Wilhelm Tell
Uit de 13de eeuw dateert de figuur van Wilhelm Teil, een legende, maar voor veel Zwitsers een man van vlees en bloed. In 1298 was ene Hermann Gessier von Brunceck landvoogd onder de in 1298 tot koning gekozen Albrecht van Habsburg. Zijn bestuur kenmerkte zich door wreedheid en onderdrukking. In Altdorf liet de landvoogd een Oostenrijkse hoed op een paal plaatsen, die door voorbijgangers met een buiging moest worden geëerd. Toen Wilhelm Teil in gezelschap van zijn zoontje de plaats passeerde zonder de verplichte groet te brengen, werd hij door de landvoogd gedwongen op het plein een appel van het hoofd van zijn zoon te schieten. Dit lukte hem, maar de landvoogd liet hem in de boeien slaan en door de soldaten op een boot over het Urnermeer wegvoeren. Op het meer stak een storm op en de groep raakte in moeilijkheden. Teil, een ervaren schipper, werd opgedragen de boot aan wal te brengen. Bij de nadering van de wal wist Teil op een rots te springen en te ontsnappen.
Toen de later eveneens veilig gelande landvoogd zich naar zijn kasteel bij Küssnacht wilde begeven, werd hij bij het passeren van de Hohle Gasse door Teil opgewacht en met een pijl doodgeschoten. Op de 'historische' ontsnappingsplaats, de Tellsplatte tussen Flüelen en Sisikon, aan het Vierwoudstrekenmeer staat thans de Teilkapel, die door velen jaarlijks wordt bezocht. In de kapel zijn vier grote schilderingen aangebracht (18801882), die de gebeurtenissen in Altdorf en daarna uitbeelden.
Bij de Hohle Gasse leidt een smal, door een bos lopend pad naar een herinneringskapel.
De figuur van Teil is later ingeweven in de geschiedenis van de opstand van de drie oerkantons tegen de Habsburgers. Het verhaal is ontleend aan het Witte boek van Sarnen, dat in 1471 voor het eerst de naam Teil vermeldt. Volgens de beschrijving zou Teil later hebben meegevochten in de slag bij Morgarten (1315) en zijn verdronken bij de redding van een kind uit een bergrivier (1345). Teil werd vervolgens het symbool van het nationale besef van Zwitserland. Hij is in de wereldliteratuur beschreven en zelfs bezongen, onder meer in Schillers drama Wilhelm Teil (1804), dat nog jaarlijks in Altdorf wordt opgevoerd, en in Rossini's gelijknamige opera.
Autovakantie-hotel
4-daagse Autovakantie naar Fletcher hotel restaurant Klein Zwitserland in Gelderland
Kerstreizen-HOT
Een heerlijke kerstreis waarbij u vanuit het sfeervolle stadje Mulhouse in de Franse Elzas mooie uitstapjes maakt naar Zwitserland, Duitsland en Frankrijk!
Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats
De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...