Shanghai

Swipe

Lujiazui

Het is moeilijk je voor te stellen dat deze buurt nog maar iets meer dan tien jaar geleden gekenmerkt werd door boerderijen en kleine pakhuizen, ingeklemd tussen rijstvelden en de modderige Huangpu. In 1990 kreeg dit gebied de nieuwe naam “Pudong New Area” en werd aangewezen als Speciale Economische Zone. Met deze aftrap begon de tweede opkomst van Shanghai, en er werd begonnen met de bouw van enkele van China’s hoogste gebouwen. Naast uitgestrekte avenues, sjieke winkelpromenades en grootse appartementen is hier een modern financieel district in de stijl van Wall Street verrezen, compleet met vergadercentra van wereldklasse.

Om u een oordeel te vormen over deze snelle opkomst tot in de hoogste regionen van vergevorderd kapitalisme dient u onder zee te beginnen bij het Shanghai Ocean Aquarium (shànghai haiyáng shuizúguan). De beste manier om dit waterwonder te bereiken is metrolijn 2 naar het station Lujiazui te nemen, vlak over de Huangpu. Neem exit 1 en loop recht op de Oriental Pearl TV Tower af, een tot nadenken stemmend gebouw dat eruitziet als een raket met roze bollen waarvan je moet houden of niet. Het aquari-um is een groot, driehoekig betonnen gebouw, versierd met helblauwe en -groene lijnen die de contouren van een vis weergeven. Het Shanghai Ocean Aquarium is een hypermoderne installatie die vrijwel elk ecosysteem uit praktisch iedere wereldzee laat zien, met orang-oetankrabben, slanke pinguïns, gluiperige haaien en neontetra’s in iedere kleurschakering. Liften en rolpaden laten bezoekers uitrusten terwijl ze de uitgebreide collecties en de met zorg uitgevoerde displays van de zeefauna in zich opnemen. Het aquarium bezit de langste glazen onderwatertunnel van Azië, en bezoekers glijden onder grote reuzenmanta’s, blijde schildpadden en tonijnen door die nerveus worden als er haaien te dicht in hun buurt komen.

Ga terug naar de Oriental Pearl TV Tower (dongfïng míngzhù diànshìta) en ga in de rij staan voor een science-fictionachtige architectonische ontdekkingsreis. De meeste bezoekers zullen zich naar de liften haasten om de stad in heel haar uitgestrektheid, chaos en luister te zien. Maar neem voordat u naar boven gaat om te zien wat er van Shanghai wordt, even de tijd om het historisch museum in de kelder te bekijken. Deze catacombe vol uitstekende historische displays voert u mee van de eerste dagen van Shanghai als ommuurd fort onder de Ming-dynastie tot aan het begin van het Europese kolonialisme en de Japanse invasie. Diverse displays zijn interactief en u kunt zeker een halve dag in het museum doorbrengen. Dat voegt beslist iets toe als u in de lift stapt en met 3 meter per seconde naar de bol op het middelste niveau omhoog schiet om naar het stadsgewoel onder u te kijken. Een volgende lift zal u naar de duizelingwekkende topbol brengen – 342 m boven de grond. Hier vindt u een bureau in CEO-stijl met daarnaast een Chinese vlag, waar bezoekers achter kunnen plaatsnemen en een foto van zichzelf als captain of industry kunnen laten maken. Als zelfs het uitzicht vanaf dit uitkijkpunt u nog niet tevredenstelt, maak dan de adembenemende liftreis naar beneden en begeef u naar de Jin Mao Tower (jînmào dàshà). Met zijn 420,5 m hoogte is dit het hoogste gebouw van China. U kunt het niet missen.

Gebouwd door dezelfde ploeg die de Sears Tower in Chicago bouwde, symboliseert de toren rijkdom en voorspoed met een soort postmoderne boeddhistische symboliek. Het gebouw heeft 88 etages (8 is een Chinees geluksgetal) en 13 lagen, van symbolische betekenis in het boeddhisme. De naam van de toren heeft diverse betekenissen, van “economie en handel” tot aan “goud en voor-spoed”. Wat de financiers ook voor ogen hebben gehad, zeker is dat de toren alles doet wat ze ervan hoopten. Fortune-500-bedrijven en joint ventures delen allemaal dezelfde kantoorruimte in deze reusachtige kantoorkolos. De verdiepingen worden goed bewaakt, en slechts twee gedeelten zijn geopend voor het publiek: de observatieverdieping op de 88e etage en het restaurant en de bar in het Shanghai Grand Hyatt Hotel (shànghai jînmào jùnyuè dàjiudiàn). De ingang van de snelliften is in de high-tech kelder en voor degenen die niet dronken zijn geraakt van het uitzicht is er op de 87e etage de Cloud 9 bar. Ga het Grand Hyatt Hotel binnen en volg de borden. In het Grand Hyatt is ook een café-restaurant dat fantastische uitzichten biedt als het niet te heiig is. Neem ook een kijkje in de hoofdfoyer en probeer niet voorover te vallen als u naar het gigantische open atrium boven u kijkt.

Keer terug naar de begane grond en ga weer in de richting van de Pearl TV Tower. Passeer de kolossale Super Brand Shopping Mall en volg het geluid van scheepshoorns, dan zult u al gauw over de oude Bund uitkijken. Er zijn hier tal van restaurants en cafés, en straatventers verkopen souvenirs, frisdranken en thee. Terrasjes bieden bezoekers de mogelijkheid in de zon te zitten en van het uitzicht op de rivier te genieten. Het is het beste hier voor de avondschemering te komen en een goede tafel te vinden, op die manier kunt u naar hartenlust eten en drinken terwijl u de oude gebouwen aan de Bund bij zonsondergang verlicht ziet worden. Het is een mooie afsluiting van een aangename dag in Pudong, of een mooi begin voor een wilde avond in Shanghai.

Langs metrolijn 2 liggen het Eeuwpark (shìjì gongyuán) en het Museum van Wetenschap en Technologie van Shanghai (shànghai kêjìguan). Beide zijn een bezoek waard als u toch een eind Pudong in bent. In het Eeuwpark vindt u uitgestrekte grasvelden en een groot meer. Het wetenschapsmuseum toont veel interactieve displays en een IMAX bioscoop waar kinderen zich kunnen amuseren die niet van bouwkunst en geschiedenis houden.

10 prachtige bestemmingen in Lujiazui en China