Oman

Swipe

Klimaat

Oman ligt op het noordelijk halfrond, de seizoenen zijn dus gelijk aan die van ons. Het land heeft een warm tot heet klimaat; het is daarom raadzaam om rustperiodes zorgvuldig te plannen.

In Muscat bedraagt de daglengte in december ongeveer elf uur (zonsopgang 06.45 uur, ondergang 17.30 uur), in de zomer bedraagt deze ruim dertien uur (zonsopgang 05.30 uur, zonsondergang 19.00 uur).

Noord-Oman

De kuststrook is warm en oncomfortabel klam; luchtvochtigheid neemt alleen in het voorjaar af. ‘s Winters schommelt de temperatuur in Muscat tussen 25°C en 30°C; op zomerdagen bereikt het kwik 40°C; ‘uitschieters’ tot 45°C zijn echter mogelijk. In dit seizoen kunnen rukwinden optreden, waardoor stof door de straten waait. Regenval is schaars; tussen november en maart neemt de kans op buien toe (totaal gemiddeld 73 millimeter, vergelijkbaar met De Bilt in december). Zonneschijn is gedurende het jaar uitbundig.

In de bergen neemt luchtvochtigheid af. Hoewel zonneschijn uitbundig is, kan er gedurende het hele jaar sprake zijn van (plaatselijke) regenval. Deze intensiveert tussen december en maart. Nachten zijn dan koud; in Jabal Akhdar is sneeuwval niet uitgesloten. Op zomerse dagen schommelt het kwik tussen 20°C en 30°C.

Centraal-Oman

Het binnenland kent lage luchtvochtigheid, uitbundige zonneschijn en hoge temperaturen. Op winterdagen stijgt het kwik in Nizwa en Hayma richting 30°C-35°C, ’s zomers passeert dit 45°C. Weercondities in de kuststrook zijn vergelijkbaar met die in Muscat.

Zuid-Oman

De condities in het binnenland zijn vergelijkbaar met die in Centraal-Oman. In Salalah is de temperatuur gedurende het hele jaar constant: 25°C tot 35°C. De luchtvochtigheid is hier acceptabel. Tussen oktober en mei is hier sprake van uitbundige zonneschijn; hoewel de kans op wat motregen blijft bestaan. Stevige regenval en mist treden op in juni, juli en augustus. Zie ‘Khareef’ voor informatie over deze zuidwestmoesson en het effect ervan.

Sultanaat waterland

Geïrrigeerde parken, volle hotelzwembaden, uitbundige fonteinen en werkende douches. De vraag waar dit water vandaan komt, is onontkoombaar. Regenval is immers minimaal: jaarlijks gemiddeld vijftig millimeter in het binnenland, 350 millimeter in de bergen. Ter vergelijking: De Bilt verwerkt jaarlijks gemiddeld 793 millimeter, Ukkel (bij Brussel) incasseert gemiddeld 852 millimeter.

Het drinkwater van Oman is ondergronds bronwater, aan de oppervlakte gebracht door middel van aflaj of putten. Het kan echter ook gezuiverd regenwater of ontzilt zeewater zijn of een mengsel hiervan. De constante vraag naar extra water wordt opgevangen door ontziltinginstallaties; hun aandeel in de watermarkt zal daardoor groeien van 35 naar 50 procent. Ook worden voortdurend nieuwe waterbronnen gezocht.

10 prachtige bestemmingen in Oman