Auto
Het verkeer is over het algemeen rustig en de meeste verkeersregels zijn hetzelfde als die in Nederland en België. De maximumsnelheid ligt in de bebouwde kom op 50, buiten de bebouwde kom op 80 en op autosnelwegen 90. Snelwegen zijn er alleen rond Oslo. Noren houden zich over het algemeen keurig aan de maximale snelheid. De boetes voor te hard rijden zijn hoog. Naast het geasfalteerde hoofdwegennet is er een netwerk van lokale (soms) onverharde wegen. Veel van deze lokale onverharde weggetjes zijn echter in uitstekende staat en met een gewone auto goed bereidbaar.
Tolwegen
Buiten de hoofdwegen komt het vaak voor dat u tol moet betalen. Meestal loopt een tolweg (‘bomvei’) over particulier gebied en is de tol noodzakelijk als bijdrage in het wegonderhoud. Doorgaans is er bij een tolweg een slagboom en een onbemand hokje waar u het kentekennummer van uw auto kan invullen, en een envelop om het gevraagde tolgeld in te doen. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer bemande tolstations of automatisch werkende slagbomen in plaats van onbemande slagbomen met een tolbusje.
Tolheffing vindt men verder bij grote steden, in tunnels en op bruggen. Tol wordt hier geheven om de kosten van dure projecten te bekostigen. De tolbedragen variëren van 10 NOK (ringweg steden) tot 180 NOK (Fjærlandtunnel).
Elektronische tolheffing
De steden Oslo, Tønsberg, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim en Namsos kennen sinds enkele jaren een systeem van elektronische tolheffing (tolring). U kunt daarbij kiezen uit rijbanen voor automatische betaling via ‘AutoPASS’ (hierbij dient u van tevoren een elektronische chip voor achter de autoruit aan te schaffen) of ‘manual’/’mynt’ (betaling in muntautomaat of met creditkaart). Tegenwoordig zijn er steeds meer automatische tolpoorten, waarbij u niet meer hoeft te stoppen (borden ‘do not stop’). Hierbij worden bezitters van de Autopass elektronisch geregistreerd en auto’s zonder dit systeem (de meeste toeristen) gefotografeerd. Na uw vakantie kunt u dan de rekening van de tol thuis verwachten, maar u kunt ook betalen bij het eerstvolgende benzinestation. Meer informatie over tolwegen: www.vegvesen.no.Enkele afwijkende verkeersregels:
•, In heel Scandinavië moeten auto’s overdag dimlicht voeren. •, Veiligheidsgordels voor en achter zijn verplicht. Ook moet men een rode gevarendriehoek bij zich hebben. •, In het verkeer wordt streng gecontroleerd op maximumsnelheid en alcohol (maximum alcoholpercentage Noorwegen: 0,2 promille - dat is 1 glas lettøl of light beer!). •, Onder winterse omstandigheden zijn winterbanden en sneeuwkettingen aan boord verplicht (voor een bezoek aan Noord-Noorwegen ook in mei nog sneeuwkettingen meenemen).Overige tips voor het autoverkeer:
•, Tolwegen, smalle bergwegen, veerponten en langzaam rijdend verkeer zorgen er voor dat de afgelegde afstand per dag kan tegenvallen. Ook loslopend vee, vooral schapen en geiten, kunnen voor vertraging zorgen. Vooral in het fjordengebied legt u per dag vaak niet meer af dan 250 à 300 km. •, Automobilisten met caravans doen er goed aan zich terdege te informeren over de verkeersvoorschriften. Sommige bergwegen zijn vanwege het stijgingspercentage niet geschikt voor caravans. •, Een speciaal gevaar voor automobilisten in vooral Oost- en Noord-Noorwegen vormen loslopende rendieren en elanden, die onverwachts de weg oversteken. De meeste kans hierop is ‘s?nachts. Laat u op de lange stille wegen niet verleiden tot te hard rijden, want jaarlijks worden honderden dieren aangereden. Een botsing met een eland van 500 kg kan fataal aflopen. Op plaatsen met verhoogd risico staan waarschuwingsborden. Een aanrijding met wild dient u altijd aan de plaatselijke politie te melden. •, Noorwegen is een land van veel (circa 530) en vaak lange tunnels. Bij de meeste tunnels staat de lengte aan het begin aangegeven. Soms zijn tunnels onverlicht. Houd niet alleen het tegemoetkomende verkeer in de gaten, maar ook uitstekende rotsen aan de zijkant. •, Bergwegen zijn vaak een deel van het jaar gesloten in verband met winterse omstandigheden. De openingsdata variëren per jaar. De sluiting is meestal vanaf oktober/december tot mei/juni. Meer informatie: www.rutebok.no. •, Als lid van de ANWB wegenwacht kunt u bij pech gebruikmaken van de Noorse zusterorganisatie Norske Automobil Forbund NAF. Gedurende de zomermaanden patrouilleert de autohulpdienst van de NAF en op bergpassen staan praatpalen. NAF hulpnummer: 81000505. •, Bij pech onderweg kunt u als ANWB-lid met een reis- en kredietbrief de ANWB-alarmcentrale bellen (0031-882692888); zij regelen voor u alle verdere hulp en eventueel vervoer/slepen naar de dichtstbijzijnde autodealer. •, Weg- en verkeersinformatie van de verkeersdienst Vegmeldingstjenesten van de Statens Vegvesen (Rijkswegendienst). Telefoonnummer 175 (binnen Noorwegen) of 0047 81548991. • Informatie over Nationale ToeristenwegenRondreizen-APP
Laat u verrassen tijdens deze rondreis die u op drie prachtige plaatsen in Noorwegen brengt. Het Gudbrandsdal, het Westelijk Fjordengebied en het...
Rondreizen-Hotel
Ga met ons mee op deze nieuwe reis naar de mooiste plekken in Noorwegen. De prachtige kustlijn, de fjorden, de bergen in...
Busreizen-HOT
Deze 12-daagse busrondreis neemt u mee langs fjorden, leuke steden, woeste hoogvlakten en langs twee officiële Nationale Toeristenroutes.