Mauritius

Swipe

Reptielen en amfibieën

Toen de Nederlanders eind 16e eeuw voet aan land zetten op Mauritius, leefden er verschillende soorten reuzenschildpadden. Dankzij het ontbreken van natuurlijke vijanden bereikten de dieren fabelachtige afmetingen en werden wel tweehonderd tot driehonderd jaar oud.

Omdat de dieren een paar maanden zonder voedsel en water konden namen VOC-zeevaarders de schildpadden mee als reservevoedsel op hun reizen. Ook in de tijd van de Fransen werden veel schildpadden als voedsel verhandeld in Port Louis. Dit betekende het einde van de oorspronkelijke soorten.

Darwin

De reuzenschildpadden die nu op Mauritius voorkomen zijn allemaal import maar wel sterk lijkend op hun uitgestorven soortgenoten. Zij komen van Aldabra, een atol in de Seychellen. Toen tweehonderd jaar geleden bijna alle reuzenschildpadden van de Indische Oceaan waren uitgestorven gaf de Engelse koningin Victoria toestemming enkele Aldabra-exemplaren naar Mauritius te brengen. Dit op advies van Charles Darwin. Darwin bezocht Mauritius tijdens de terugtocht van zijn reis met de Beagle in 1836.

Verder leven er allerlei soorten kikkers en hagedissen en een paar dag- en nachtgekko’s en kameleons op Mauritius. Circa achttien soorten hiervan zijn inheems. Zeven daarvan leven op kleinere eilandjes, vijf uitsluitend op Round Island.

Op het hoofdeiland is de rozig-bruine huisgekko heel bekend en de bruine of groene agama-hagedis met z’n zwarte strepen, lange poten en lange staart. Zij scharrelen rond in tuinen van woningen en hotels. Er zijn ook enkele slangensoorten: de Indiase wolfslang en twee soorten blinde slangen. Deze dieren zijn geen van allen giftig of agressief.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius