Mauritius

Swipe

Zoogdieren uit verre landen

Twee dieren sieren het landswapen van Mauritius: de dodo en het hert. De een is uitgestorven, de ander werd geïmporteerd. Ook de meeste andere zoogdieren die je op het eiland ziet zijn nazaten van exemplaren die in het verleden door Europeanen werden meegebracht.

Importdieren

De wilde zwijnen stammen af van Portugese varkens, de Hollanders introduceerden het Javaanse hert, als vleesvoorziening voor de eerste kolonisten. Van Madagaskar kwam de zeboe of bultrugkoe en de tenrek, een nachtdier dat op een egel lijkt. De fretachtige mangoest werd door de Engelsen meegebracht uit India om op ratten te jagen, op hun beurt ook een importproduct. De Europeanen brachten ook apen mee die als huisdier werden gehouden.

Proefapen

De Macaca fascicularis (krabetende makaken) zijn er nog steeds en vormen een plaag. Ze zijn gek op vogel- en reptieleneieren en brengen schade toe aan planten wat hen niet populair maakt bij de boeren. Paradoxaal genoeg worden deze apen op Mauritius ook op grote schaal en onder slechte omstandigheden gefokt in drie commerciële fokkerijen. Opgepropt in het vrachtruim van passagiersvliegtuigen gaan ze op transport naar Europa, Azië en Amerika en worden daar, als ze al levend aankomen, verkocht aan laboratoria om als proefdier dienst te doen.

Mauritius is na China de grootste exporteur van proefapen. Dierenactivisten uit verschillende landen zetten zich in voor deze intelligente en gevoelige dieren en proberen de Mauritiaanse regering ertoe te bewegen de wrede praktijken stop te zetten. 

10 prachtige bestemmingen in Mauritius