Voor houders van de Reykjavík Welcome Card is de toegang gratis. Internet: www.natmus.is.

Nordic House

Dit gebouw (Norraena Húsid) werd in 1968 gebouwd en is bedoeld om de culturele banden te verstevigen tussen IJsland en de andere Noord-Europese landen. Het ontwerp is van Alvar Aalto. Het adres is Sturlugata 5 (tussen de universiteit en het vliegveld) en bestaat uit een bibliotheek, een cafetaria en tentoonstellingsruimtes. De tentoonstellingsruimtes bevinden zich in de foyer en in de kelder. De toegang is gratis. De openingstijden van de verschillende onderdelen is: Cafetaria,, maandag t.e.m. vrijdag, 8.00-17.00 uur, , zaterdag en zondag, 12.00-17.00 uur, Bibliotheek,, dagelijks van, 12.00-17.00 uur, Tentoonstellingsruimte tijdens tentoonstellingen dagelijks (behalve op maandag) van 12.00-17.00 uur. Internet: www.nordice.is.

Parlementsgebouw

Het parlementsgebouw (Althing), waar vanaf 1881 de regering bijeenkomt, staat in de binnenstad aan de Austurvöllur. Internet: www.althingi.is.

Perlan, het panoramisch restaurant

Het warmwaterdistributiecentrum Öskjuhlíd, op de gelijknamige berg, werd een paar jaar geleden helemaal gerenoveerd: bovenop de zes gigantische watertanks heeft men een enorme glazen koepel gebouwd, waarvan het bovenste deel een ronddraaiend panoramisch restaurant bevat, Perlan (de parel) genaamd. Het is een multifunctioneel restaurant, gebouwd uit staal en reflecterend glas. De tanks vormen een gigantisch reservoir van geothermische kracht, waarmee het Reykjavík en omstreken van dienst is.

Via de eerste verdieping komt u op het wandelterras, waarvandaan u een geweldig uitzicht over Reykjavík en de oceaan hebt. Er zijn meerdere telescopen aanwezig om de omgeving nog beter te kunnen bekijken. Per telescoop is ook een meertalige, elektronische gids aanwezig. Vroeger maakte het restaurant per uur één volledige omwenteling, maar omdat sommige bezoekers duizelig werden en obers hun tafels met gasten kwijtraakten, is dit veranderd naar één omwenteling per twee uur. Behalve een topklasserestaurant zijn er onder de koepel een gebakswinkel, een Italiaanse ijsbar, een cafetaria, 1000 m2 tentoonstellingsruimte en een ontmoetingskamer voor 40-60 personen.

Op de begane grond is een nagemaakte geiser gebouwd, die de Strokkur imiteert. Maar het is meer een fontein die om de paar minuten een kolom water de lucht in spuit. Ook zijn er kunsttentoonstellingen en worden er muziekuitvoeringen gegeven. Van de 6 reservoirs is tegenwoordig een in gebruik als het Sagamuseum. U ziet de geschiedenis van IJsland vanaf het ontstaan via de kolonisatie tot aan de reformatie. Vanzelfsprekend is er een souvenirwinkeltje. Het museum is gedurende de zomer van 10-18 uur geopend; de toegangsprijs bedraagt 1500 ISK. De andere 5 reservoirs bevatten 20 miljoen liter water van 85 °C. Dit water is afkomstig uit het 30 km naar het oosten gelegen Nesjavellir, waar heet water (van meer dan 250 °C) en stoom wordt gebruikt om koud water te verwarmen voor verwarmings- en consumptiedoeleinden.

Sigurjón Ólafsson Museum

Tentoonstellingen van werken van de beroemde IJslandse beeldhouwer Sigurjón Ólafsson, die leefde van 1908 tot 1982, worden in zijn voormalige studio gehouden. Het museum werd in 1988, na een grondige renovatie, geopend. Er is een cafetaria met een prachtig uitzicht over de vrachtschepen die naar de nabijgelegen haven koersen. Adres: Laugarnestangi 70.

Sólfar, Ode aan de Zon

Aan de Skulagata staat dit stalen Vikingschip, gemaakt door Jón Gunnar Árnason. Een elegante, moderne interpretatie van een Vikingschip, trots naar de zee wijzend met aan de overkant de berg Esja. Sólfar werd gekozen uit een artistieke wedstrijd, die door de inwoners van West-Reykjavík werd gesponsord vanwege de viering van het 200-jarige bestaan van de stad. Jón Gunnar Árnason, een vooraanstaand talent, bouwde een model op ware grootte, maar overleed voordat de uiteindelijke versie gereed was. Het werd op 21 augustus 1990 op zijn huidige plaats neergezet. Het is een van de vele beelden die Reykjavík versieren.

Videy

Een eilandje, op 5 minuten varen uit de kust van Reykjavík. Er staat een oude kerk uit 1774 en u kunt er lekker eten in het restau-rant Videyjarstofa, dat zich in het oudste gebouw van IJsland bevindt. Vanaf SundaHöfn vertrekt de hypermoderne veerboot ‘M.b. Maríusúd’ (70 passagiers) naar Videy. Bus 16 stopt 300 meter van de haven. Meer informatie over tijden etc. kan verkregen worden bij het Reykjavik Tourist Information Centre.

Grootte Hout Eiland

Dit is het grootste eiland van de Kollafjördur, zo’n 1,7 km2 groot. Het hoogste punt van het eiland is Heljarkinn (32 m). Videy is in twee stukken verdeeld, met elkaar verbonden door een smalle doorgang, de zogenaamde Eidi (Isthmus). Het noordwestelijke deel van het eiland, Vesturey (West-eiland), is kleiner dan het hoofddeel van het eiland, Heimaey (Thuis-eiland), waar de Videyjarstofa-woning en de kerk gelegen zijn. Er is een derde deel van het eiland, Austurey (Oost-eiland), ten oosten van het vroegere woongebied.

