De Donau laagvlakte

Swipe

Isperih

Ondanks de gezellige vrijdagmarkt in Isperih of het leuke stadscentrum zal niemand besluiten om, Bulgarije van west naar oost doorreizend, een bezoek te brengen aan Isperih. Toch is de provincieplaats een geliefd doelwit voor mensen die meer willen weten over de geschiedenis van de Thraciërs. In de onmiddellijke omgeving van Isperih liggen tientallen grafheuvels, daar opgeworpen door het Getaevolk, een Thracische stam waarover nog maar weinig bekend is. Archeologen uit de gehele wereld nemen deel aan de zoektocht naar de achtergronden van dit volk.

Graf van de Thraciërs

Enkele kilometers ten noorden van Isperih, nabij het plaatsje Svesthari bevindt zich het in 1982 ontdekte graf van de Thraciërs. Nu is dat op zich niets bijzonders, in Bulgarije bevinden zich enkele duizenden van deze graven. Dit schijnt echter een zeer bijzondere te zijn, archeologen zijn razend enthousiast. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich nog een 26-tal niet-geopende graven waarvan de wetenschappers hopen dat het meer licht zal werpen op het leven en werken van het Getaevolk. De graven dateren uit de 4e en de 3e eeuw voor het begin van onze jaartelling.

Ginina Mogila

Van de ontdekte graven is alleen het grootste, bekend als Ginina Mogila, aan een diepgaand onderzoek onderworpen en inmiddels voor het publiek opengesteld (bezichtiging via het stedelijk museum in Isperih, tel.+359 8431 4783). De UNESCO heeft het complex inmiddels uitgeroepen tot werelderfgoed.

Demir Baba Tekke

In de oudheid schijnt het gebied een heilige plaats geweest te zijn, niet alleen voor de Thraciërs. Vlak bij de vindplaats van Ginina Mogila bevindt zich nog een graftombe, niet van de Thraciërs, maar van Demir Baba, een belangrijk moslimvoorganger. Het graf, de Demir Baba Tekke, en het bijbehorende complex dateren uit de 16e eeuw. De moslims moeten hebben geweten dat op dezelfde plek een begraafplaats van de Thraciërs was. Wetenschappers gaan ervan uit dat het graf met opzet in deze omgeving werd geplaatst. Demir Baba behoorde tot de aliani, een moslimgroepering waarvan bekend was dat ze zich uitermate tolerant opstelde tegenover andersdenkenden. Dat is dan ook de reden dat jaarlijks op 22 maart (dag van de martelaren), op 6 mei (Sv. Gorgi’s dag) en op 2 augustus (het midzomerfeest van de aliani’s) duizenden mensen met allerlei religieuze achtergronden het graf bezoeken.

Sreburna meer

Op de weg tussen Rousse en Silistra, zo’n 10 kilometer voordat u Silistra bereikt, ligt het Sreburna meer, een eldorado voor vogelliefhebbers. Het is eigenlijk een soort moeras waar vooral watervogels het uitstekend naar hun zin hebben. Het meer werd in de 19e eeuw ontdekt door de Hongaar Felix Kanitz die het onmiddellijk de naam gaf ‘eldorado voor waadvogels’. In 1948 riep de UNESCO het meer uit tot wereldnatuurgebied. Binnen een betrekkelijk klein gebied huizen maar liefst 170 soorten watervogels, althans, de meeste van hen vinden hun voedsel in of nabij het water, waarvan er 99 soorten in het gebied broeden.

U vindt er, uniek in Bulgarije, de zeldzame Dalmatische pelikanen, vereerd door volkeren in vroeger dagen, er broeden 11 eendensoorten en verder zijn er ibissen, lepelaars, moerasmeeuwen, kwartels, oeverzwaluwen en veel, heel veel zwanen.

10 prachtige bestemmingen in Isperih en Bulgarije