De Negevwoestijn

Swipe

Avdat

Enkele kilometers ten zuiden van En Avdat (richting Mizpe Ramon) liggen op de top van een heuvel de resten van de ommuurde stad Avdat. Het stadje werd in de 4e eeuw v. Chr. gesticht door Nabateeërs. Zij gebruikten de nederzetting als pleisterplaats voor handelskaravanen die tussen Arabië en de Middellandse Zee (Gaza) reisden. In het jaar 106 n. Chr. werden de Nabateeërs door de Romeinen verjaagd. Tijdens de Byzantijnse overheersing bloeide de stad op; de Byzantijnen werden echter op hun beurt in 636 n. Chr. verslagen door de oprukkende Arabische legers. Vanaf dat moment raakte het stadje in de vergetelheid. Pas tussen 1958 en1960 kreeg het stadje weer de aandacht die het verdiende. Tijdens opgravingen in die periode kwamen met name veel Byzantijnse gebouwen uit de puinhopen te voorschijn.

Het opgravingsgebied

Het opgravingsgebied heeft twee parkeerplaatsen, de hoogst gelegen parkeerplaats vormt het beste uitgangspunt voor een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden. Bij deze parkeerplaats liggen de overblijfselen van Romeinse versterkingen; de gereconstrueerde toren was oorspronkelijk drie verdiepingen hoog. Langs het pad in de richting van de citadel kunt u een goed geconserveerde wijnpers vinden; ten oosten van de citadel ligt een voormalige pottenbakkerij van de Nabateeërs. Ten westen hiervan kunt u een bezoek brengen aan een opgegraven muur die ooit de zuidelijke muur vormde van een militair kamp van de Nabateeërs. Het kamp had een oppervlak van 10.000 vierkante meter en kon 2000 soldaten en kamelen herbergen.

Op de top van de 619 m hoge heuvel staat de citadel die in de 4e eeuw werd gebouwd om de bevolking te beschermen tegen aanvallen van bedoeïenen. De zuidwestelijke poort van het fort staat nog fier overeind. Centraal in de burcht bevindt zich een waterput. In het westelijk deel van de ommuurde stad, dat wil zeggen ten westen van de citadel, liggen twee kerken aan een plein. De kerken werden op de fundamenten gebouwd van de tempels van de Nabateeërs. De Kerk van St.-Theodorus ofwel de zuidelijke kerk bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een gebedsruimte, een Byzantijns klooster en een begraafplaats. St.-Theodorus was de beschermheilige van Avdat. In de noordelijke kerk ofwel de Kerk van bisschop Shachia staat een doopvont. Ten westen van de ommuurde stad liggen een aantal grotten, namelijk de Grotten van de kruisen en de Grot van de heiligen. Nog verder westwaarts, vlak bij de andere parkeerplaats, kunt u de ruïnes van een Byzantijns huis en een Byzantijns badhuis bezichtigen.

10 prachtige bestemmingen in Avdat en Israël