West-Noorwegen

Swipe

Nordmøre

De kustregio Nordmøre maakt deel uit van de provincie Møre og Romsdal. Het is het noordelijke deel van deze provincie. Geen wonder dat hier visserij en visgerelateerde industrie te vinden is. De regio bestaat voor een belangrijk deel uit eilanden, waaronder het eiland Smøla. De streek, die de noordwestelijke hoek van ‘Fjord Norway’ vormt, kent weinig steden. Kristiansund is min of meer de enige stad, die ook op verschillende eilanden ligt.

Het landschap kent nogal wat contrasten. Het eiland Smøla heeft nauwelijks heuvels en is bijna zo plat als een dubbeltje voor Noorse begrippen, terwijl op het eiland Averøy de bergen tot 750 m reiken. De bergen ten zuiden van Sunndalsøra toppen nog hoger. Hier bevindt zich één van de highlights van Nordmøre: de Aursjøvegen. Een andere topper is de Atlanterhavsveien, een ingenieursstunt van de Noren. De contrasten, de natuurlijke afwisseling en de onbekendheid van het gebied maken dit gebied aantrekkelijk voor reizigers die Noorwegen tot in alle uithoeken verkennen.

Sunndalen / Sunndalsøra

De industrieplaats Sunndalsøra aan het einde van de Sunndalsfjorden is ‘not a place to be’ voor toeristen. Dit komt vooral door de aanwezigheid van de aluminiumindustrie, die hier profiteert van de waterkrachtcentrale Statkraft Aura. De centrale – die open is voor het publiek van juni tot eind augustus – betrekt het water voor de elektriciteit uit de meren Aursjøen en Osnavatnet. In 1913 begon men met de aanleg van de elektriciteitscentrale, maar pas in1953 werd de eerste turbine operationeel.

Voor het ontsluiten van het gebied voor de elektriciteit legde men omstreeks 1947 een weg aan, die thans één van de belangrijkste attracties voor Sunndalen is: de spectaculaire bergweg Aursjøvegen. Deze onverharde tolweg is geopend van begin juni tot oktober/november en voert door het mooie Litldalen en Torbudalen, over een bergplateau en het prachtige alpine Eikesdalen. Tot de hoogtepunten behoren het uitkijkpunt Jettegryte, het bloedstollende panoramaplateau Aurstupet (450 m boven de afgrond) en de waterval Mardalsfossen met een vrije val van 297 meter, die eigenlijk alleen van half juni tot half augustus spectaculair is. In deze periode geeft de hydro-elektriciteitmaatschappij het water vrij baan.

Het hoogste punt van de Aursjøvegen, Brønnhøbrøstet, ligt op 974 m. De bergen reiken tot boven de 1600 m. Op het bergplateau ziet men in de verte het Dovrefjell-Sunn- dalsfjell Nasjonal Park liggen. Het hele rondje vanaf Sunndalsøra via Eikesdal bedraagt 160 km. Jaarlijks vindt hier een mountainbikerace plaats (Aursjørittet).

Tien kilometer ten noorden van Sunndalsøra ligt de toegang tot het prachtige Innerdalen, een zijweg van weg 70. Vanaf de parkeer-plaats is het ruim een uur stevig wandelen naar de Renndølsetra, een boerderij en berghut die bekend staat om zijn boerenpro-ducten. De berghut ligt in een magnifieke bergwereld die doet denken aan Zwitserland. De op de achtergrond wakende Innerdals-stårnet (1452 m) met de gestalte van de Matterhorn is een bekende in de wereld van de bergbeklimmers en sportklimmers. Tot de hoogste toppen hier behoren verder de ‘tweeling’ Kongskrona / Dronningskrona (1816 / 1818 m) en de Trolla (1850 m).

Innerdalen is één van de poorten van het Trollheimenmassief. Gammelsetra is een bergboerderij die door jonge mensen wordt beheerd. De boerderij, waar men kan overnachten, ligt op 1,5 uur lopen (7 km) door het Grøvudal vanaf de parkeerplaats bij Hallen (afslaan op weg 70 richting Oppdal bij Gjøra).

Tingvoll

Het schiereiland Tingvoll dat zich uitstrekt noordelijk langs de Tingvollfjorden staat niet strak van de toeristische bezienswaardigheden. De meeste toeristen passeren het schiereiland Tingvoll via weg 70 met als doel Kristiansund of Sunndalsøra. Toch zijn er wel enkele leuke zaken te zien.

Bij Eikrem is een aardig uitzicht over de Bergsøyfjorden. Volgens de Noren staat bij Eikrem het meest noordelijke eikenbos. Het eikenbos hier is zeker 8000 jaar oud. Eikrem is de meest noordelijke Noorse plaats die begint met ‘eik’ en het wapen van Tingvoll draagt niet voor niets vijf eikenbladeren.

In het plaatsje Tingvoll staat de Tingvoll kirke, een aardig wit godshuis met een zwart torentje. Deze middeleeuwse kerk (circa 1180) werd uit steen opgetrokken en de deur- en raamomlijstingen zijn gemaakt van marmer en kalksteen. Het mooie interieur dateert uit de renaissance met duidelijke barokelementen (doopvont, altaarstuk). Men noemt deze kerk ook wel de ‘kathedraal van Nordmøre’. Vlakbij ligt nog een mooie domineeswoning uit 1730. Een boerderij, waar in 1954 het landbouwbedrijf stopte, doet dienst als plaatselijk boerenmuseum.

Acht kilometer ten zuiden van het dorp Tingvoll bij Honnhammer bevinden zich prehistorische rotstekeningen (5000 jaar oud) met afbeeldingen van onder andere elanden en rendieren. Deze tekeningen zijn te bereiken na een wandeling over oneffen terrein. Bij Røttingsnes liggen graven uit de vroege Vikingperiode. Ze werden in 1910 onderzocht door de archeoloog Karl Rygh.

Voor het schiereiland Tingvoll ligt het mini-eilandje Årsundøya. Hier staat één boerderij waar een gezin woont, de enige bewoners van het eiland. De Duitsers bouwden hier tijdens de bezettingsperiode een kustbatterij.

10 prachtige bestemmingen in Nordmøre en Noorwegen