Port Louis, de hoofdstad

Swipe

Musea

Aapravasi Ghat, werelderfgoed

Dit UNESCO-monument roept beelden op van de ontberingen die Indiase contractarbeiders in het feodale Mauritius ondergingen. Het is opgericht als ode aan de hardwerkende voorvaderen van de huidige Indiase bevolking. Na afschaffing van de slavernij werden vele Indiërs door de Britten naar het eiland gehaald om op de suikerrietplantages te werken, in naam als contractarbeider, in praktijk als veredelde slaaf.

Aapravasi Ghat was het ‘Ellis Island’ van de Indische Oceaan. Hier begon wat de Britse overheid het ‘grote experiment’ noemde. Tussen 1834 en 1920 kwamen bijna een half miljoen arbeiders uit Brits-India aan op Mauritius. Na registratie en medische controle werden ze vanaf dit depot (destijds Coolie Ghat genoemd) vervoerd naar de suikerplantages op Mauritius, Réunion of naar andere koloniën waar arbeid een schaars goed was.

In 2004 werd begonnen met het herstel van de Ghat. Enkele gebouwen waren bewaard gebleven en zijn gerestaureerd, andere zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk herbouwd. Het complex staat symbool voor een van de omvangrijkste menselijke migraties in de geschiedenis en de historische band tussen India en Mauritius. In 2006 voegde UNESCO het monument toe aan de Werelderfgoedlijst. Op 2 november wordt de aankomst van de contractarbeiders hier herdacht.

Aapravasi Ghat is op weekdagen geopend 9-16 uur en op zaterdag 9-12 uur. Quay Street, www.aapravasighat.org.

Blue Penny Museum

Het strak vormgegeven museum van de Mauritius Commercial Bank heeft op twee verdiepingen een interessante en goed gedocumenteerde collectie van kunst, landkaarten, postzegels, geld, foto’s en ansichtkaarten. Alles wordt aantrekkelijk gepresenteerd en gaat vergezeld van multimediaschermen, geluid en lichteffecten. Natuurlijk staat het verhaal rond de befaamde eerste Mauritiaanse postzegels centraal. Ook is er een afdeling gewijd aan de romanfiguren Paul en Virginie. Je vindt het museum aan de zuidwestkant van Caudan Waterfront, www.bluepennymuseum.com. Geopend ma. t/m za. 10-17 uur. Er zijn audioguides in verschillende talen te huur. Rondleidingen op afspraak.

Musée de la Poste

Voor de echte fans: nog meer over postzegels en Tante Pos. Klein maar fijn is dit postmuseum dat is ondergebracht in het voormalige hoofdpostkantoor van Port Louis. Van flessenpost van de Hollanders en berichten uit Frankrijk over de Franse revolutie (17 weken onderweg) tot de eerste luchtpost in 1933 en de fiets van de postbode van vandaag, het is hier allemaal te zien. De collectie bevat verder 19e- en 20e-eeuwse filatelistische stukken, een telegraaf, stempelmachine, printplaten en briefpapier. Hoogtepunt is de galerij met vrijwel alle postzegels die door de jaren heen in Mauritius zijn verschenen.

In de museumwinkel is van alles te koop voor verzamelaars zoals albums en herdenkingszegels. Achter het museum staat een replica van de eerste windmolen die de Fransen in de 18e eeuw plaatsten, om graan voor de havenarbeiders te malen. Place du Quay, 9208 2851, ma. t/m vr. 9-16 uur, za. 9-11.30 uur. Toegang gratis.

Natuurhistorisch Museum (Mauritius Institute) 

Dit fascinerende museum gewijd aan de fauna van de Maskarenen is gevestigd in het oude hoofdkwartier van de Franse Oost-Indische Compagnie. Het bevat een unieke verzameling opgezette zoogdieren, vogels, vissen, vlinders, reptielen (reuzenschildpadden en reuzenhagedissen) en bijzondere schelpen zoals de reusachtige Tridacna gigas die zeventig kilo weegt. Uiteraard is er een expositie gewijd aan de dodo en zijn leefomgeving en ook is er een afdeling gewijd aan geologie, vulkanisme en meteorologie. Veel van de waardevolle collectie is in het verleden verloren gegaan onder onverschillige of onwetende directeuren. Nu is men zich meer bewust van de waarde van het museum maar de vitrines zijn stoffig, de bijschriften summier, het Victoriaanse gebouw zucht en steunt en is duidelijk aan een opknapbeurt toe. Dit doet allemaal echter niets af aan de inhoud. Op de bovenverdieping is een fascinerende bibliotheek (boeken zijn te leen) en de centrale hal heeft een mooie tegelvloer. Geopend 9-16 uur; zaterdag 9-12 uur; gesloten op woensdag, zon- en feestdagen, www.mauritiusmuseums.com.

Naast het museum liggen de Company Gardens. Werknemers van Port Louis komen er rond lunchtijd hun brood of rijst met curry opeten op bankjes onder de luchtwortels van meterhoge banyans, de heilige boom waaronder Boeddha mediteerde en verlichting vond. ’s Avonds is de sfeer er heel anders, het is dan een soort tippelzone.

Fotografiemuseum

De eerste foto’s van Mauritius zijn gemaakt in februari 1840, slechts enkele maanden na de uitvinding van de daguerreotype. In dit rommelige privémuseum zijn behalve enkele van deze daguerreotypes ook oude camera’s te bewonderen en er is een archief met duizenden foto’s en ansichtkaarten uit de Franse en Britse tijd. Erg leuk voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Mauritius.

Het museum is gehuisvest in de oude woning van de illustere botanist Pierre Poivre, een van de grondleggers van de botanische tuinen in Pamplemousses. Eigenaar van het museum, fotograaf en verzamelaar Tristan de Bréville verkeert doorlopend op de rand van faillissement maar weet dankzij donaties het hoofd net boven water te houden. Hopelijk blijft dat zo want het zou reuze jammer zijn als deze collectie voor het publiek verloren gaat. Rue de Vieux Conseil/Old Counsil Road, http://musee-photo.voyaz.com. Geopend op weekdagen 10-15 uur.

Chinese Heritage Centre

Dit museum (geopend in 2008) wil de geschiedenis en cultuur van de Sino-Mauritianen levend houden. Allerlei objecten, documenten en foto’s zijn er verzameld, schenkingen van de Chinese gemeenschap en het bedrijfsleven. Je vindt het museum in het gebouw van de Société de Secours Mutuel Fock Diack, Hoek Remy Ollier Street/ Emmanuel Anguetil Street, nabij de Fock Diack-pagode.

Mikado Schelpenmuseum

Vrij onbekend is dit museumpje, niet ver van de centrale markt. Op de eerste verdieping liggen zo’n drieduizend schelpen in alle soorten, maten en kleuren uitgestald, van vloer tot plafond en mooi uitgelicht. Ze zijn afkomstig uit alle delen van de wereld en geven een goed beeld van de enorme rijkdom aan leven in de oceanen. Het museum werd in de jaren zeventig geopend, een tijd waarin het verzamelen van schelpen nog geoorloofd was. De collectie lag eerst in het Shellorama (Tamarin) en werd later aangevuld met een privécollectie voordat het naar Port Louis verhuisde. 6 Sir William Newton Street, ma. t/m vr. 9-17 uur; za. 9-13 uur. Kijk uit naar de drie grote schelpen bij de ingang.

10 prachtige bestemmingen in Musea en Mauritius