De zuidwestkust

Swipe

Kalutara

Omdat Kalutara aan de monding van de Kalu Ganga (zwarte rivier) ligt, had de plaats in de koloniale tijd grote strategische waarde. De Portugezen bezetten Kalutara aan het begin van de 17de eeuw en bouwden een versterking op de plaats van een boeddhistische tempel, die zij om die reden afbraken. Het Nederlandse fort uit 1685 ging in 1796 in Engelse handen over en verloor daarna aan betekenis. In de 19de eeuw werd het door de Engelsen gesloopt.

Gangatillaka Vihara

Op de resten van het fort werd in de jaren zeventig van die eeuw een nieuwe tempel gebouwd, de Gangatillaka Vihara, met een grote witte dagoba, die al van veraf te zien is. De tempel wordt door boeddhistische pelgrims uit het hele land bezocht. Het interieur van de nieuwe dagoba, die ten zuiden van de Kalu Ganga-brug staat, is fraai beschilderd. De fundamenten van het Hollandse fort zijn nog te zien in de oost- en zuidzijde van het tempelcomplex. Buiten de dagoba staan een kleine boeddhistische tempel en een bo-boom. Automobilisten die de tempel passeren stoppen bij de bo-boom en offeren een klein geldbedrag om zich te verzekeren van een behouden thuiskomst. De kerk bij de dagoba (met een vrijstaande klokkentoren) dateert van 1876.

Specerijen, mango's, panama-hoeden, toddy en arrack

In de stad staat ook nog een rood-witte stalen telecommunicatietoren. Kalutara was eens het belangrijkste centrum van de specerijenhandel (met name kaneel) van het eiland. Tegenwoordig is de plaats bekend om de mango's, die vooral van mei tot augustus geoogst worden. Ook is Kalutara bekend om zijn gevlochten matten en manden van stro en kokosvezels, die gemaakt worden in de Basket Hall. Ze hebben mooie geometrische patronen en veel kleuren. In Kalutara maakt men tevens vederlichte 'panamahoeden'. Voorts is het stadje het toddy- en arrackcentrum van Sri Lanka; arrack is een alcoholische drank die gestookt wordt uit toddy (palmsapwijn).

10 prachtige bestemmingen in Kalutara en Sri Lanka