De Middellandse Zeekust, de Rif en het oosten

Swipe

Ceuta

Tegenover de Rots van Gibraltar ligt op een smalle landtong de Spaanse enclave Ceuta. Het is het noordelijkste puntje aan de Afrikaanse kant van de Straat van Gibraltar. Net als Melilla is het een afgezonderd stukje Spanje, een restant van koloniale overheersing. De tegenstelling tussen deze stad en het eromheen liggende Marokko is gigantisch. Het is een ervaring om twee zo verschillende werelden zo dicht bij elkaar te beleven.

Ceuta is binnen de Spaanse staat een autonome stad, waar Marokko echter nog steeds aanspraken op maakt. De stad heeft een oppervlakte van circa 19 vierkante kilometer en de bevolking bestaat uit ongeveer 75.000 mensen. Ruim de helft van de inwoners is Spaans, de andere helft Marokkaans. Er zijn ook nog kleine minderheden van joden en hindoes.

Geschiedenis

Al in de Romeinse tijd bestond Ceuta onder de naam Sebta. Daarna namen de Byzantijnen het roer over en vanaf de 8e eeuw kwamen de Moren (Arabische moslims), die zich hier in 931 definitief vestigden. Het volgende halve millennium was Ceuta in handen van Marokko, Spanje of Portugal. In 1580 raakt Ceuta definitief in Spaanse handen, nadat Portugal en Spanje onder één rijk kwamen. Ook na het weer uit elkaar gaan van de beide landen in 1640 bleef Ceuta Spaans bezit.

Vanuit Ceuta begon Franco in 1936 met de inval in Spanje aan de vooravond van de Spaanse burgeroorlog. Ceuta is nu een vrijhandelszone en een garnizoensplaats. Dat er nog steeds spanningen zijn tussen Marokko en Spanje bleek wel in 2002 toen een elftal Marokkaanse soldaten het Isla de Perejil (Peterselie-eiland) bezette om het terug te geven aan Marokko. De Spaanse koning reageerde met het sturen van vier oorlogsschepen.

Ceuta was ook bekend als ‘de achterdeur van Fort Europa’ toen illegale immigranten uit Centraal Afrikaanse landen van hieruit Europa probeerden te bereiken. De Europese Unie wilde dit tegengaan en plaatste een ‘IJzeren Gordijn’, een dubbel acht kilometer lang hek dat 30 miljoen euro kostte.

Toen de Spaanse koning in 2007 voor het eerst in 80 jaar Ceuta wilde bezoeken, protesteerde de Marokkaanse regering.

Stadswandeling en oriëntatie

De wandeling begint op de Plaza de Africa, het centrum van Ceuta, waar de belangrijkste openbare gebouwen te vinden zijn. Naast de Commandancia General (het militaire hoofdkwartier) staat de 18e-eeuwse Nuestra Señora de Africa in Andalusische stijl. De openingstijden van de kerk zijn: van ma. t/m za. van 9.00-13.00/17.00-21.00 uur, zo. van 9.00-13.00/18.30-21.00 uur.

Verderop staat het Palacio de Asemblea en de 17e-eeuwse Catedral Santa Maria de la Asunción, die op de plaats van de Grote Moskee gebouwd is. Er is een klein museum met religieuze voorwerpen en schilderijen. De openingstijden zijn: van di. t/m zo. van 9.00-13.00/18.00-20.00 uur.

In het midden van het plein staat een gedenkteken ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Spaans-Marokkaanse oorlog van 1860. Aan de westkant van de Plaza de Africa zijn de Foso de San Felipe (walgracht) en de erachter liggende Murallas Reales (Koninklijke muren). Aan de noordkant van de Foso de San Felipe is een brug die naar de Murallas Reales leidt. Dit prachtig gerestaureerde fortencomplex werd voor een deel al door de Byzantijnen gebouwd en aangevuld en herbouwd door de Portugezen en Spanjaarden in de 16e, 17e en 18e eeuw. Hier vind je het bijzondere Museo de los Muralles Reales, Avenida Gozález Tablas, waar tijdelijke tentoonstellingen gehouden worden. De openingstijden zijn: van ma. t/m za. van 10.00-14.00/17.00-19.00 uur, zo. van 9.00-13.00/18.30-21.00 uur. De entree is gratis. Ook binnen de muren bevindt zich restaurant El Angulo waar je sfeervol kunt dineren.

