De tweede intifada
Ondanks de Oslo-akkoorden kwam er geen rust in de regio. Toen bleek dat de Palestijnse verwachtingen (verbetering van de leefomstandigheden, veiligheid, vrede en vrijheid) door de Oslo-akkoorden niet waargemaakt werden was de ontreddering groot. De militaire bezetting bleef voortduren, nederzettingen werden uitgebreid en de economische situatie werd slechter dan deze vóór 1987 was. Na een bezoek van de Israëlische oppositieleider Ariel Sharon aan de Tempelberg en de Klaagmuur eind september 2000 brak dan ook de Tweede Intifada uit.
De Tweede Intifada werd gekenmerkt door bloedige zelfmoordaanslagen door Palestijnse terroristen en liquidaties van Palestijnse leiders door het Israëlische leger. Aan beide kanten vielen hierdoor veel slachtoffers, vooral onder de burgerbevolking. Na de ontvoering van twee soldaten door Hezbollah vond een gewapend conflict plaats tussen Israël en Hezbollah, waarbij honderden doden vielen. Dit conflict eindigde zonder winnaar: het lukte Israël niet de ontvoerde soldaten te bevrijden, maar de militaire slagkracht van Hezbollah werd zwaar aangetast.
Geschiedenis
- De aliyah’s en het eerste zionistische congres
- De Arabieren en de kruisvaarders (636-1291)
- De Byzantijnse overheersing (313-636)
- De exodus (ca. 13e eeuw v. Chr.)
- De Israëlisch-Palestijnse beginselverklaring van 1993
- De Jom Kippoeroorlog (1973)
- De Mammelukken en de Turken (1291-1917)
- De onafhankelijkheid
- De Romeinse periode (63 v. Chr.-324 n. Chr.)
- De routekaart naar vrede
Rondreizen-Hotel
Israël en Jordanië zijn beiden landen met een eeuwenoude cultuur, een rijke historie, interessante steden, een afwisselende natuur, lekker eten en een gastvrije bevolking. Ontdek...
Rondreis
8-daagse Rondreis naar 8 daagse fly drive Israël, het kibboetsleven in
Zonvakantie
8-daagse Zonvakantie naar Christelijke reis 8 daagse vliegreis Israël in