Nepal

Swipe

Souvenirs

In Nepal is een grote verscheidenheid aan souvenirs verkrijgbaar. Hier zijn de artistieke creaties van de Newars, Tibetanen en vele andere volken en stammen te koop. Als u iets wilt kopen moet u er op bedacht zijn dat het in Nepal, net als in vele andere Aziatische landen, de gewoonte is dat de verkoper begint een prijs te vragen die drie-, vier- en soms vijfmaal zo hoog is als het bedrag dat hij verwacht te ontvangen. Afdingen is een normaal volksgebruik. Voordat men iets gaat kopen zou men zich eigenlijk eerst op de hoogte moeten stellen van de prijzen van de diverse producten. Uw hotelbalie of guesthouse kan u informatie verstrek-ken. Ook kan het geen kwaad om een paar keer flink onder de vraagprijs te bieden, zodat het waarschijnlijk niet tot een overeenkomst met de verkoper komt. De verkoper kijkt u misschien gespeeld boos aan, maar hij zal ondertussen zijn prijs langzaam aan laten zakken. Als u dan ook nog wegloopt, zal hij u zijn last price naroepen. Zo krijgt men een aardig beeld van het eigenlijke prijsniveau. Men behoeft zich in het geheel niet bezwaard te voelen door het ogenschijnlijk lage bieden dat men doet. Een verkoper zal zijn producten echt niet verkopen zonder eraan te verdienen. Voorts hebben verkopers over het algemeen meer waardering voor mensen die proberen hun artikelen voor een juiste prijs te krijgen, dan voor hen die klakkeloos het gevraagde bedrag neertellen. Het onderste uit de kan halen is in een ontwikkelingsland natuurlijk ook niet nodig. Verder werkt het inflatiebevorderend als toeristen steeds maar weer veel te veel betalen (al geldt dat misschien niet direct voor souvenirs). Voor de meeste toeristen zal dat niet zo’n probleem zijn, maar voor de lokale bevolking is het dat wel degelijk. Vele ook door toeristen gevraagde artikelen worden voor hen onbetaal-baar. Dat geldt niet alleen voor ‘religieuze voorwerpen’ maar ook voor groenten en fruit. Ook de sterk stijgende prijzen van riksjaritjes is een probleem voor de plaatselijke bevolking geworden, nadat toeristen zonder na te denken hoge bedragen neertelden voor een riksjaritje.

Vrije markt of Government Handicraft Shops

Souvenirs zijn te koop op de vrije markt en in zogenoemde Government Handicraft Shops, die hun producten tegen vastgestelde prijzen (fixed prices) verkopen. Men is er verzekerd van een goede kwaliteit.

Antiek

Sta argwanend tegenover antieke voorwerpen; de meeste zijn antiek gemaakt. Bedenk vervolgens dat de uitvoer van producten die ouder zijn dan honderd jaar in beginsel verboden is. Alleen in heel speciale gevallen wordt een uitvoervergunning verleend, die moet worden aangevraagd bij het Department of Archeology te Kathmandu (zie Douane).

Aankoop van thankas

Bij de aankoop van thankas moet u met het volgende rekening houden: veel van de tegenwoordig vervaardigde thankas zijn speciaal voor de verkoop aan toeristen geschilderd. Er zijn twee (eigenlijk drie, maar de antieke thankas zijn vrijwel niet meer te vinden en bovendien bijna onmogelijk uit te voeren) soorten thankas: die welke met waterverf zijn geschilderd en erg goedkoop zijn, en die welke met zogenaamde steenkleuren zijn geschilderd. Als men met de vingers over een thanka wrijft, is het verschil merkbaar. De waterverf geeft af, vooral de kleur goud. De duurdere zijn ook veel gedetailleerder; elk gezicht heeft een andere karakteristieke uitdrukking. Bij het kopen van een thanka kan men er het beste meerdere naast elkaar leggen en vergelijken. Let op de detaillering, de kleuren, de gelaatsuitdruk-kingen (zijn ze alle gelijk of verschillend en karakteristiek), de schildering van de wolken en de afwerking. Let op de randen en kijk of de thanka ook daar fraai beschilderd is. Thankas van waterverf zijn vaak al voor betrekkelijk weinig geld te koop. De steenkleuren thankas zijn duurder. De prijs hangt af van de artiest die ze heeft vervaardigd. Als een thanka uniek is zal de prijs hoger zijn dan wanneer er meerdere zijn vervaardigd. Sommige thankas zijn ingelijst in stof, zijde of brokaat, de originele manier om een thanka op te hangen.