Geologische informatie

Tijdens het begin van de ijstijd, ongeveer 2 miljoen jaar geleden, was er een actieve vulkaan in dit gebied, door sommigen de Videy-vulkaan genoemd. Nadat zijn uitbarstingen waren opgehouden, volgde een lange tijd van verwering en erosie, waardoor er een relatief vlak laagland achterbleef. 12.000 à 13.000 jaar geleden, toen de gletsjer uit het gebied van Reykjavík verdween, steeg het zeeniveau en werd 40 tot 50 m hoger dan tegenwoordig. Gelukkig vertoonde Videy zich 9000 à 10.000 jaar geleden weer boven water en werd spoedig met plantengroei bedekt.

Geologie

De oudste stenen op Videy zijn palagonietlagen. Deze vormen een vaste grondslag voor de Eidi en voor het zuidelijke deel van het eiland, ten oosten van Heljarkinn. Ten westen van Heljarkinn, richting Eidi, is een storing van gabbro of grovekorrelbasalt in de palagonietlagen. Daar kunt u ook Fool’s Gold pyriet vinden, dat zijn naam dankt aan onnozele halzen die het vaak voor goud aanzagen.

Lichte kristallen en veldspaat kunt u ook op sommige plaatsen vinden. Kattarnef (Katteneus) is palagoniet met prachtige lavaballetjes. Eidisbjarg, aan de Eidi, is bijzonder mooi, met een serie korrelachtige storingen in het basalt, erin gesneden door jonge beekjes. Het gehele westen en een strook van het noordelijke deel van Heimaey bestaat uit kolomvormig basalt. Het maakt deel uit van een lavastroom, waarschijnlijk uit Mosfellsheidi, en is ongeveer 200.000 jaar oud.

Planten- en vogelleven

Videy is geheel bedekt met planten, weiden en moerassen. Op het eiland komen 156 soorten zaaddragende planten voor. Ook zijn de nesten van 30 vogelsoorten gevonden. De meest voorkomende nestvogel is de eidereend, terwijl de kleine mantelmeeuw een goede tweede is. Videy is het enige eiland in de Kollafjördur, waar raven zitten.

Bevolking, kerk en klooster

Archeologische studies hebben aangetoond, dat het eiland al in de 10e eeuw bewoond was. Er zijn aanwijzingen, dat er in de 12e eeuw een kerk op het eiland stond. Een augustijnenklooster werd op Videy in 1225 ingewijd. Een van de laatste abten in Videy was Ögmundur Pálsson, die later bisschop van Skálholt werd. Het klooster bleef tot 1539 bestaan, toen de vertegenwoordiger van de koning met zijn manschappen het plunderden en Videy tot koninklijk bezit uitriepen. Jón Arason, de bisschop van Hólar, kreeg Videy weer in bezit toen hij in 1550 naar het zuiden kwam tijdens een bewapende campagne. Hij herstelde het klooster en bouwde voor de verdediging een fort op het eiland. In datzelfde jaar werd Jón Arason onthoofd en begon de Reformatie.

Restaurant en conferentie-faciliteiten

In de Videyjarstofa bevindt zich een restaurant. Het oude, prachtige herenhuis ademt een speciale atmosfeer. Het restaurant is populair voor diners en conferenties. Het wordt sterk aangeraden vooraf te reserveren. De openingstijden staan aangegeven op de Klettsvör-pier. Voor meer informatie en reserveringen kunt u bellen met 533.50.55.

Volcano Show

Dit 2 uur durende en met vele prijzen bekroonde programma met documentaires over vulkanen en natuurfilms van IJsland wordt door de bezoekers bijzonder gewaardeerd. De films zijn gemaakt door Ósvaldur en -Vilhjálmur ‘Villi’ Knudsen. In de laatste jaren werd IJsland opgeschrikt door een ongebruikelijk groot aantal uitbarstingen bij Myvatn, van de Hekla en bij de Vatnajökull. Al deze uitbarstingen zijn gefilmd en worden tijdens deze show vertoond. Ook zijn er beelden van de dramatische uitbarsting in 1973 op de Westmann-eilanden, waarbij een deel van Heimaey werd overstroomd. Verder is een aantal opwindende plaatsen van IJsland te zien, zoals Kverkfjöll, Askja, Landmannalaugar en Skaftafell.

Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan het ontstaan van Surtsey in 1963 en de grote overstroming, die in 1996 in het zuiden plaatsvond. Ook de laatste ontwikkelingen bij de Katla-vulkaan in het zuiden, waar het er nog steeds naar uitziet, dat zich een uitbarsting aan het ontwikkelen is. De show wordt meerdere keren per dag vertoond. Alle programma’s worden simultaan vertaald in het Engels, Frans en Duits. Reserveren is altijd noodzakelijk!

Het adres luidt: Hellusund 6a (dat is het verlengde van Skothúsvegur, de weg die dwars door Tjörnin voert). Tel: 845.95.48.

Museum Einar Jónsson

Museum met onder andere beelden van de IJslandse beelhouwer met die naam. Achter het museum aan de Eiriksgata ligt een prachtige beeldentuin, die vrij toegankelijk is vanaf de Freyjugata. Zeker de moeite van een bezoek waard!

Árni Magnússon Institute

Hier liggen meer dan 1600 originele handschriften (perkament, vellum, e.d.), waarvan slechts een tiental wordt tentoongesteld.

10 prachtige bestemmingen in Bezienswaardigheden in Reykjavík en IJsland