Semuliki nationaal park
• Oppervlakte: 220 km2
• Te bereiken vanuit: Fort Portal
• Beste bezoektijd: juni/juli en december/februari
• Diersoorten o.a.: olifanten, luipaarden, krokodillen
• Vogelsoorten: meer dan 430 soorten
• Landschap: regenwoud
• Verblijfsmogelijkheden: in Bundibugyo en in Fort Portal
• Bijzonderheden: goede conditie vereist
• Inlichtingen: bij het hoofdkwartier in Ntandi, Semliki Safari Lodge, Semliki Safaris in Kampala en Uganda Wildlife Authority in Kampala
• Te bereiken vanuit: Fort Portal
• Beste bezoektijd: juni/juli en december/februari
• Diersoorten o.a.: olifanten, luipaarden, krokodillen
• Vogelsoorten: meer dan 430 soorten
• Landschap: regenwoud
• Verblijfsmogelijkheden: in Bundibugyo en in Fort Portal
• Bijzonderheden: goede conditie vereist
• Inlichtingen: bij het hoofdkwartier in Ntandi, Semliki Safari Lodge, Semliki Safaris in Kampala en Uganda Wildlife Authority in Kampala
U moet tegen een stootje kunnen, u moet tevreden kunnen zijn met basisvoorzieningen, u moet een behoorlijke conditie hebben. Als u aan deze voorwaarden voldoet schieten superlatieven tekort bij de omschrijving van het Semuliki n.p. en de Semuliki Vallei die de natuurlijke grens vormt met R.D. Congo. In principe is het gebied het gehele jaar door bereikbaar, echter uitsluitend aan te raden voor een 4WD of een hoog op de wielen staande auto. Vanuit Fort Portal is het ruim 70 kilometer, overbrugbaar in 4 tot 6 uur. U bent dan in Bundibugyo, de belangrijkste plaats in het park met overnachtingsmogelijkheden aan de voet van het Rwenzori gebergte. De tocht voert door een adembenemend stuk natuur, die door velen wordt gezien als de mooiste rit die in Uganda te maken is.
Het park is ‘n.p.’ sinds 1993 en behalve de indrukwekkende natuur wordt het park bezocht vanwege de aanwezigheid van warmwaterbronnen en pygmeeën. De laatstgenoemde attractie zal tegenvallen, maar daarover elders meer. Bezoek het park vooral vanwege de flora en de fauna. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van allerlei diersoorten. Vooral op deze fauna is men nog lang niet uitgekeken. Tot nu toe werden bijna 60 verschillende soorten groter wild waargenomen en bijna 450 soorten vogels geregistreerd. Men is ervan overtuigd dat de lijsten de komende jaren nog aanmerkelijk langer zullen worden.
Tot de grote diersoorten die u zonder twijfel zult ontdekken behoren olifanten, luipaarden, buffels, maar liefst 8 (mogelijk 10) apensoorten waaronder de zwart-witte colobus en de gele baviaan en natuurlijk nijlpaarden en krokodillen. Van de 53 ‘op zeker’ geregistreerde diersoorten komen er 11 nergens anders in Uganda voor. Er gaan hardnekkige geruchten dat er een familie laaglandgorilla’s in het park woont, maar dat is niet bevestigd. Chimpansees zijn er zeker maar vanwege de ondoordringbaarheid van het park (’oer’woud moet u op sommige plaatsen zeer letterlijk nemen) moeilijk te vinden. Bij de kleinere dieren valt de vliegende eekhoorn het meest op. De oevers van de Semuliki hebben trouwens allerlei verrassingen in petto. Behalve het grotere wild treft u er vele soorten vogels aan. Onder de bijna 400 soorten die zich in het Semuliki n.p. ophouden zijn er ten minste 15 die uitsluitend in dit deel van Uganda voorkomen. Ten slotte dient er nog melding gemaakt worden van het feit dat er reeds meer dan 300 soorten vlinders geregistreerd zijn.
Vanuit Fort Portal kunt u onderweg al diverse bijzondere plaatsen bekijken. Zo zou u bij Lake Saka, op slechts 10 kilometer vanuit de stad, een stop kunnen maken. In dit deel van Uganda komen tientallen kratermeertjes voor, dit is er een van. U kunt er zonder gevaar in zwemmen en als u een hengel bij u heeft is dit een uitgelezen plek om de barbecue van vis te voorzien. Het gebied staat ook bekend als het Bunyaruguru kratermeergebied.
