Andalusië

Swipe

Málaga

De Spaanse stad Málaga toon zich op haar mooist wanneer je haar vanuit de haven, de Puerta del Costa del Sol, nadert. De idylle van de 'toegangspoort tot de zonnekust' wordt dan niet verstoord door drukke industriewijken en verpauperde volksbuurten, de barrios bajos. Bij het aanmeren ligt de stad in maagdelijk en sereen wit tegen de achtergrond van de Montes de Málaga.

Málaga viel in 711 na de Slag bij Gaudalete in handen van de Moren. In de daarop volgende 700 jaar bouwden zij de stad uit tot wat zijzelf een 'ondermaans paradijs' noemden. Het klimaat behoorde ook toen al tot het mildste van Spanje en de vruchtbare, door de Río Guadalmedina bevloeide valleien, leverden net als nu een keur aan tropische verrassingen.

Na een langdurige belegering moesten de Moren hun lustoord in 1487 laten aan de legers van Ferdinand en Isabella. Met de uittocht van de islamieten en later ook de Joden, verloor de stad haar vooraanstaande positie als handelshaven die het vele eeuwen had gehad.

Tijdens de jaren die voorafgingen aan de Spaanse Burgeroorlog (1936-’39) werden veel monumentale gebouwen en kerken in Málaga platgebrand. Toen de strijd definitief losbrandde, kwam de stad al na enkele maanden in Italiaanse handen en fungeerde de rest van de oorlog als aanvoerhaven voor de fascisten.

In de afgelopen decennia heeft Málaga kans gezien uit te groeien tot de tweede stad van Andalusië. Economisch overtreft ze met glans Sevilla, en de haven is een geduchte concurrent voor Barcelona. Naast de haven en het toerisme, hebben Japanse en Duitse industriereuzen hier fabrieken vanwege de relatief lage lonen; een belangrijke werkgever is o.a. Fujitsu.

De zacht wuivende palmen, de kolossale ficusbomen en de kleurige sinaasappelbomen, overschaduwen bijna letterlijk de economische bedrijvigheid en maken Málaga voor velen tot een van de aantrekkelijkste steden aan de Costa del Sol.

Wie de stad binnenrijdt wordt zonder al te veel problemen naar de oude binnenstad geleid. In deze Ciudad Vieja staat niet alleen de indrukwekkende onvoltooide kathedraal, ook vindt u er de grootste en gezelligste overdekte markt van de ‘Zonnekust’. In de eethuisjes en restaurants in de omgeving van de markt kun je verrassend goed en goedkoop eten.

Fraai is het herontwikkelde jachthavenkwartier met een groot commercieel centrum, prachtige overdekte boulevards met cafés, bars en restaurants, een grote parkeergarage en de recent geopende dependance van het beroemde Franse Centre Pompidou.

Een deel van het openbaar vervoer in Málaga is van folkloristisch aard: rijtuigen waarvan de paarden strooien hoedjes en oorwarmers dragen - de reden van dit laatste blijft onduidelijk. Het verkennen van de druk bevolkte binnenstad of het vernieuwde jachthavenkwartier gaat makkelijker te voet.

Het drukke toerisme in de zomer speelt de stad duidelijk parten. Málaga telt rond de 570 duizend inwoners; in de zomermaanden zijn het er ruim tweemaal zoveel. Voor de kleine criminaliteit zijn het hoogtijdagen. Ook het aantal bedelende kinderen, afkomstig uit de buitenwijken van de stad en het omliggende platteland, neemt dan met sprongen toe.

Sommige toeristen doen een poging hun daags tevoren ontvreemde autoradio, camera, of TomTom terug te vinden in een van de honderden halfduistere winkeltjes en rommelige stalletjes op en rond de markt. Beter en veiliger is het aangifte te doen op het comisaría de policía, het Spaanse equivalent van het Hollandse politiebureau; de voorgedrukte formulieren liggen in alle moderne talen klaar.