Beelden kopen

In Nepal kan men prachtige bronzen, koperen of van messing vervaardigde beeldjes kopen. De bronzen beeldjes worden via de ‘cire perdu’ methode vervaardigd. De fraaiste beeldjes zijn de bronzen en koperen exemplaren die bewerkt zijn met zilver en goud en ingelegd met halfedelstenen. Ook hier geldt: hoe verder een beeldje bewerkt is, hoe duurder. Wees voorzichtig bij het kopen van antieke beeldjes. De zwarte kleur van het koper is meestal niet ontstaan door ouderdom, maar door de rook van een vuurtje. Beeldjes zijn overal in Nepal te koop. De beste plaats om ze te kopen is waarschijnlijk Patan; daar wonen en werken de meeste bronswerkers.

Houtsnijwerk 

Houtsnijwerk is overal in de Kathmanduvallei verkrijgbaar. In Bhaktapur kan men voor alleszins redelijke prijzen fraai bewerkte houten vensters kopen.

De topi

De topi is het nationale Nepalese hoofddeksel. In Kathmandu zijn speciale winkels die alleen topi’s verkopen.

Fraaie postzegels

Liefhebbers van postzegels komen in Nepal goed aan hun trekken. De postzegels zijn bijzonder fraai van uitvoering. Bij elke gelegenheid die er maar enigszins voor in aanmerking komt, komt men met een nieuwe uitgifte. Sommige winkeltjes hebben een mooie voorraad eerstedagsenveloppen (first day covers). Enkele ervan dateren nog uit de jaren vijftig van de 20ste eeuw. Ook een bezoek aan het hoofdpostkantoor in Kathmandu is de moeite waard. Als men alle aldaar verkregen Nepalese zegels naast elkaar legt krijgt men een verrassend overzicht van de natuur, cultuur en geschiedenis van Nepal.

Munten en bankbiljetten

Verzamelaars van munten en bankbiljetten kunnen in Nepal hun hart ophalen. Pas echter op voor valse munten en biljetten. Het is soms nog mogelijk om oude bankbiljetten te verkrijgen met daarop de afbeeldingen van vroegere koningen zoals koning Mahendra en koning Birendra. De oude biljetten van Rp 5 zijn groen van kleur. De oude biljetten van Rp 10 zijn groen van kleur en even groot als de huidige biljetten van Rp 10. Oude biljetten worden echter allengs zeldzamer.

Boekhandels 

In Kathmandu zijn diverse boekhandels die een grote sortering boeken hebben over alles betreffende het land.

Andere souvenirs 

Bovengenoemde souvenirs zijn slechts een greep uit de veelheid aan artikelen die Nepal te bieden heeft. Natuurlijk is er meer: men kan zich kleding laten aanmeten bij een kleermaker; er is thee te koop uit Oost-Nepal; er is drukwerk verkrijgbaar op handgemaakt rijstpapier; en overal is heel veel aardewerk verkrijgbaar. Verder kunt u Tibetaanse voorwerpen, khukri’s (de beroemde messen van de Gurkha's), maskers van papier-maché, muziekinstrumenten en zilverwerk verkrijgen. In de wijk Thamel zijn veel juwelierswinkels die speciaal voor u zilveren en gouden ringen en kettingen maken met halfedelstenen die u zelf kunt uitzoeken. In Nepal werken en werkten een aantal goede schilders, onder wie de impressionist D.B. Chitrakar (geboren 1927; onder andere portretten in aquarel) uit Patan. De uitvoer van zilver voor commerciële doeleinden is niet toegestaan. De vele souvenirs geven een alleraardigst beeld van de talrijke culturen in dit boeiende land. 

10 prachtige bestemmingen in Nepal