Marokko

Swipe

Gnaoua-muziek

De Afrikaanse invloed in Marokko is het meest zichtbaar en voelbaar in de gnaoua-muziek, die gespeeld wordt door afstammelingen van Afrikaanse slaven. Vanaf de 16e eeuw kreeg Marokko contact met West-Afrika via de karavaanroutes waarbij slaven verhandeld werden. De ganaoua vormen in Marokko broederschappen. Deze zijn spiritueel verbonden met de historische figuur van Sidi Bilal, een vrije, christelijke slaaf die de eerste muezzin van de profeet Mohammed was en zijn zieke dochter Fatima genas met zijn zang.

De gnaoua-muziek is een synthese van een zwarte West-Afrikaanse traditie vermengd met de islamitische heiligencultus en Amazigh (Berber) elementen. In de teksten worden voorouders, Afrikaanse geesten en moslimheiligen aangeroepen om djinns (demonen) te verdrijven. De complete ceremonies waarin door middel van zang en dans een trance wordt bereikt, duren vaak een hele nacht en worden daarom lilas genoemd.

Het Arabische woord ‘lil’ betekent ‘nacht’. De leider van de groep is de maâlem (meester) die de guembri of sentir (driesnarige basluit) bespeelt. Hij wordt onder andere begeleid door de garagab of queruebet (grote metalen castagnetten, die het ritme aangeven samen met de tbal (grote cilindrische trommel). Als het echt om een ceremonie gaat, dan is er ook een vrouwelijke mogadema (medium) die esoterische kennis bezit. De gnaoua-muziek kom je tegen op de Djemma el Fna en de straten van Marrakech en andere toeristenoorden.

In Essaouira is er elk jaar eind juni een speciaal festival aan deze muziek gewijd (zie Essaouira). Twee beroemde meesters zijn: H’mida Boussou en Maâlem Sam. De Franse band Gnawa Diffusion combineert gnaoua met hiphop en reggae. Voor vele jazz- en popmusici is gnaoua-muziek een inspiratiebron.

10 prachtige bestemmingen in Marokko