Om het slechte en ietwat platte imago van Málaga op te vijzelen, is het gemeentebestuur in 2003 begonnen spraakmakende musea in de vorm van filialen naar de stad te halen. Zo hebben het Madrileense Museo Picasso en Carmen Thyssenmuseum een dependance in de stad, evenals het Russisch Museum van Sint Petersburg dat in Málaga door het leven gaat als 'Museo Ruso'. Grootste trots is het Centro Pompidou Málaga dat in maart 2015 werd geopend.

De milde winters van de Costa del Sol lokken veel Noord-Europese overwinteraars naar de stad. Ook het aantal buitenlanders dat zich definitief in Spanje vestigt, strijkt om die reden meestal in of rondom Málaga neer.

Bezienswaardigheden

De Moren verdedigden de stad vanuit twee forten, het Alcazaba en het Gibralfaro. Beide toornen hoog boven de stad uit en zijn door middel van verdedigingswerken met elkaar verbonden.

Het Alcazaba is een paleiskasteel uit de 9e eeuw. Het is gebouwd op de restanten van een Romeins fort. Binnen de citadel liggen zwoele Moorse siertuinen. De lucht is er zwanger van de geur van lavendel en oleanders. De tuinen kregen hun oorspronkelijk vorm tussen de 11e en 14e eeuw. Vanaf het Alcazaba heeft men een adembenemend uitzicht over de stad.

Het Gibralfaro is een fort uit de 14e eeuw en is gebouwd op de plaats waar de Feniciërs hun havenvuur aanlegden, (gibralfaro betekent vuurberg of vuurheuvel). Ook vanaf dit deel van de fortificatie is het uitzicht adembenemend. De klim omhoog is niet alleen daarom de moeite waard; in het fort is een parador gevestigd.

In het centrum van de stad staat de massieve kathedraal. Met de bouw is in 1528 door bouwmeester Diego de Siloé begonnen, maar de kerk kon pas in 1788 worden ingewijd. Tijdens de constructie is de kerk tot tweemaal toe door een aardbeving getroffen waardoor grote delen ervan moesten worden herbouwd.

De kathedraal heeft twee torens, maar aan het afbouwen van de zuidelijke toren is men niet toegekomen. De uiteindelijke stijl kan het beste worden omschreven als Renaissance; mooi zijn de 17e-eeuwse koorbanken.

Drie musea zijn interessant. In de eerste plaats het Archeologisch Museum (Museo Arquelógico) met een collectie pre-Romaanse, Romeinse en Moorse keramiek en gebruiksvoorwerpen. Het museum is ondergebracht in het Alcazaba.

Werk van El Greco, Ribera en Morales is te zien in het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Bellas Artes) dat achter de kathedraal ligt en onderdak heeft gevonden in een voormalig Moors paleis. Er is een aparte afdeling aan Picasso gewijd die in 1881 in Málaga werd geboren; er is vooral werk te zien uit zijn vroegste periode.

Op 28 maart 2015 opende het Centre Pompidou Málaga zijn deuren. Het is een dependance van het beroemde museum in de Franse hoofdstad. De permanente tentoonstelling omvat zeventig kunstwerken uit de Parijse collectie. Daarnaast zijn er wisselende exposities. Het museum is spectaculair vormgegeven en bestaat uit o.a. een grote, veelkleurige glazen kubus. U vindt het museum op de hoek van de Muelle Uno en Muelle Dos, (Pier 1 en Pier 2) in het schitterend herontwikkelde jachthavengebied.

Evenementen

In de eerste helft van augustus vindt het jaarlijkse stadsfeest plaats met o.a. stierenvechten. In november wordt er Málaga een jaarlijks filmfestival gehouden, waaraan ook de steden Benalmadena en Antequera meedoen.

Restaurants en uitgaan

Hier vindt u binnenkort actuele restaurant- en uitgaanstips

10 prachtige bestemmingen in Málaga en Spanje