Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Kaitaia naar Cape Reinga

Verlaat Kaitaia via de North Road. Bij Awanui leidt een secundaire weg naar Cape Reinga. Eerst rijdt u door het smalle en uitgestrekte Aupori Forest, dat voornamelijk uit dennenbomen bestaat. In het verleden lag hier een kauri-bos en waren na de kap kauri-harszoekers actief. Naarmate u de kaap nadert wordt het landschap droger en staan statige dennenbomen in een woestijnachtig gebied met hoge zandduinen. De kwelders fungeren als voedselplaatsen voor zeevogels. Het grootste deel van dit smalle schiereiland is natuurreservaat.

Het Wagener Museum in Houhara is een veredelde opslagplaats van spulletjes uit grootmoeders tijd. Het lijkt meer op een uit de kluiten gewassen curiosawinkel dan op een museum.  

Ninety Mile Beach is niet zoals de naam doet vermoeden 90 mijl lang. Eigenlijk is Ninety Kilometer Beach een betere naam. Want hier is sprake van een 90 km lang onafgebroken zandstrand met indrukwekkende zandduinen, die op sommige plaatsen meer dan 150 m hoog en 6 km breed zijn. Het is alleen bij eb mogelijk om met een excursiebus over het harde, drooggevallen strand te rijden.  

Cape Reinga wordt ten onrechte als het noordelijkste punt van Nieuw-Zeeland beschouwd. Die eer komt namelijk toe aan de Surfille Cliffs op de Noordkaap. Wel staat op Cape Reinga de meest noordelijk gelegen vuurtoren van het land. Vanaf deze kaap is heel goed te zien waar de Tasmanzee en de Stille Oceaan elkaar ontmoeten. De Tasmanzee is namelijk donkerder van kleur. Bij Cape Reinga ligt in de Spirits Bay de donkerbruine rots Te Rerenga Wairua met daarop een oude pohutukawa-boom. Volgens een legende begeven de geesten van overleden Maori zich naar deze rots om er afscheid te nemen van Aotearoa en hun laatste reis naar het thuisland Hawaiki te aanvaarden. In de omgeving van Cape Reinga zijn een aantal lange wandeltochten maken. Informatie en wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij het Far North Information Centre in Kaitaia.