Azoren

Swipe

Bevolking en cultuur

De Azoren tellen zo’n 250.000 inwoners. De meerderheid woont op São Miguel en het minst aantal, zo’n 400 wonen op Corvo. (meestal oudere generatie). De meeste inwoners stammen af van Portugal, maar ook vrome Fransen en Vlamingen emigreerden naar de eilanden. Vlaamse invloeden zijn zeker nog merkbaar. Kijk maar naar de vele windmolens die over de eilanden verspreid staan. Op heel wat gebouwen vindt je nog typisch Vlaamse ornamenten terug. De Typische klederdracht, met name de jas met de grote kap die gedragen werd door de vrouwen stamt af van de traditionele klederdracht van de Vlaming. De kap werd groter en gaf meer beschutting aan de soms wel gure wind die de Azoren kan teisteren. Je hebt ook nog de stad Flamgengo op Terceira die alleen door zijn naam het bewijs levert dat er inderdaad Vlamingen hebben gewoond.

De voertaal op de eilanden is Portugees. Heel wat jonge inwoners spreken ook een aardig mondje Engels of Frans om de toeristen te woord te kunnen staan.

De Azoriaan is zeer gelovig. 90% van de bevolking is praktiserend Rooms-Katholiek. Het geloof en al zijn gebruiken zit diep geworteld in het dagelijkse leven. Er zijn tal van festiviteiten en dat het gehele jaar door. De meeste dorpen hebben hun eigen ‘festas’ die het leven van de Azoriaan kleuren . De meest gekende ‘festa’ is die van de Heilige Geest ‘Espirito Sancto’. Deze gaat 7 weken na Pasen door. Dat is een feest voor iedereen in de gemeenschap. Er wordt elk jaar een keizer aangeduid in het dorp dat verantwoordelijk is voor het hele gebeuren. Hij wordt gekroond en moet een volksfeest organiseren. Hij moet erop toezien dat iedereen tijdens het feest voorzien wordt van eten en drinken. Dit gebruik is al eeuwenoud en heeft als doel ervoor te zorgen dat de armen zich voor 1 dag rijk kunnen wanen en zich even geen zorgen hoeven te maken.

Ter ere van hun patroonheilige organiseren tijdens de zomermaanden heel wat dorpen een feest. Dat is meestal in de vorm van een processie gevolgd door een feest op het dorpsplein. Stop gerust eens om deze kleurrijke traditie gade te slaan. De dorpsbewoners zullen de interesse zeker waarderen en zullen het als een eer vinden als je mee zou feesten.   

Mocht je toevallig op Sao Miguel zijn op 29 juni dan moet je zeker een bezoek brengen aan Ribeira Grande. op deze dag gaat de "Cavalhadas" door. Dit is een parade van ruiters te paard kleurrijk uitgedost. Deze parade gaat tot aan de kerk van San Pedro waar ze in dichtvorm de patroonheilige begroeten. De processie doet drie rondjes rond de tuin van de kerk. Dit om Gods bescherming te vragen.

8 prachtige bestemmingen in Azoren