Entebbe
Letterlijk betekent het ‘stoel’ of ‘zetel’. De naam van de plaats is ontstaan, althans volgens de legende, toen het opperhoofd van het Mambavolk (Longvisvolk), Mugala genaamd, zijn volk ging regeren vanaf een troon die in de rotsen langs de zee was ontstaan door de invloed van water en wind. De troon, oorspronkelijk gelegen vlak bij het huidige vliegveld van Entebbe, verdween weer als gevolg van dezelfde omstandigheden. De naam bleef.
De meeste toeristen die Uganda door de lucht binnenkomen doen dat via Entebbe International Airport. Vrijwel iedereen reist onmiddellijk door naar Kampala, ruim 30 kilometer naar het noordoosten, via een goede weg (maar met een slechte naam vanwege de hoeveelheid ongelukken die er plaatsvindt) in een halfuur te bereiken. Dat is jammer, want Entebbe heeft veel te bieden. Hoewel de stad toch zo'n 80.000 inwoners (2011) telt, overheersen de rust en ruimte in de gemoedelijke sfeer van een doorsnee plattelandsgemeente op een zonnige zondagmiddag. Er zijn overigens bezienswaardigheden te vinden die een bezoek aan en een verblijf in Entebbe zeer de moeite waard maken.
Het woord airport is al even gevallen. In juni 1976 werd een vliegtuig van Air France, opgestegen vanuit Nairobi (Kenia), gedwongen om op de luchthaven van Entebbe te landen. De kapers waren Palestijnse terroristen die, eenmaal aan de grond, alle niet-joodse passagiers lieten uitstappen en de joodse passagiers gijzelden. De wereld hield de adem in, want met Idi Amin aan de macht durfde niemand de uitkomst te voorspellen. Aanvankelijk leek het erop dat Amin een bemiddelende rol zou gaan spelen in de crisis, maar toen een Israëlische vrouw, die dreigde te stikken, toestemming kreeg om het vliegtuig te verlaten en er vervolgens nooit meer iets van haar werd vernomen, ging men ervan uit dat Amin de zijde van de Palestijnen had gekozen of zelfs de hand gehad zou kunnen hebben in de kaping. Men gaat ervan uit dat de 76-jarige vrouw door troepen van Amin op weg naar het ziekenhuis is vermoord.
Israël nam geen halve maatregelen. Het stuurde een peloton paratroepen en op 4 juli 1976 werd het vliegtuig door hen bestormd, alle Palestijnen werden daarbij gedood, alle gegijzelden bevrijd. Inmiddels is het vliegveld verplaatst, de plaats waar het drama zich voltrok is echter nog steeds te bezoeken. Het tentoongestelde vliegtuig is echter niet het gekaapte toestel, dat was een Airbus A-300. Het toestel dat u kunt bekijken is een deels overgeschilderde Boeing 707, ooit eigendom van British Airtours.
Dus, mocht u besluiten om met eigen ogen de plaats des onheils te gaan aanschouwen, bedenk dat het verhaal correct, maar zowel de plaats als het tentoongestelde nep is. Het incident betekende het einde van de East African Community waarin Uganda met Tanzania en Kenia samenwerkte. Amin wilde een daad stellen waardoor men hem niet langer verdacht van medeplichtigheid aan de vliegtuigkaping en verbrak de betrekkingen met Kenia, het land van waaruit het vliegtuig was opgestegen. Onbevestigde berichten gaan er echter van uit dat de toestemming voor de ‘doorvoer’ van de Israëlische para’s door Kenia de echte reden was voor het verbreken van de betrekkingen. Er werd ook breeduit uitgemeten dat Amin een duidelijke afkeer had van Israël. Hoewel hij zelf een militaire opleiding in Israël gevolgd had, zette hij de Israëlische adviseurs, nadat ze hun taak om de Ugandese luchtmacht te moderniseren hadden beëindigd, het land uit. In 1994 werden de diplomatieke banden met Israël weer hersteld.
