Zuid-Afrika

Swipe

Eten en drinken

Eten en Drinken, Zuid-Afrika

Op akkers en plantages groeien tientallen soorten groenten, fruit en granen. Deze zelfvoorzienendheid was een regelrechte 'lifesaver' ten tijde van VN-sancties gericht tegen het Apartheidbewind (onder andere handel met Zuid-Afrika werd beëindigd). Supermarkten hebben brede assortimenten van grotendeels Zuid-Afrikaanse producten.

Maaltijden

•, Ontbijt (07.00 tot 09.00 uur): brood, cornflakes, muesli, yoghurt, jam en vlees met koffie, thee (beide met melk) en sinaasappelsap;

•, Lunch (12.00 tot 14.00 uur): koud (brood, salade of sandwich) of warm (vlees, gebakken aardappels, groente en fruit). Thee of frisdrank;

•, Diner (18.00 tot 20.00 uur): aardappels, ‘mealie-meal’ of brood met vlees, groenten en fruit.

Hotels, lodges en B&B's bieden in eerste instantie een ‘Full English Breakfast’ (toast, bonen in tomatensaus, bacon, gebakken worstjes, champignons en gebakken ei/roerei). Ook ‘Continental Breakfasts’ worden geserveerd.

Samenkomst

Zuid-Afrikanen houden van delen van maaltijden in weekenden. Deze samenkomsten vinden thuis plaats (tenzij er gekozen wordt voor een restaurant) en duren een dagdeel.

•, ‘Braai’ (barbecue) vormt het hart van de samenleving. Voor deze bijeenkomst nodigt de gastheer of -vrouw familieleden en vrienden uit. Kinderen zijn ook welkom; zij vermaken zich in de tuin. Gebraden vlees wordt geserveerd met drank, chips, brood, gebakken aardappels, salades, fruit en groente. Later op de dag vervalt de ‘verplichting’ tot zitten en praten; kijken naar een cricket- of rugbywedstrijd door mannen wordt gewaardeerd. Als dank voor bijwonen van een braai kunt u de gastheer of -vrouw wijn, bloemen of chocolade aanbieden.

Bring & Share is de term voor meenemen van voedsel (vlees, salades, chips) voor een samenkomst. Dit wordt met anderen gedeeld. Bring & Share is meestal het concept met betrekking tot braais en geniet populariteit door de hoge prijzen van levensmiddelen in de supermarkten.

Etenswaar

Vlees is onmisbaar in de Zuid-Afrikaanse keuken, net zoals groenten, fruit, specerijen en kruiden.

•, Biltong: nationale ‘peuselkos’. Gedroogd, rauw rundvlees gemengd met azijn, zout, koriander, zwarte peper en bruine suiker;

•, Boerewors: rundvlees of varkensvlees gemengd met korianderzaden, zwarte peper en nootmuskaat;

•, Chutney: Indische vruchtenpuree waaraan gember, knoflook, mosterdzaad, peper, komijn en koriander is toegevoegd;

•, Droë wors: tussendoortje, gemaakt van gedroogde rundvleesboerewors;

•, Koeksisters: gevlochten donutreepjes, overgoten met siroop van koude suiker;

Samoosa: driehoekig, Indisch deegproduct gevuld met gekruide aardappelstukken, uien, koriander en gekruid gehakt;

Mielie-meal: stevige brij, gemaakt van gestampte maïskorrels en water;

Pie: van Britse origine; deegproduct dat is gevuld met steak en niertjes, kip en paddenstoeltjes of ham en kaas. Hieraan wordt vleesbouillon, zout en peper toegevoegd;

Vetkoek: vergelijkbaar met oliebol, gevuld met gehakt of jam.

Gerechten

Bobotie: door Kaap-Maleiers ‘geadopteerde’ kerrievleesschotel;

Pap: stevige brij gemaakt van ‘mealie-meal’ (gestampte maïskorrels), geserveerd met groente, vlees en 'saus'. Dagelijkse kost van Zuid-Afrika’s zwarte inwoners;

Potjiekos: stoofpot van diverse vleessoorten, aardappels en groenten. Wordt buiten, boven houtvuur, bereid.

Niet-alcoholische drank

Internationaal bekende frisdranken zijn overal verkrijgbaar. Het land produceert en verkoopt ook eigen (gezonde) frisdrank, waaronder Appletizer en Grapetizer. Ceres biedt een serie fruitsappen.

Alcoholische dranken

•, Wijn: producent van kwalteitswijnen die naar het buitenland worden geëxporteerd en op de binnenlandse markt hun weg vinden. Cape Winelands, Overberg en Breede River Valley (Western Cape) zijn bekende wijngebieden;

•, Bier: internationaal bekende bieren zijn overal verkrijgbaar. Het land kent eeuwenoude brierbrouwtradities; wereldberoemd is SABMiller (South African Breweries). Populair zijn regionaal gebrouwen bieren als 'Castle Lager' (SABMiller), 'Windhoek Draught' en 'Windhoek Lager' (beide eigendom van Namibia Breweries Ltd). Ook plaatselijk gebrouwen kwaliteitsbieren worden geschonken;

•, Mampoer: een brandewijn die van wordt gestookt op het platteland (onder andere in Zeerust, North-West). Recepten zijn eeuwenoud worden binnen families overgedragen.

Fastfood

Internationaal bekende fastfoodketens hebben vestigingen. Zuid-Afrikaanse ketens zijn Steers, Spur Steak Ranches, Nandos en Chicken Licken. Deze restaurants vindt u in stadscentra, winkelcentra en benzinestations.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Afrika