Klimaat
Mauritius ligt onder de evenaar dus winter en zomer zijn tegengesteld aan die van Europa. Het land heeft een subtropisch zeeklimaat met twee seizoenen: een warme, vochtige zomer (november-april) en een gematigde winter (mei-november). Opmerkelijk zijn de grote temperatuursverschillen die zich op zekere dag op het eiland voordoen. Op het plateau in het binnenland (600 m boven zeeniveau) kan het op zekere dag wel vijf graden koeler zijn dan in het laagland. De noord- en westkust zijn over het algemeen droger, zonniger en warmer dan de zuid- en oostkust.
Seizoenen
De Mauritiaanse winter brengt aangename temperaturen met weinig regen en een gemiddelde dagtemperatuur van 23° C. Het wordt in deze periode zelden warmer dan 25° C, ideale omstandigheden om actief te zijn in de buitenlucht. De maanden juli en augustus zijn het koelst. Vooral aan de zuid- en oostkust kan het dan fris zijn door aanlandige wind. Liefhebbers van een strandvakantie kiezen in deze periode daarom beter voor de noord- of westkust.
De zomer brengt gemiddelde dagtemperaturen van 28° C. De warmste maand is februari met in sommige jaren uitschieters tot 35° C . Het zeewater is dan warm en helder en de immer waaiende zuidoostpassaat houdt een verblijf aan de zuid- en oostkust dragelijk. De temperatuur van het zeewater loopt van 20° C in de winter tot 28° C in de zomer. Zonsondergang is rond 19 uur in de zomer, rond 18 uur in de winter.
De meeste regen valt in de maanden februari en maart. De jaarlijkse regenval op het plateau is gemiddeld 1500 mm, aan de kust 900 mm (in Nederland en België gemiddeld 825 mm). September en oktober zijn de droogste maanden. Korte buien doen zich overigens het hele jaar voor – ze houden het land fris en groen.
Cyclonen
Incidenteel (vaker op Rodrigues) razen cyclonen over het land tussen december en april. Cyclonen vormen zich op de Indische Oceaan ten noorden van Mauritius bij een combinatie van hoge temperaturen en lage luchtdruk. Voorafgaand aan een cycloon is het vaak drukkend heet en windstil. Het weerstation van Mauritius doet nauwkeurige voorspellingen en waarschuwt tijdig via de media. Als het zwaartepunt nabij is gaan de scholen en winkels dicht en rept iedereen zich naar huis, sluit ramen en deuren en luistert naar de radio. Ook het vliegveld is dan een halve of hele dag gesloten. De levensduur van een cycloon is negen dagen maar hij verkeert hooguit twee dagen boven het eiland. Cyclonen brengen naast harde wind (met snelheden van 120 tot 200 km/uur) ook zware regens met zich mee en kunnen behoorlijk wat schade aanrichten aan wegen en bomen. Gelukkig zijn de meeste woningen en zeker alle hotels op Mauritius stormbestendig. Vlak na een cycloon zijn er soms problemen met elektriciteit en kun je beter geen water uit de kraan drinken. Cyclonen hebben ook een positief effect: ze verbroederen. Wanneer de wind is gaan liggen haalt iedereen opgelucht adem, maakt de schade op aan huis en tuin op en helpt elkaar met de reparaties. Als een cycloon zich verder op zee afspeelt maar op Mauritius wel voelbaar is (wind, regen) dan spreken de Mauritianen van een ‘anticycloon’.
Wil jij vakantie vieren aan de oostkust van Mauritius? Verblijf dan in stijl in het adults only 3-sterrenhotel Le Tropical Attitude aan...
Villas Mon Plaisir is een middenklasse 3-sterren hotel in Pointe Aux Piments. In dit hotel geniet je van een aangename vakantie. Het hotel...
Het 4-sterren Beachcomber Canonnier Golf Resort en Spa is een van de meest familievriendelijke resorts op het prachtige eiland Mauritius. Het is...