Benodigde reisdocumenten

Paspoort en visum

Voor Nepal is behalve een geldig paspoort een visum nodig. Het paspoort dient na terugkomst uit Nepal nog minimaal een halfjaar geldig te zijn. Een visum kan worden aangevraagd bij een Nepalees consulaat (kosten circa € 60). Voor het verkrijgen van een visum dient te worden overlegd: een geldig paspoort (alle wereld-delen), een pasfoto en een duidelijk ingevuld aanvraagformulier (verkrijgbaar via bij de consulaten). U kunt een visumformulier aanvragen per email. Hierop staan alle gegevens over de verschillende type visa en prijzen. Op de uitgifte van een visum kunt u over het algemeen wachten als u langskomt op de Herengracht. Het consulaat kan u verzoeken een verklaring van uw reisbureau te overleggen dat een terugreisticket of een doorreisticket is geboekt. De inreis moet plaatsvinden binnen drie maanden na dagtekening van het visum. Het visum wordt verstrekt voor het afgesproken aantal dagen, maar kan in Nepal bij het Immigration Office worden verlengd tot een maximale verblijftijd van vijf maanden per jaar. Het visum is slechts geldig voor de districten Kathmandu, Pokhara en Chitwan.

Wie zonder visum naar Nepal reist, kan op de luchthaven van Kathmandu of bij de grens een visum verkrijgen dat eveneens maximaal 30 dagen geldig is. Dit visum is goedkoper dan in Nederland (kosten circa $40), maar het kost u in het algemeen ook aanzienlijk meer tijd op de luchthaven. Ook in dat geval moeten twee identieke pasfoto’s overlegd worden. Ook dit visum kan worden verlengd. In de Benelux kunnen visa worden aangevraagd bij de consulaten van het koninkrijk Nepal. In Nederland kunt u ook een visum per e-mail aanvragen: consulate@nepal.nl

Reizigers met de nationaliteit van Sri Lanka, Pakistan, Malediven, Bangladesh en Bhutan hoeven sinds 2016 geen visum voor Nepal meer aan te vragen, tenminste indien het verblijf in Nepal niet langer duurt dan dertig dagen.

 

Reizigers met de Indiase nationaliteit hoeven geen visum meer aan te vragen voor Nepal, ongeacht de duur van het verblijf.

Trekking permit en peak-permit

Voor een bezoek aan daarbuiten gelegen plaatsen hebt u een ‘trekking permit’ nodig. Als u van plan bent om hoge bergtoppen te beklimmen, dan is het aan te bevelen een trekking peak-permit aan te vragen. Deze kunnen behoorlijk duur zijn, maar u vermijdt daarmee het risico teruggestuurd te worden of sancties achteraf. 

Andere onderwerpen

  • Contacten

    Monniken 1905; schilder onbekend
    De Vereniging Nederland-Nepal [VNN] heeft, kort samengevat, ten doel: het vormen van een ontmoetingspunt voor een ieder die op de één of andere wijze betrokken...
  • De beste tijd voor een trektocht

    Panorama vanaf Mera Peak
    De moesson (juni tot en met september)De maanden juni, juli, augustus en september worden beheerst door de moesson. Door de regen die dan valt, zijn de trails...
  • Douane

    De Britse afgezant bezoekt Nepal
    U kunt de Nepalese douane op de volgende plaatsen passeren: Tribhuvan International Airport, Kathmandu; Kakarvitta (Jhapa; Oost-Nepal); Birganj (Parsa; Centraal-...
  • Geld

    Nepalese munten
    De Nepalese munteenheid is de Nepalese rupie. Een rupie is onderverdeeld in 100 paisa. Er bestaan munten van 5, 10, 25, en 50 paisa en 1 rupie. Verder zijn er...
  • Reisverzekering

    Landbouwwerkzaamheden in de Kathmanduvallei
    Een goede reisverzekering met werelddekking is van groot belang. Wie bijvoorbeeld tijdens een trektocht ziek wordt, moet worden geëvacueerd met een helikopter....
  • Vervoer naar bestemming

    In de bergen wordt alles op de rug vervoerd
    Luchtverbindingen NepalDe Nederlandse luchtvaartmaatschappij ArkeFly vliegt wekelijks direct op Kathmandu. Men maakt tijdens de vlucht een korte tussenstop om te...
  • Visumverlenging

    Heyvajra (Heruka) ofwel de Boeddha Akshyobhya
    Een visum is 15, 30 of 90 dagen geldig. U kunt uw visum bij het Department of Immigration in Kathmandu of bij het Immigration Office in Pokhara verlengen. U kunt...