Nepal

Swipe

De trektocht naar Jomosom en Muktinath

Het dorp Jomosom (Jhusum; Jomsom) ligt in de Kali Gandakivallei en is vanuit Pokhara lopend in 6 of 7 dagen te bereiken. U kunt ook gebruik maken van de jeeps die in 9 uur van Pokhara naar Jomosom rijden. Van Jomosom kunt u in 1 dag naar Muktinath wandelen. In totaal (heen en terug) kost de trektocht ongeveer 14 tot 15 dagen. Loopt u allen de helft, dan kost het u 8 tot 10 dagen (inclusief een bezoek aan Muktinath). U kunt ook vanuit Jomosom terug naar Pokhara vliegen. Een voordeel van deze trektocht is dat u bijna overal onder de 3000 m blijft. De route voert over een van de belangrijkste handelsroutes tussen Tibet, Mustang, Nepal en India. In alle genoemde dorpen zijn lodges. De tocht naar Jomosom en Muktinath biedt een grote verscheidenheid aan landschappen, vegetatie en cultuur. Men passeert dorpen die door Magars, en dorpen die door Thakalis worden bewoond. Dan loopt men in een door besneeuwde toppen omgeven landschap, vervolgens door woestijnachtige streken die overeenkomst vertonen met de Tibetaanse hoogvlakte en het volgende ogenblik volgt men de loop van een onstuimig stromende rivier.

Route trektocht naar Jomosom en Muktinath 

Dag 1: , Van Pokhara naar Hyangja (1067 m); 7 km.

Dag 2: , Van Hyangja naar Suikhet (1097 m); 5 km.

Dag 3: , Van Suikhet naar Naudanda (1443 m); 2 km.

Dag 4: , Van Naudanda naar Khare (1646 m); 5 km.

Dag 5: , Van Khare naar Tirkhedhunga (1439 m); 15 km.

Dag 6: , Van Tirkhedhunga naar Ghorepani (2835 m); 8 km.

Dag 7: , Van Ghorepani naar Tatopani (1189 m); 15 km.

Dag 8: , Van Tatopani naar Dana (1442 m); 6 km.

Dag 9: , Van Dana naar Ghasa (2012 m); 9 km.

Dag 10: , Van Ghasa naar Larjung (2560 m); 14 km.

Dag 11: , Van Larjung naar Tukuche (2590 m); 6 km.

Dag 12: , Van Tukuche naar Jomosom (2713 m); 11 km.

Routebeschrijving trektocht naar Jomosom en Muktinath 

Naudanda-Ghorepani

Naudanda, zie hoofdstuk Naudanda; tot en met Ghorepani, zie routebeschrijving Ghandrung/Ghorepani.

Tatopani

Tatopani, een dorp dat op de rechteroever van de Kali Gandaki ligt en bekend is geworden om zijn warmwaterbronnen.

Ghasa

Ghasa, een Thakalidorp dat via een smalle kloof bereikbaar is. Nabij deze kloof liggen de prachtige Rupse Chhahara-watervallen.

Tukuche

Tukuche, vroeger een bekende handelspost, thans befaamd om het mooie uitzicht dat men er heeft op de Dhaulagiri.

Marpha 

Marpha (2700 m), thuishaven van vele ponykaravanen die het vervoer tussen Pokhara en Jomosom onderhouden. In dit dorp is vers fruit en verse groente verkrijgbaar.

Jomosom

Jomosom, gelegen op de oever van de Kali Gandaki. Het dorp heeft een vliegveld en radioverbinding met Kathmandu.

Thini 

In de buurt van Jomosom ligt het dorp Thini (2895 m), waar een oud bezienswaardig fort staat.

Muktinath 

Muktinath (3795 m), gelegen op een afstand van 20 km ten noordoosten van Jomosom. Vlak bij een hier ontspringende bron ligt een natuurlijke geiser. Muktinath is een bekend pelgrimsstadje, dat veel wordt bezocht door hindoeïstische en boeddhistische pelgrims. Bij de bezienswaardige hindoetempel staan enkele fonteinen.

Kagbeni

Het is trekkers niet toegestaan verder te trekken dan Kagbeni. Wilt u voorbij Kagbeni trekken naar het koninkrijk Mustang, dan heeft u een speciaal permit nodig.

Als u vanuit Jomosom het dorp Kagbeni nadert, dan is het kleine klooster het eerste van Kagbeni dat u te zien krijgt. Helaas worden westerlingen slechts zelden in het klooster toegelaten, vooral ook omdat men terecht bang is dat toeristen of als toeristen vermomde handelaars er met hun religieuze kostbaarheden vandoor gaan. Een bord met het opschrift ‘It is not possible’ houdt nieuwsgierigen op een afstand. Eenmaal per jaar, tijdens volle maan in de vierde Tibetaanse maand (Saka Dawa), worden de beelden en heilige teksten van het klooster in processie door het dorp en de rondom liggende landerijen gevoerd. Op deze wijze probeert men het dorp te beschermen tegen het kwade en smeekt men de zegen af voor een goede oogst. Het dorp dankte (en dankt) zijn bestaan aan de florerende handel tussen Tibet en India; dagelijks trekken pony- en yakkaravanen langs en door het dorp. Lange mani-muren en chortens begeleiden de karavanen op weg naar hun bestemming. Verder leeft de van oorsprong Tibetaanse bevolking van de opbrengsten van de velden en de kuddes geiten en schapen. Centraal tussen de met platte daken gedichte huizen staat het fort, een rood en rechthoekig bouwwerk uit de 15e eeuw.

10 prachtige bestemmingen in Nepal