Via de brug loop je weer terug naar de zuidkant van de Plaza de Africa en vervolgens ga je de Calle de la Independencia in. Daar ga je de derde zijstraat links, de Queipo de Llano, in en kom je bij het Museo de la Basilica Tarodorramana. Dit ondergrondse museum bevat de overblijfselen van een oude basilica, die in de jaren 80 bij werkzaamheden ontdekt werd. Het is een lokaal historisch museum met tombes, skeletten en andere voorwerpen. De openingstijden zijn: van ma. t/m za. van 10.00-13.30/17.00-19.30 uur, zo. van 10.00-13.30 uur. De entree is gratis.

Loop terug naar de Calle de la Independencia en verder door naar de Paseo de Colón waar het Museo de la Legión, http://lalegion.es, gevestigd is. Dit musem gaat over het Spaanse legioen dat onderdeel was van het republikeinse leger van generaal Franco. Tijdens de Rif-opstand van 1921 tot 1926 onder leiding van Abdel el Krim leed het in 1920 opgerichte legioen grote verliezen. Het museum staat vol met wapens, uniformen, kaarten en foto’s en andere voorwerpen uit de militaire cultuur. Bij de ingang moet je je paspoort laten zien of je laat je inschrijven via de website. De openingstijden zijn: van ma. t/m vr. van 10.00-13.30/16.00-18.00 uur, za. en zo. van 16.00-18.00 uur. De entree is gratis. Er zijn rondleidingen in het Engels.

Sla nu linksaf de Calle Padilla in en vervolgens rechtsaf de Paseo del Revellín. Je komt nu bij de Plaza Ruïz waar het Museo de Ceuta staat. Dit museum laat archeologische stukken zien uit alle belangrijke periodes in de geschiedenis van Ceuta, van de Romeinen tot in de islamitische tijd. De openingstijden zijn: van ma. t/m za. van 10.00-14.00/17.00-20.00 uur, zo. van midden september tot midden mei, van 10.00-14.00/19.00-21.00 uur. De entree is gratis.

Loop nu naar de Paseo de la Marina Española en de parallel lopende Avenida Compañia del Mar waar de ingang van het Parque Marítimo del Mediterráneo is. Dit grote openluchtzwembad is ontworpen door Cesar Manrique en bestaat uit een lagune met een eiland en twee zoutwaterbaden, die omringd worden door bars, cafés en restaurants. Er is ook een casino. De openingstijden zijn: van zo. t/m do. van 9.00-16.00 uur, vr. en za. van 9.00-18.00 uur. De entree is op ma. 3 euro, op di. t/m do. 4 euro, op vr. en za. 5 euro.

Loop nu via de Paseo de la Marina Española verder oostwaarts naar de Plaza de la Paz. Als je hier de Calle Arrabal ingaat, vind je twee oude Arabische baden (Baños Arabes). Ze zijn geopend van zo. t/m do. van 9.00-16.00 uur, vr. en za. van 9.00-18.00 uur. De entree is gratis. Hier eindigt de wandeling.

Excursies vanuit Ceuta

Rond de Monte Acho

Vanaf het Museo de la Legión loopt de Recinto Sur oostwaarts richting de Monte Acho. Deze ronde heuvel is begroeid met pijnbomen en op de top liggen de overblijfselen van een oud Byzantijns fort, dat nu een militair doel heeft. Halverwege de heuvel heb je een mooi uitzicht op Gibraltar vanaf de Mirador de San Antonio, waar naast een herbouwd klooster, de Ermita de San Antonio, een monument voor Franco staat.

Helemaal aan het zuidoostelijke einde van het schiereiland is het Museo del Desnarigado, een tweede militair museum, dat in een klein fort gevestigd is. De openingstijden zijn: za. en zo. van 11.00-14.00 uur. De entree is gratis. Er staat ook een vuurtoren en er is een klein besloten strand, de Playa Torrecilla.

De stadsstranden

Ten zuiden van de Murallas Reales langs de Avenida Martinez Cateha liggen twee stadsstranden met grijs zand: de Playa del Chorillo en de Playa de la Ribera die beide goed onderhouden worden.

De Mirador de Isabel II

Vanaf dit uitzichtspunt heb je een mooi overzicht over het schiereiland van Ceuta. Hier wordt op 1 november de Dia de los Muertos (dag van de doden) gevierd.

10 prachtige bestemmingen in Ceuta en Marokko