Turken en Habsburgers
Vanuit het oosten breidden de Turken de macht van hun Osmaanse rijk, genoemd naar Osman I die van 1300 tot 1324 heerser over de Turken was, steeds verder uit. In 1389 bereikten ze het Kroatisch gebied, maar al in 1433 begonnen de Kroaten zich te verzetten tegen hun aanwezigheid. Het duurde echter nog lange tijd voordat de Turken zich uit het gebied terugtrokken. De Kroaten bereikten dit door de Habsburgse dynastie te vragen het regentschap van het land op zich te nemen. De Habsburgers waren de enigen die zich met succes verzet hadden tegen de invallen van de Turken. Zowel in 1529 als in 1683 wisten ze te voorkomen dat de Turken Wenen innamen. In 1527 besteeg de eerste Habsburgse vorst de Kroatische troon. Evengoed duurde het tot 1699 voordat alle Turken uit het noordelijke deel van Kroatië verdreven waren.
De Adriatische kust en de eilanden ervoor, behoorden nog steeds aan Venetië, hetgeen niet naar de zin was van de Habsburgers. De Venetianen waren echter niet van plan hun bezittingen op te geven maar in 1815 slaagde men erin om geheel Kroatië onder Habsburgs bewind te brengen. In dat jaar vond Napoleon die grote delen van het land, waaronder Dubrovnik, onderworpen had, zijn Kroatisch Waterloo. De Habsburgse monarchie duurde tot het einde van de Eerste Wereldoorlog.
In de tussentijd ondergingen de Kroatische grenzen nog wel enkele wijzigingen. Niet alleen de Hongaren wilden hun invloed verder naar het zuiden uitbreiden, ook de Oostenrijkers hadden een appeltje met de volkeren ter plaatse te schillen. In 1914 werden de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn vrouw in Sarajewo vermoord en men hield de Serven daarvoor verantwoordelijk. Oorlog met Oostenrijk dus en veel Serven die de betrekkelijke veiligheid van Kroatië zochten. Daar vielen de Hongaren met grote regelmaat binnen, maar ze werden steeds teruggeslagen. Een belangrijke rol daarbij werd gespeeld door Ban Josip Jelačić die ervoor zorgde dat de Kroatische provincies een hechte eenheid bleven vormen. In oktober 1918 maakte keizer Karel I, opvolger van de veel bekendere Franz Jozef I, een einde aan het Habsburgse bewind door het keizerrijk op te delen in kleinere staten. Voor wat betreft de belangrijkste Balkanlanden kwam die beslissing te laat. Op 6 oktober 1918 besloten de Serven, Kroaten en Slovenen in Belgrado tot de proclamatie van één koninkrijk (SHS), waaraan in 1919 Macedonië, na vele schermutselingen eindelijk ontworsteld aan Bulgaarse overheersing, werd toegevoegd.
Het moderne 3-sterren villacomplex Aminess Gaia Green Villas is gelegen in een Mediterraans bos van het eiland Krk, aan de zee en...
Villas Rubin, gelegen in Rovinj, is een groots opgezet vakantiepark gebouwd in de stijl van een Istrisch vissersdorp. Het park beschikt over...
Ben je na een jaar lang hard werken ook zo toe aan rust? Even lekker je batterij opladen en bijkomen van de...