De stad, tot 1962 de hoofdstad van Uganda, is fraai gelegen aan de oevers van Lake Victoria, ruim van opzet en een goed gereguleerde mix van oud en nieuw. De hoogte waarop het ligt, bijna 1200 meter boven het zeeniveau, zorgt ervoor dat het er bijna altijd goed toeven is. Het is dan ook geen wonder dat vele koloniale overheersers en hun medewerkers een huis lieten bouwen in Entebbe dat daardoor nog steeds een min of meer koloniaal verleden ademt. Gedurende weekends zoeken veel inwoners van Kampala de koelte van Entebbe, de officiële residentie van de president bevindt er zich nog steeds.
De botanische tuinen van Entebbe dateren uit 1902 en vormen een wondertje op zich. Al in 1898 werd een begin gemaakt met de aanleg ervan door A. Whyte, de eerste conservator van het nationale museum van Uganda. Op een oppervlakte van bijna 3 km2 vermaken zich honderden mensen in de tuin waarin diverse mogelijkheden voor een picknick zijn. De flora is buitengewoon, maar dat valt te verwachten in een botanische tuin. De vele, soms zeldzame, vogels en dieren (waaronder zwart-witte colobussen en handtamme eekhoorns) maken een verblijf in de tuin, aan de oevers van Lake Victoria, tot een uiterst aangename vrijetijdsbesteding. De tuinen zijn zeer spaarzaam verlicht, bezoekers wordt aangeraden de plaats voor het invallen van de duisternis verlaten te hebben.
Ook de dierentuin van Entebbe moet u beslist bezoeken. Officieel heet het Entebbe Wildlife Education Centre (EWEC, kijk op http://uweczoo.org) en het startte in 1920 als een verzorgingscentrum voor dieren die door hun moeder in de steek gelaten waren of waarvan de moeder was omgekomen. Tegenwoordig bevat de tuin een compleet overzicht van bijna alle dieren die in het land voorkomen, zowel zoogdieren als reptielen en vogels.
In de kerk van John the Evangelist wordt elke zondag om 11.00 uur een mis opgedragen in de Engelse taal. De kerk stelt als bouwwerk weinig voor maar heeft een bepaalde sfeer die zich niet laat verklaren. Wellicht komt het doordat in de kerk, die dateert uit 1908, veel herinneringen aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn ondergebracht.
Even buiten de stad, aan de oever van Lake Victoria vindt u de plaats waar op 17 februari 1879 de eerste missionarissen, Lourdel en Amans van het genootschap van de witte paters, voet op Ugandese bodem zetten. Een gedenkplaat markeert de plaats en er is een kleine kerk gebouwd. In de directe nabijheid van deze Kigingu Landing Site kunt u kennismaken met de traditionele visserijmethoden in Uganda. Het is zelfs mogelijk om vissers te vergezellen op hun vistocht op Lake Victoria. Langs de kust treft u tientallen soorten vogels aan.
In de buurt kunt u ook een bezoek brengen aan het vissersdorp Kasenyi waar een grote vismarkt gevestigd is. Het aardige hier is dat er zowel op traditionele als op moderne wijze de visvangst wordt beoefend. Let u even op de omvang van de nijlbaars die er wordt aangevoerd? Ze kunnen tot 250 kilogram zwaar worden en zijn in hoofdzaak bestemd voor de export. Hoewel de Ugandezen niet van de vis houden, moet u beslist kennismaken met de vis, ze kunnen hem uitstekend bereiden.
Rondreizen
Deze unieke rondreis door Uganda en Rwanda kan je eigenlijk niet aan je voorbij laten gaan. Ontdek de schoonheid van de vele...
Rondreizen
Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...
Rondreizen
Tijdens deze unieke natuurreis door Uganda ontdek je het groene hart van Afrika onder begeleiding van biologe Iris. Door met een bioloog...