Natuur
De grote variatie in hoogte en klimaat staat garant voor een rijke verscheidenheid aan bomen, planten en dieren. In het zuiden, in de laaggelegen Terai, is het klimaat tropisch, terwijl op de bergtoppen van de Himalaya eeuwige sneeuw ligt. In de jaren zeventig van de vorige eeuw volgden maatregelen ter bescherming van de bergen, bossen, meren, rivieren en andere landschappen. Toch konden al deze regels niet voorkomen dat delen van het landschap ten prooi vielen aan een groeiende bevolking en een verdere openlegging van het land voor toeristen (rondom de Mount Everest en de Annapurna). Het overgrote deel van het land heeft hier echter geen last van, omdat het moeilijk bereikbaar is en slechts zelden wordt bezocht. In deze vaak hooggelegen gebieden zijn het de blauwe bergschapen en de mysterieuze sneeuwluipaarden die het voor het zeggen hebben; in de lager gelegen streken jagen Bengaalse tijgers en luipaarden op herten. De bekendste natuurreservaten in Nepal zijn: Koshi Tappu W.L.R., Bardia N.P., Sukla Phanta W.L.R., Chitwan N.P., Parsa W.L.R., Khaptad N.P. (en Ramaroshan), Dhorpatan H.R., Shivapuri W.S., Langtang N.P., Sagarmatha (Everest) N.P., Makalu-Barun N.P. en C.A., Shey-Phoksumdo N.P., Lake Rara N.P., en Annapurna C.A. (W.L.R. =Wildlife Reserve; N.P.=National Park; W.S.=Wildlife Sanctuary; C.A.=Conservation Area).
Raadgevingen in de Nepalese natuur
Om de dieren op geen enkele wijze te storen, gelden voor bezoekers de volgende raadgevingen: draag kleding van een neutrale kleur, dus geen geel; verlaat in de wildgebieden in de Terai nimmer de rug van uw olifant zonder gids; maak geen lawaai en geef dieren altijd voorrang. Maak ook geen wandeling zonder gids in gebieden waar tijgers, lippenberen en neushoorns voorkomen! Verder kunt u de dieren het beste naderen tegen de windrichting in. Houd echter altijd een behoorlijke afstand tussen de dieren en uzelf; blijf met name uit de buurt van dieren met jongen. Neem altijd een insectenwerend middel (in de Terai), een zonnebril (vooral in de Himalaya!) en een zonnebrandcrème mee; denk aan uw malaria profylaxe (in de Terai); draag een hoed of andere hoofdbedekking en neem een verrekijker mee. Het is van belang dat u tijdens wandelingen geen afval achterlaat! Weet dat dieren in het algemeen even angstig voor u zijn, als u voor hen.
Achtervolgd door een neushoorn?
Mocht u toch ooit door een neushoorn achtervolgd worden, ren dan zigzaggend weg en klim in de dichtstbijzijnde stevige boom. Neushoorns zijn namelijk slechtziend. Voor eventueel gevaar gaat hij af op zijn scherpe reukvermogen en op het gedrag van de roestvogels die op zijn rug bivakkeren. De roestvogels zijn op zoek naar parasieten in de dikke huid van de neushoorn. Deze vogels slaan bij gevaar alarm en dan is dus ook de slechtziende neushoorn gewaarschuwd. Als u al zigzaggend op de vlucht slaat voor een neushoorn is het verstandig om een kledingstuk weg te gooien. Met wat geluk stopt de neushoorn bij het weggeworpen kledingstuk om er aan te ruiken; het geeft u extra tijd om in een boom te klimmen.Aangevallen door een tijger of een beer?
Als u ooit door een tijger of beer aangevallen worden klim dan in de dichtstbijzijnde dunne boom. Door hun grote gewicht durven tijgers en beren in het algemeen niet in dunne bomen te klimmen. Zorg wel dat u zo hoog mogelijk in de boom klimt. Indien u toch door een beer aangevallen dreigt te worden, dan is het verstandig om als groep dicht bij elkaar te gaan staan, met de armen te zwaaien en vervolgens veel lawaai te maken. De meeste beren maken dan rechtsomkeert. Beren zijn planteneters en komen eigenlijk alleen op mensen af als deze te dicht in de buurt van hun kinderen komen en met name als mensen per ongeluk tussen de moeder en de kinderen doorwandelen. Incidenteel zijn er aanvaringen tussen beren en mensen in de gebieden waar veel bamboebomen en planten gekapt worden die op de menulijst van de beren staan. Meestentijds blijven de beren weg van de trails en worden zij slechts zelden door mensen waargenomen, vooral ook omdat veel berensoorten overdag in grotten slapen en pas in de nachtelijke uren actief worden.Achterna gezeten door een krokodil?
Mocht u in de Terai ooit door een krokodil achterna gezeten worden, dan geldt hetzelfde verhaal als bij de neushoorn: loop zigzaggend weg en klim in een boom. Krokodillen zijn snel, maar hebben op het land problemen met het maken van scherpe bochten. Gaviaalkrokodillen zijn, met hun smalle koppen en dunne bekken, in het algemeen minder gevaarlijk en verdwijnen als zij door mensen worden benaderd. Het is wel verstandig om deze soms 6 m lange dieren met rust te laten: een dier in het nauw maakt rare sprongen!Ontmoetingen met slangen?
Slangen kunt u vooral in de Terai tegenkomen. Maakt u zich echter geen zorgen, veel soorten zijn niet giftig. Bovendien zijn zij schuw en verwijderen zij zich als zij trillingen opvangen die wijzen op de aanwezigheid van een mens of een groot dier. Alleen als een slang door u verrast wordt, loopt u een risico gebeten te worden. Loop dus niet door dicht struikgewas en wees in de Terai voorzichtig met het passeren van grote stenen op weinig belopen paden.Natuur
Rondreizen-Hotel
Vanaf Varanasi ga je de grens over naar Nepal, waar je verblijft aan de rand van Chitwan National Park en in het...
Rondreizen
Tijdens deze wandelreis door Nepal maken we een 11 daagse trektocht naar het Annapurna Basecamp (ABC), één van de bekendste en mooiste...
Rondreizen-Hotel
Reis naar het kleurrijke India, het land dat alle zintuigen prikkelt! We bezoeken tijdens deze rondreis de hoogtepunten van Noord-India, zoals Delhi en Jaipur....