Karlovac

Swipe

Karlovac stad

Genoemd naar aartshertog Karel von Habsburg is Karlovac een van de weinige steden in het land waarvan precies bekend is wanneer deze is gesticht. Het is een betrekkelijk jonge stad die in 1579 als verdedigingswerk tegen de Turken het licht zag. Karlovac ligt op een strategisch belangrijk punt in het land waar vier rivieren bij elkaar komen. Dankzij deze rivieren maakte de stad ook een snelle groei door. Vele producten met bestemming Rijeka of Senj werden via Karlovac vervoerd. Toen de spoorlijn tussen Zagreb en Rijeka gereedkwam kon Karlovac dat gedurende langere tijd in negatieve zin goed merken. Later herstelde de economische betekenis van de plaats zich weer en inmiddels zijn er tal van grotere bedrijven gevestigd (waaronder de grootste bierbrouwerij van Kroatië). Het inwoneraantal bedraagt ongeveer 57.000 (2011) en dat is al jaren redelijk stabiel. De snelweg tussen Zagreb en Karlovac is inmiddels doorgetrokken zijn tot aan Rijeka, zodat de economische betekenis van de stad steeds verder zal toenemen.

De stad heeft zwaar te lijden gehad van de oorlog met de Serven, diepe wonden en zware littekens maken duidelijk dat Karlovac jarenlang in de frontlinie lag. De cetniks (een paramilitaire Servische beweging, waarvan de mannen herkenbaar zijn aan hun lange gewaden, hun hoofddoeken en baarden) hebben er behoorlijk huisgehouden en de omgeving van de stad wordt ook wel het bloedende hart van Kroatië genoemd. Een van de wijken van de stad, Turanj, werd door Servische artillerie compleet verwoest.

Het is goed te zien dat de stad met overleg en volgens ‘moderne’ inzichten werd gebouwd. Er lag een duidelijk stratenplan aan de stad ten grondslag en de nauwkeurige waarnemer zal vaststellen dat er sprake is van een zeshoek. Stadsarchitect Matija Goban was verantwoordelijk voor het ontwerp ervan. De meeste bouwwerken ontstonden in de 17e eeuw. Het stadsmuseum, de kazernes, de kerken en de kloosters, ze zijn in een geweldig hoog tempo neergezet, hetgeen overigens weinig afdoet aan de schoonheid ervan. De Grieks-orthodoxe Sv. Nikolakerk werd door de Serven tijdens de oorlog zwaar beschadigd, maar werd in 2007 fraai gerestaureerd opnieuw gewijd. De bibliotheek dateert van 1838 en was de eerste in Kroatië. In de autovrije binnenstad kan men gezellig winkelen.

 

 

10 prachtige bestemmingen in Karlovac stad en Kroatië