Een bezoek aan de warmwaterbronnen nabij Sempaya is een must. Ze bevinden zich op ongeveer 40 kilometer vanaf Fort Portal. Op deze plaats rijdt u het Semuliki n.p. binnen, de officiële ingang bevindt zich nog 5 kilometer verderop. Er is een kantoortje van waaruit u de bronnen kunt bezoeken en waar men u alle informatie over het park kan geven. Vanaf dit punt kunt u ook andere tochten maken. Zwemmen in de warmwaterbronnen, die rijk zijn aan zout en zwavel, is af te raden, het water heeft een temperatuur van 105 °Celsius en hoewel dat snel afkoelt blijft het een onappetijtelijk idee. Als u de modderpoelen ziet die de bronnen omgeven, begrijpt u waarom. Het is overigens een ideale plek voor vogelspotters. Tal van water- en landvogels komen hier samen, de meeste op zoek naar voedsel. Het valt op dat modderkruipers een veelgezochte delicatesse schijnt te zijn. De ibis is waarschijnlijk de meest opvallende vogel. In de omgeving vindt u tientallen grotere en kleinere warmwaterbronnen. U dient te bedenken dat ze uit dezelfde tijd dateren als die waarin het Rwenzori gebergte ontstond. U kunt de bronnen zonder gids bezoeken, hoewel er in het kantoor van de Sempaya warmwaterbronnen altijd de mogelijkheid bestaat om er een op uw tocht, die een paar uur in beslag zal nemen, in te huren.
Via een bospad kunt u het ongeveer 5 kilometer verder liggende Ntandi bereiken waar zich behalve het hoofdkwartier van het park, een nederzetting van de Bambuti’s, een pygmeeënvolk, bevindt. Er wordt heel veel negatiefs over dit volkje verteld en geschreven, alle verhalen berusten op waarheid. Na hun vestiging in de jaren negentig van de 20e eeuw wisten ze al snel het predicaat ‘belangrijkste attractie’ te verwerven. U moet al betalen voor de toegang tot het ‘dorp’ waar u een aantal ondermaatse kooplieden ontmoet die u tegen een veel te hoog bedrag ontzettend waardeloze spullen opdringen. U kunt zelf het beste oordelen, in 2002 schijnt er een totale ommekeer te hebben plaatsgevonden dankzij de inmenging van de ‘koning’ van de Bambuti, Nzito, die er persoonlijk op schijnt te hebben toegezien dat er veel klantvriendelijker wordt gehandeld dan dat vroeger het geval was.
Als u via de hoofdweg naar Ntandi gaat passeert u onderweg de prachtige Mungilo watervallen. Als u per auto bent en u laat deze bij het Sempaya kantoor staan dan kunt u deze twee zaken combineren, want een wandeling door het oerwoud heeft ook wel iets bijzonders. Als u echter nog enige dagen in deze omgeving blijft, bent u zeker nog in de gelegenheid om zo’n tocht elders, op nog spectaculairder plaatsen te maken. Bovendien kunt u de wandeling langs de weg maken zonder begeleiding van een gids, pas in Ntandi bevindt u zich officieel in het Semuliki n.p. waarbinnen de diensten van een gids verplicht zijn.
Vanuit Sempaya kunt u ook een voettocht maken naar de Semuliki vallei aan de grens met R.D. Congo. Deze tocht is vooral in trek bij jongeren: voedsel en drinken in de rugzak en tentje mee. Een gids is voor deze tocht noodzakelijk, u trekt door het Semuliki n.p. Omdat de natuur in deze omgeving zeer uitbundig is, gaan er doorgaans ook mensen mee om het pad weer vrij te maken. U kunt ook, indien gewenst, over dragers beschikken. Een belevenis, met een overnachting aan de oevers van de rivier Semuliki, om nooit te vergeten. Overigens: de tocht is binnen een dag te maken. Behoorlijk vermoeiend maar mogelijk!
Als u na een vermoeiende, maar schitterende tocht uiteindelijk in Bundibugyo aankomt is het moeilijk te beseffen dat u zich op nauwelijks 20 kilometer afstand van uw uitgangspunt bevindt, althans, hemelsbreed gesproken. U zult het stadje in uw hart sluiten. Men is er op toeristen ingesteld en het uitzicht op de Rwenzori’s is overweldigend. Wilt u het allemaal van nóg dichter bij aanschouwen, reis dan door de grens met R.D. Congo. Er is daar een kleine handelspost, het plaatsje heet Nyahuka. Vanuit dit plaatsje kunt u dan weer een bezoek brengen aan de schitterende Nyahuka en Ngite watervallen. Het vervoer tussen beide plaatsen is slecht geregeld, houd er rekening mee dat u de ongeveer 15 kilometer wandelend af moet leggen. U kunt in Nyahuka overnachten.
Vanuit Bundibugyo kunt u noordwaarts trekken in de richting van Lake Albert. De tocht gaat door schier eindeloos moeras- en savannegebied. De reis is zwaar, maar de moeite waard. Het gebied staat bekend als het Semliki w.r., een soort uitloper van het n.p. en onontdekt. Gedurende de oorlog is het wild in dit gebied praktisch uitgeroeid door stropers die er nog regelmatig actief zijn maar langzaam verdwijnen doordat het gebied steeds intensiever bewaakt wordt door een Britse organisatie van vrijwilligers. Als gevolg daarvan zult u ongetwijfeld de Ugandese kob ontmoeten, maar ook olifanten, buffels en chimpansees leven weer in het gebied.
Rondreizen
Tijdens deze unieke natuurreis door Uganda ontdek je het groene hart van Afrika onder begeleiding van biologe Iris. Door met een bioloog...
Rondreizen
Deze unieke rondreis door Uganda en Rwanda kan je eigenlijk niet aan je voorbij laten gaan. Ontdek de schoonheid van de vele...
Rondreizen
Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...