Dordogne en Lot

Swipe

Vervoer ter plekke in Dordogne – Lot

Luchtlijnen

De belangrijkste luchtvaartmaatschappij voor binnenlandse vluchten is Air-Inter. Er zijn in de beschreven gebieden luchtverbindingen tussen de luchthavens van Bergerac, Bourges, Brice-la-Gaillarde, Périgueux, Limoges en Toulouse. Informatie Air Inter: reserveringen en algemene informatie: tel. 1-45469000 (7-21 u.); vluchtinformatie: 36683424.

Autoverkeer

Frankrijk heeft een uitstekend wegennet met een aantal grote vierbaans autowegen en een grote dichtheid aan secundaire wegen. De kleinste en hoogst gelegen plaatsen zijn doorgaans bereikbaar.

Tolwegen

Er wordt in Frankrijk op veel autosnelwegen tol geheven. Als u een tolweg (péage) oprijdt, trekt u een tolkaart uit een daarvoor bestemd apparaat. Als u de tolweg verlaat, levert u deze kaart in. Op een scherm ziet u wat u moet betalen. U kunt contant betalen en met een creditcard (Visa en Euro Mastercard). Controleer altijd het wisselgeld voordat u verder rijdt.

Wegwijzers

Blauwe borden met witte cijfers en letters verwijzen naar autosnelwegen; groene borden met witte cijfers en letters verwijzen naar hoofdwegen; witte borden verwijzen naar kleinere wegen; (groene) wegwijzers met de aanduiding BIS geven de richting aan van alternatieve en meestal minder drukke wegen; en gele borden met zwarte cijfers en letters gebruikt men voor omleidingen (déviation).

Verkeersregels

De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 50 km en daarbuiten 90 km per uur (met regen 80 km); op wegen met gescheiden rijbanen 110 km per uur (met regen 100 km); op autosnelwegen 130 km per uur (met regen 110 km). Voor personenauto's met aanhangwagen/caravan gelden dezelfde maximumsnelheden. Is de aanhangwagen/caravan zwaarder dan het trekkende voertuig dat geldt een maximumsnelheid van 65 km per uur. Voor bromfietsen geldt een maximumsnelheid van 45 km per uur. Overtredingen moeten ter plaatse contant worden betaald.

Het dragen van autogordels is verplicht. Kinderen onder de tien jaar mogen niet op de voorbank van een auto zitten. Parkeren is verboden voor politiebureaus, ziekenhuizen, postkantoren en bij rode of rood-witte tegels. In blauwe zones (zone bleue) mag u van 9-12.30 u. en 14.30-19 u. niet langer dan 1 u. parkeren. Op parkeerplaatsen bij autosnelwegen mag u maximaal één nacht overnachten (auto, caravan, kampeerauto). U mag uw auto buiten de bebouwde kom nooit op de weg parkeren, de auto moet volledig in de berm staan. In het algemeen heeft verkeer op de Franse hoofdwegen (buiten de bebouwde kom) voorrang op zijwegen; bij rotondes geven borden de voorrangssituatie aan, meestal heeft het verkeer op de rotonde voorrang.

Fietsers mogen geen passagiers meenemen die ouder dan 14 jaar zijn.

Autopech en ongeval

Er is geen Franse wegenwacht. Als u autopech heeft, dan neemt u via de praatpalen langs de autosnelweg contact op met de politie. Zij sturen een reparateur van een garage. De auto wordt niet langs de weg gerepareerd, maar moet eerst naar een garage gesleept worden! Langs secundaire wegen kunt u contact opnemen met de gendarmerie (tel. 17), zij bellen vervolgens een garage. Eventuele rekeningen van garages kunt u betalen met de waardebonnen uit de Internationale Reis- en Kredietbrief van de ANWB. Bij problemen belt u met het steunpunt Lyon (zie Adressen en telefoonnummers). Flikkerende knipperlichten op praatpalen waarschuwen automobilisten voor naderende problemen, bijvoorbeeld een file of een ongeval.

Van zwaar beschadigde voertuigen neemt de politie het kentekenbewijs in. Na reparatie krijgt u het kentekenbewijs terug. Bij repatriëring krijgt de bevoegde transporteur het kentekenbewijs, nadat u een machtiging heeft ondertekend. Bekeuringen kunt u betalen met zegels die u bij een `tabac' koopt. U plakt de zegels op de `bon' en stuurt het naar het betreffende politiebureau. Krijgt u een procesverbaal, vraag dan altijd naar het adres van de politie-instantie en de bevoegde rechtbank. Deze zijn nodig voor een correcte schadeafwikkeling in Nederland. Noteer bij een ongeval, waarbij ook een Franse auto betrokken is, altijd de gegevens die op een sticker op de voorruit van deze Franse auto staan.

Tanken

De benzine is in Frankrijk goedkoper dan in Nederland, maar duurder dan in België. De normale benzine in Frankrijk is loodvrij (sans plomb): ongelode superbenzine (98 octaan) noemt men Super plus 98, gewone loodvrije benzine noemt men Euro sans plomb 95. Gewone superbenzine (super) en diesel (diesel) zijn voldoende verkrijgbaar; LPG (GPL) is langs de autosnelwegen redelijk verkrijgbaar, langs de secundaire wegen is LPG beperkt verkrijgbaar. LPG-gebruikers hebben een verloopnikkel nodig voor de tankaansluiting!

Busverbindingen

Een brug in DordogneMet de autobusverbindingen in dit deel van Frankrijk is het droevig gesteld; op veel trajecten zijn er maar één of twee bussen per dag. Als u per bus rijdt, houdt er dan rekening mee dat u zich slechts langzaam kunt verplaatsen.

Treinverbindingen

SNCFFrankrijk heeft een goed spoorwegnet dat sinds 1937 wordt gexploiteerd door de SNCF (Société Nationale des Chemins de Fer).

Helaas geldt net als voor de autobusverbindingen dat het reizen per trein langzaam gaat. Het spoorwegnet is geheel geëlektrificeerd. Voorts is er nog een aantal nostalgische treinverbindingen, waarbij oude treinstellen worden gebruikt. Een bekende treinrit (Quercyrail) gaat over de spoorlijn tussen Cahors en Cajarc door de vallei van de rivier de Lot.

Zie ook paragraaf `Vervoer naar Dordogne - Lot - Treinverbindingen'.

Taxi's

Viaduct op de A20 in LotIn iedere stad kunt u een taxi huren. In de meeste gevallen accepteren zij geen cheques en creditcards.

10 prachtige bestemmingen in Dordogne en Lot