Marokko
Marokko is een bijzonder veelzijdig land, zowel qua bevolking als qua landschap. Van de Arabische landen is het ook het meest ‘oriëntaals’. Hiermee bedoel ik dat je diverse oriëntaalse, voor ons westerse mensen romantische, oosterse motieven aantreft binnenshuis en in de architectuur. Er is een zeer rijke binnenhuisarchitectuur met prachtige voorwerpen, stoffen en materialen. Opvallend is ook de Arabo-Andalusische invloed in de vorm van bijvoorbeeld kleurrijke mozaïeken. De bijzondere huizen als riads en kasba’s met hun fraaie inrichting zijn oogstrelend. De monumenten van de Imazighen (Berber) cultuur, de ksars en kasba’s, in Zuid-Marokko staan als romantische kastelen in een hard, droog landschap en die tegenstelling is een visuele uitdaging.
Maar daartegenover staan de enorme armoede en de zeer simpele levenswijze van vele Marokkanen, die voor ons ‘romantisch’ lijkt, maar die dat natuurlijk helemaal niet is. Het is een voortdurende, keiharde strijd om het bestaan en dat maak je als reiziger ook mee. Voor dit aspect willen we graag onze ogen sluiten want het voelt niet zo comfortabel, zeker niet als je je eigen situatie vergelijkt met die van het gemiddelde Marokkaanse gezin. Dit hoort echter ook bij het reizen door een land in het Midden-Oosten. En het directe contact met de open bevolking maakt je dit duidelijk. Het is ook een soort assertiviteits-cursus; je moet duidelijk aangeven wat je wilt en vooral niet wilt.
Een andere invloedssfeer, namelijk de Afrikaanse, is het meest voelbaar in de muziek. De vele percussie-instrumenten en de populaire gnaoua-muziek laten je voelen dat je in Afrika bent. Maar ook het uitgestrekte woestijngebied in het zuiden en de Westelijke Sahara doen Afrikaans aan.
Vele reizigers beperken hun reis tot de vier fraaie koningssteden Fez, Rabat, Meknès en Marrakech, die met hun medina’s een zeer oosterse uitstraling hebben. Om een completere indruk te krijgen zou je er een aantal zuidelijke oases aan toe kunnen voegen zoals de Dades-vallei en de Todra-kloof. Het berglandschap in de Hoge Atlas en de Anti-Atlas is ook zeker een bezoek waard. Een combinatie met een kustplaats als Essaouira of Assilah maakt je reis helemaal compleet. En de minder bezochte streken als het mediterrane noorden, de Rif en de Westelijke Sahara zijn weggelegd voor de avontuurlijke reiziger.
Kortom, reizen in Marokko tart al je zintuigen en laat je niet ongevoelig.