Tirol en Vorarlberg

Swipe

Klimaat

Het is tamelijk ingewikkeld om het klimaat van Tirol en Vorarlberg te benoemen. Officieel heet het 'Atlantisch beïnvloed, Midden-Europees overgangsklimaat'. Daar schiet een leek weinig mee op, maar zo heet het nu eenmaal. Alleen al het hoogteverschil geeft soms een geweldig verschil te zien in de temperaturen. Je zult ondervinden dat je in de stromende regen van huis kunt gaan en het volgende dal of boven aan de kabelbaan een zonovergoten gebied aantreft. Je zult ook meemaken dat je in je overhemd in een gletsjerbaan stapt en op het eindpunt behoefte hebt aan een dikke trui.

Vele factoren beïnvloeden en bepalen het klimaat van Tirol en Vorarlberg. In feite kent men in Oostenrijk verschillende klimaatgebieden. In Tirol en Vorarlberg heerst een Alpine klimaat, gekenmerkt door korte zomers en lange winters. In alle seizoenen valt hier betrekkelijk veel neerslag, men spreekt van 'stijgingsneerslag'.

Oost-Tirol vormt een uitzondering, het ligt aan de zuidkant van de Alpen en heeft een volledig ander klimaat, dit gedeelte van Tirol ligt duidelijk in het zojuist aangegeven overgangsgebied, in hoge mate beïnvloed door de Middellandse Zee. Het klimaat is er dan ook milder, het aantal uren zonneschijn hoger en de winter korter dan aan de noordzijde van de Alpen. Het wordt dan ook preciezer aangeduid als 'gematigd Midden-Europees klimaat' met temperaturen die in de zomer gemakkelijk op kunnen lopen tot 30 graden Celsius. De hoeveelheid neerslag is sterk afhankelijk van de ligging van het gebied, maar varieert tussen de 700 en 2000 mm op jaarbasis.

Waarmee vooral gezegd wil zijn: zorg er altijd voor dat je, als je een dag op stap gaat, zeker naar hogergelegen gebieden, een dikke trui of een jack meeneemt, ook als de mussen dood van het dak vallen door de warmte. Ook (zware) onweersbuien kunnen je zomaar overvallen. Informeer ernaar voordat je op stap gaat bij de lokale bevolking of bij uw 'Gastgeber'.

10 prachtige bestemmingen in Tirol en Vorarlberg